Kvůli pandemii covidu-19 se šíří nejen koronavirus, ale i některé trendy spojené s tím, že se miliony lidí ocitly v domácí karanténě a mají náhle více času i chuť naučit se něco nového. V Německu, podobně jako jinde v Evropě, propadli domácímu pečení a z prodejen po tunách mizí mouka a kvasnice. Amatérští pekaři se věnují zadělávání těsta a jeho kynutí a hnětení tak, jako už dlouho ne. A jejich odhodlání a vášeň dělají radost i profesionálům, napsala agentura DPA.
Sonja Scherferová si rozhodně nemůže stěžovat na nudu: její nejstarší dcera chodí do první třídy a během jejího on-line vyučování se musí postarat o dvě mladší děti a zvládat vlastní zaměstnání. Když jsou večer potomci v posteli, najde si ale mladá Berlíňanka čas na pečení chleba. "Nemám hnětací stroj a všechno dělám ručně. Je to relax a dobrý odpočinek od intelektuální námahy," vypráví učitelka. "A taky je hezké mít vlastní chleba," dodává Scherferová, která v prosinci na recept narazila náhodou na internetu a tak s pečením začala.
Špalda, pšenice nebo žito, se semínky nebo bez, z formy nebo z plechu - receptů a variant se dá na síti najít nespočet. Fotografie křupavých výtvorů se pak objevují třeba na facebooku, kde skupinám domácích pekařů týdně přibývají tisíce nových členů. Obrovský zájem o domácí výrobu chleba potvrzuje také autor knih o pečení a bloger Lutz Geissler.
"S růstem počtu nakažených a první karanténou mi narostla čísla čtenářů blogu. Zvýšila se trojnásobně asi na 350.000 návštěvníků za měsíc," uvádí autor blogu Ploetzblog, původním povoláním geolog, který pořádá i on-line kurzy.
Na otázku, proč se lidé hromadně vrhli na pečení chleba a ne třeba koláčů, ale nezná odpověď ani on. "Chleba znamená přežití. A když si ho upeču sám, tak dokážu přežít spíš," dodává možné vysvětlení psycholog Christoph Klotter. Roli podle něj hraje i historická zkušenost. "Chleba je prostě pro Němce základní potravina. Před 200 lety se celé dny jedl jen chleba, kaše a brambory," dodává.
Chléb je navíc i důležitou součástí kulturní identity. "Goethův Werther se zamiluje do Lotte právě ve chvíli, kdy krájí chléb a rozděluje ho dětem," dává Klotter další příklad. V neposlední řadě může být pečení náhradou za chybějící kontakt s lidmi.
Výrobci vybavení pro pečení a pekaři mají z tohoto vývoje radost. "Tržby nám narostly o 300 procent," tvrdí například Birgit Freitagová z Reutlingenu, která prodává produkty firmy Pampered-Chef - například formy na pečení chleba. Z pekařské horečky profituje i berlínský podnik BakeNight, který pořádá pekařské kurzy - nyní kvůli pandemii výhradně on-line. Od začátku měsíce se na kurzy nazvané "Chleba z kvásku", "Housky" či "Bagety" přihlásilo už více než 1200 účastníků.
Díky vlastnímu pečení také spousta lidí poprvé zjistila, jak časově náročná a namáhavá činnost to je, říká šéf spolku malých německých pekáren Daniel Schneider. "Tahle zkušenost přinesla změnu postoje ke kvalitnímu chlebu a k prvotřídním výrobkům řemeslných pekáren," domnívá se. Malí pekaři už léta bojují proti konkurenci supermarketů a diskontů s jejich jednotvárnou, ale cenově příznivou produkcí. A počet malých pekáren klesá. Loni například v Německu fungovalo kolem 10.500 pekáren s částečně ruční výrobou, v roce 2008 to ještě bylo na 15.000.
Lutz Geissler patří k těm, kteří proti tomuto trendu bojují. Se svou partnerkou si chce tento 37letý zkušený pekař otevřít v Hamburku vlastní podnik. A vyhlídky má dobré, protože po řemeslném chlebu je nyní velká poptávka. Potvrzuje to i hamburský majitel pekárny Sören Korte, který svůj obchod otevřel uprostřed pandemie. "Lidé u mě naštěstí stojí fronty," raduje se podnikatel.
Související
Bratrství je silné slovo, ale slabý kompas. Babiš si rozumí s Ficem a Orbánem, důležitější jsou Němci
Němci či Finové jdou příkladem. Evropa se připravuje na konflikt vysoké intenzity, může přijít kdykoliv
Německo , recepty, vaření - , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 38 minutami
V Česku se potvrdilo další ohnisko ptačí chřipky
před 2 hodinami
Zelenskyj i Putin chtějí ukončit válku na Ukrajině, prohlásil Trump
Aktualizováno před 2 hodinami
Nebezpečné počasí hrozí už dnes večer. Výstraha se týká celé ČR
před 3 hodinami
Trump měl na telefonu Putina. Hovor byl dobrý a produktivní, tvrdí šéf Bílého domu
před 4 hodinami
Vážná nehoda na Benešovsku. Na místě hořelo
před 4 hodinami
Smrt Bardotové zasáhla i české politiky. Ozvali se Babiš či Klempíř
před 5 hodinami
Příměří u jaderné elektrárny v Záporoží. Začaly kritické opravy vedení
před 6 hodinami
Muž s nožem v Budějovicích vyhrožoval kolemjdoucím. Policista ho zpacifikoval
před 7 hodinami
Francie oplakává Bardotovou. O dojmy se podělil i prezident Macron
před 8 hodinami
Lavrov promluvil o úmyslech Moskvy a varoval Evropany
před 10 hodinami
Hazard, jaký se nevidí. Žena v Krkonoších bruslila na tenkém ledu i s kočárkem
před 11 hodinami
Zemřela ikonická herečka Brigitte Bardotová
před 11 hodinami
Turek se nevzdává. Pavel by měl dodržet svá slova, říká poslanec
před 12 hodinami
Zimní počasí na přelomu roku. Napadnout mohou desítky centimetrů sněhu
před 13 hodinami
Trump přivítá Zelenského. Zbývá deset procent a plán bude hotový, tvrdí Kyjev
před 14 hodinami
Anonym vyhrožoval střelbou v teplickém obchodním domě. Policie po něm pátrá
před 15 hodinami
Předpověď počasí: Poslední týden roku bude ve znamení pravé zimy
včera
"Zelenskyj nemá nic, dokud to neschválím." Trump dal jasně najevo, kdo rozhoduje o válce na Ukrajině
včera
Obrana za miliardy. Polsko se opevňuje před Ruskem, staví dračí zuby i protidronové bariéry
včera
Rusko válkou ničí samo sebe. Chytilo se do své vlastní ekonomické pasti
Ruská federace se s blížícím se čtvrtým rokem plnohodnotné invaze na Ukrajinu potýká s nečekaným vedlejším efektem své válečné politiky. Regiony bohaté na energetické suroviny, které tvoří hospodářskou páteř země, totiž doplácejí na konflikt nejvyššími lidskými i ekonomickými ztrátami. Kreml proměnil odlehlé oblasti v zásobárnu vojáků i peněz, čímž však paradoxně ohrožuje průmyslová odvětví, která Putinovu agresi financují.
Zdroj: Libor Novák