Jak média informují o útocích? Odbornice kritizuje novináře

Dva týdny po útoku v Manchesteru na koncertě zpěvačky Ariany Grande v Anglii došlo k dalšímu teroristickému útoku. V londýnských oblastech London Bridge a Borough Market zaútočili v noci teroristé, za oběť jim padlo sedm lidí, než je policie zneškodnila. Dá se očekávat, že média v příštích hodinách představí profil těchto obětí. Sophia A. McClennenová, profesorka mezinárodních studií a srovnávací literatury na Pennsylvánské státní univerzitě, podotýká, že tyto osobní příběhy obětí zcela chybějí v případě teroristických útoků uskutečňovaných v muslimských zemích.

29. května v Bagdádu v Iráku proběhly bombové útoky zaměřené na rodiny, včetně dětí a seniorů, shromážděných v zmrzlinovém obchodě. Tyto útoky zanechaly 22 mrtvých a téměř 100 zraněných. 31. května sebevražedná bombový útok zasáhl diplomatickou čtvrť v Kábulu (Afghánistán), jehož výsledkem bylo nejméně 90 mrtvých a přibližně 400 zraněných lidí. Oba tyto útoky byly zaznamenány západními médii. Na rozdíl od teroristických útoků v Evropě, jako byl ten v Manchesteru, však dopady těchto útoků byly popisovány naprosto odlišným jazykem, poukazuje McClennenová.

Ačkoliv útok v Bagdádu byl cílený na děti, západní média o něm mluvila bez jakéhokoliv osobního zaujetí. Podobně tomu bylo i při referování o útoku v Kábulu. New York Times se sice zmínily o obtížích, které měli blízcí lidé při sledování informací o těch, kteří byli zachyceni při výbuchu. Zároveň ale až překvapivě chladně psaly, že: „v různých koutech města, dělníci a příbuzní dělají hroby pro ty, kteří v životě, jenž se stal hazardní hrou, neměli štěstí."  Představte si reportéra, který odkazuje na ty, kdo jsou pohřbíváni v Manchesteru, stejným druhem odtažitého jazyka, upozorňuje McClennenová..

Oběti terorismu

Podle ní není pochyb, že média o teroristických útocích referují zaujatě. Pokud cíle nejsou bílé ani západní, ale muslimské, pocit osobní tragédie téměř úplně chybí, poukazuje profesorka a vyzývá čtenáře, aby si zkusili vybavit jména a tváře minimálně tří obětí teroristických obětí v muslimském světě. Tento nedostatek lidské tváře spojený s těmito ztracenými životy podle ní představuje závažné selhání ze strany západních novinářů, zvláště vzhledem k faktu, že většina obětí dnešních konfliktů souvisejících s terorismem jsou muslimové.

Zpráva Národního protiteroristického centra (NCTC) americké vlády z roku 2011 zjistila, že „muslimové za posledních pět let utrpěli 82 až 97% úmrtí spojených s terorismem." Podobně Erin Miller z Globální databáze terorismu (GTD ) z univerzity v Marylandu poukazuje, že „ v letech 2004 až 2013 se v Iráku, Afghánistánu a Pákistánu uskutečnila přibližně polovina všech teroristických útoků a 60% úmrtí následkem teroristických útoků – všechny (tyto státy mají převážně muslimskou populaci." Nedostatek vědomí o tom, že muslimové jsou většinově oběti teroristických útok, je podle McClennenové je dána nikoliv nedostatkem údajů, jak ukazují uvedené studie, ale skutečností, že tyto úmrtí nejsou vykreslována jako žalostná tragédie.

McClennenová jako příklad tohoto dvojího pohledu uvádí amerického prezidenta Donalda Trumpa. Krátce po svém uvedení do úřadu Trump citoval nedávné teroristické útoky a prohlásil, že média o nich nedostatečně referovala. Média zareagovala tím, že se pokusila dokázat, že Trump nemluví pravdu o nedostatku pokrytí teroristických útoků. Kattie Mettlerová and Derek Hawkins z deníku Washington Post však upozornily, že skutečným příběhem Trumpova seznamu není to, že 78 incidentů bylo pokryto médií, ale to, že všechny citované útoky se týkaly výhradně západních obětí. Některé ze zemí nejvíce zasažených teroristickými útoky (Afghánistán, Irák, Nigérie, Pákistán a Sýrie) byly zcela vynechány. Podle Washington Post od začátku roku 2015 do léta roku 2016 na Blízkém východě, v Africe a Asii došlo k téměř 50krát více úmrtí kvůli terorismu než v Evropě a Americe. 658 lidí bylo zabito při 46 útoků v Evropě a Americe, zatímco 28 031 lidí zemřelo při 2 063 útocích ve zbytku světa.

„Naše“  a „jejich“ teroristické útoky

Podle McClennenové speciálně Afghánistán trpí tímto dehumanizačním přístupem světových médií díky tendenci americké veřejnosti spojovat národ s událostmi 11.9. 2001. Podle ní média bez problémů přistoupila na odůvodnění válečné operace Bushovou administrativou a vykreslovala USA jako zachránce Afghánců, nikoliv jako okupanta cizí země. Díky tomu si západní veřejnost, zvláště ta americká, dozvídala jen málo o probíhající válce a jak (negativně) ovlivňuje Afghánce, kteří měli být „zachráněni“ od Tálibánu. Bývalá reportérka NPR Sarah Chayesová  zveřejnila, že zprávy redaktorů byly cenzurovány a odmítány americkými editory, aby nebyl „traumatizovaný národ“ obtěžován nepříjemnými fakty. Jeden reportér CNN např. obdržel  explicitní pokyny, aby nefilmoval civilní oběti.

Chayesová podotýká, že posluchači sami nechtějí takové zprávy slyšet. Jedna posluchačka jí například napsala, že je unavená poslouchat „naříkání afghánských dětí, naléhavé prosby rodičů, kteří ztratili své blízké.“ Myšlenka, píše McClennenová, že by afghánské civilní ztráty mohly být srovnatelné s těmi americkými z 11.9. byla (je) považována za naprosto rouhavou. Afghánci jsou považováváni za jiné lidské bytosti, které nelze srovnávat s lidmi ze Západu a jejichž utrpení proto není třeba vnímat s takovou mírou empatie.

McClennenová přiznává, že je naprosto pochopitelné cítit větší smutek nad ztrátou osoby, která se jeví být blízká, než nad ztrátou osoby, která se zdá být vzdálená. Přesto, není podle ní správné, když média účelově vykreslují jedny oběti v jiném světle než druhé. Podle ní, jediný způsob, jak zastavit neustálý příliv příběhů o teroristických útocích, je začít s propojováním obětí těchto útoků. Dokud nebudeme schopni vidět společnou souvislost obětí terorismu, píše, nemůžeme najít společné řešení tohoto problému.

Související

Více souvisejících

Terorismus Afghanistán Muslimové Anglie

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

MS v hokeji

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

včera

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

včera

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

včera

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

včera

včera

včera

včera

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy