Při ostřelování obce na Donbasu pět mrtvých, u Mariupolu vybuchla bomba. Povstalci obviňují Kyjev

Kyjev - Mluvčí proruských separatistů na Donbasu Eduard Basurin obvinil ukrajinskou armádu z ostřelování obce Olenivka, prý zahynulo pět lidí a dalších deset bylo zraněno. Útok je hlášen také nedaleko přístavu Mariupol.

Povstalecký vůdce Alexandr Zacharčenko agentuře DAN řekl, že útok je "děsivým potvrzením toho, že Kyjev o mír v Donbasu nestojí". Místo toho prý chce západním státům demonstrovat svou vojenskou sílu.

Podle Basurina byl útok veden minomety ráže 82 a 120 milimetrů, jejichž nasazení minské mírové dohody zakazují. Před ostřelováním obce, která leží jižně od Doněcku, podle Basurina terén monitoroval ukrajinský dron.

"Podle našich informací (u Olenivky) stříleli povstalci z ručních zbraní, naše jednotky na útok neodpověděly. Teroristé pokračují ve své informační válce a snaží se obelhat Ukrajince i evropské pozorovatele," reagoval na obvinění ukrajinský armádní mluvčí Oleksandr Motuzjanyk.

Další čtyři lidé přišli o život a sedm utrpělo zranění poté, co u kontrolního stanoviště separatistů nedaleko Mariupolu vyletěly do povětří dva automobily, uvedl dnes list Ukrajinska pravda. "Ukrajinské ozbrojené síly nemají s tímto incidentem nic společného. Palbu jsme nevedli," řekl mluvčí mariupolské posádky Vitalij Kyrylov.

Související

Viktor Janukovyč

Janukovyč se Putina bál. Každý akt ruské agrese vede k hlubší integraci Ukrajiny do EU, ukázal krvavý Euromajdan

Uběhlo již deset let od krvavých protestů v Kyjevě, známých jako Euromajdan. Dosavadní prezident Viktor Janukovyč byl svržen a na jeho místo byl zvolen Petro Porošenko. Co se tehdy ale na Ukrajině vůbec dělo a proč lidé protestovali? Běžní Ukrajinci byli nespokojení s politickým vedením země spojovaným s korupcí a organizovaným zločinem. Korupce v nejvyšších politických kruzích pálí zemi už od její samostatnosti z roku 1991 a stále je nutné ji řešit.

Více souvisejících

Ukrajinská krize Armáda Ukrajina Alexandr Zacharčenko (doněcký předák)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy