Diktátoři v Rusku včera i dnes. Proč Rusové krutovládce tolerují?

Moskva - Průzkum sociologické služby Levada ukázal, že Rusové dnes považují za nejpřínosnější historické období éru Josifa Stalina a Leonida Brežněva. Naopak éru Michaila Gorbačova a Borise Jelcina Rusové zavrhli.

Pozitivní názor na Brežněvovu éru má 51 procent Rusů, negativní 18 procent. Zhruba stejně odpovídali dotazovaní v obdobném průzkumu v roce 1999.

Stalinovu dobu vnímá jako přínosnou 40 procent Rusů, jako zavrženíhodnou 38 procent. Před 17 lety přitom hodnotilo Stalina pozitivně jen 18 procent dotázaných, negativně zato 57 procent. Průzkum potvrdil společenské tendence v Rusku, které směřují ke stále příznivějšímu hodnocení bývalého bolševického diktátora.

Na Jelcina vzpomíná v dobrém pouze 11 procent Rusů a na Gorbačova 12 procent dotázaných.

Renomé posledního ruského monarchy Mikuláše II. se postupně zlepšuje, vyplývá z průzkumu. V roce 1999 se k němu hlásilo 19 procent Rusů, nyní už 30 procent. Hodnocení Nikity Chruščova zůstává stabilní. Před 17 lety i letos jeho éru označila za přínosnou skoro třetina dotázaných.

Proč Rusové krutovládce tolerují?

Výše uvedené průzkumy ukázaly, že zhruba polovina Rusů má na tyrany z období ruské a sovětské historie negativní názor, jiní na ně ale pohlíží kladně. Podle odborníků je tento fenomén způsoben idealizací.

Magazín The Week uvedl, že lidé, kteří se kladně hlásí k ruským diktátorům, nad nimi ve skutečnosti příliš nepřemýšlí. "Mladí lidé toho navíc o Stalinovi mnoho nevědí," píše magazín.

Rusové se proto v podobných referendech a anketách mnohdy rozhodují na základě patriotismu a vlasteneckého cítění více, než na základě elementárních znalostí o historii své země. Více či méně krutou vládu některých prezidentů a carů si navíc nepřipouští a idealizují si je, jako je tomu například v případě Vladimira Putina. 

Související

Více souvisejících

Rusko Leonid Brežněv (sovětský vůdce) Josif Stalin

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády

Ukrajinský soud v pátek nařídil vazbu pro ministra zemědělství Mykolu Solského kvůli podezření z účasti na nelegálním získání státní půdy v hodnotě téměř sedmi milionů eur. Informaci poskytla agentura TASR s odvoláním na Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy