Němci si v karanténě našli nového koníčka. Propadly mu statisíce až miliony lidí

Kvůli pandemii covidu-19 se šíří nejen koronavirus, ale i některé trendy spojené s tím, že se miliony lidí ocitly v domácí karanténě a mají náhle více času i chuť naučit se něco nového. V Německu, podobně jako jinde v Evropě, propadli domácímu pečení a z prodejen po tunách mizí mouka a kvasnice. Amatérští pekaři se věnují zadělávání těsta a jeho kynutí a hnětení tak, jako už dlouho ne. A jejich odhodlání a vášeň dělají radost i profesionálům, napsala agentura DPA.

Sonja Scherferová si rozhodně nemůže stěžovat na nudu: její nejstarší dcera chodí do první třídy a během jejího on-line vyučování se musí postarat o dvě mladší děti a zvládat vlastní zaměstnání. Když jsou večer potomci v posteli, najde si ale mladá Berlíňanka čas na pečení chleba. "Nemám hnětací stroj a všechno dělám ručně. Je to relax a dobrý odpočinek od intelektuální námahy," vypráví učitelka. "A taky je hezké mít vlastní chleba," dodává Scherferová, která v prosinci na recept narazila náhodou na internetu a tak s pečením začala.

Špalda, pšenice nebo žito, se semínky nebo bez, z formy nebo z plechu - receptů a variant se dá na síti najít nespočet. Fotografie křupavých výtvorů se pak objevují třeba na facebooku, kde skupinám domácích pekařů týdně přibývají tisíce nových členů. Obrovský zájem o domácí výrobu chleba potvrzuje také autor knih o pečení a bloger Lutz Geissler.

"S růstem počtu nakažených a první karanténou mi narostla čísla čtenářů blogu. Zvýšila se trojnásobně asi na 350.000 návštěvníků za měsíc," uvádí autor blogu Ploetzblog, původním povoláním geolog, který pořádá i on-line kurzy.

Na otázku, proč se lidé hromadně vrhli na pečení chleba a ne třeba koláčů, ale nezná odpověď ani on. "Chleba znamená přežití. A když si ho upeču sám, tak dokážu přežít spíš," dodává možné vysvětlení psycholog Christoph Klotter. Roli podle něj hraje i historická zkušenost. "Chleba je prostě pro Němce základní potravina. Před 200 lety se celé dny jedl jen chleba, kaše a brambory," dodává.

Chléb je navíc i důležitou součástí kulturní identity. "Goethův Werther se zamiluje do Lotte právě ve chvíli, kdy krájí chléb a rozděluje ho dětem," dává Klotter další příklad. V neposlední řadě může být pečení náhradou za chybějící kontakt s lidmi.

Výrobci vybavení pro pečení a pekaři mají z tohoto vývoje radost. "Tržby nám narostly o 300 procent," tvrdí například Birgit Freitagová z Reutlingenu, která prodává produkty firmy Pampered-Chef - například formy na pečení chleba. Z pekařské horečky profituje i berlínský podnik BakeNight, který pořádá pekařské kurzy - nyní kvůli pandemii výhradně on-line. Od začátku měsíce se na kurzy nazvané "Chleba z kvásku", "Housky" či "Bagety" přihlásilo už více než 1200 účastníků.

Díky vlastnímu pečení také spousta lidí poprvé zjistila, jak časově náročná a namáhavá činnost to je, říká šéf spolku malých německých pekáren Daniel Schneider. "Tahle zkušenost přinesla změnu postoje ke kvalitnímu chlebu a k prvotřídním výrobkům řemeslných pekáren," domnívá se. Malí pekaři už léta bojují proti konkurenci supermarketů a diskontů s jejich jednotvárnou, ale cenově příznivou produkcí. A počet malých pekáren klesá. Loni například v Německu fungovalo kolem 10.500 pekáren s částečně ruční výrobou, v roce 2008 to ještě bylo na 15.000.

Lutz Geissler patří k těm, kteří proti tomuto trendu bojují. Se svou partnerkou si chce tento 37letý zkušený pekař otevřít v Hamburku vlastní podnik. A vyhlídky má dobré, protože po řemeslném chlebu je nyní velká poptávka. Potvrzuje to i hamburský majitel pekárny Sören Korte, který svůj obchod otevřel uprostřed pandemie. "Lidé u mě naštěstí stojí fronty," raduje se podnikatel.

Související

Volkswagen.

Krize evropského automobilového průmyslu. V Německu se budou zavírat továrny

Mercedes zaznamenal pokles zisku v uplynulém čtvrtletí až o polovinu. Na vině má být slabá prodejnost v Číně. Výrobce z toho viní nepříznivé tržní prostředí. Čínská ekonomika bojuje se slabým hospodářským růstem, a to se odráží i na firmách, které se zemí obchodují. Německé továrny tak v Číně čelí větší konkurenci ze strany tamních automobilek. 

Více souvisejících

Německo recepty, vaření - potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Válečný zločin. Izrael se podle HRW dopouští etnické čistky

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) ve čtvrteční zprávě uvedla, že opakované evakuační příkazy izraelských úřadů vůči obyvatelům Pásma Gazy představují "válečný zločin nuceného vysídlení" a mohou být v některých případech považovány za "etnické čistky".  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Donald Trump vystoupil během volební noci. (6.11.2024)

Izrael začal radit Trumpovi, co má dělat

Izraelský zvláštní vyslanec pro změnu klimatu a udržitelnost Gideon Behar doporučil Donaldu Trumpovi neodstupovat od Pařížské dohody, kterou Spojené státy podepsaly v roce 2015. Uvedl to server Politico.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Peter Pellegrini

O počasí nám nejde, ale využijeme ho. Politico zmapovalo, jak Slovensko či Maďarsko zneužily COP29

Někteří pravicoví lídři v Evropě, jako je italská premiérka Giorgia Meloni, se zasazují o nový přístup k řešení klimatických změn s důrazem na národní zájmy a bezpečnost. V úvodních dnech letošního klimatického summitu COP29 někteří evropští nacionalisté a autoritářští vůdci překvapivě podpořili určité klimatické kroky, a to navzdory tomu, že například bývalý americký prezident Donald Trump plánuje odstoupení USA od Pařížské dohody.

včera

včera

včera

včera

Dominika Feriho převezli zpět do vězení. Ke zranění mělo dojít jinak

Exposlanec Dominik Feri, který si odpykává tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, je zpátky v teplické nemocnici. V uplynulých dnech ji vyměnil za prostředí vězeňské nemocnice v Praze na Pankráci, protože panovaly obavy z možné nákazy virem HIV. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy