Nucené migrace za války v Jugoslávii byly humánním přesídlením? Na povrch vyplouvají děsivá svědectví

Hrtkovci (Srbsko)/Kula (Chorvatsko) - Během války v 90. letech si lidé z vesnic v Chorvatsku a Srbsku vyměňovali domy, aby unikli násilí. Šlo o vynucenou výměnu obyvatel, jež byla označována za "humánní přesídlování". Svědectví o této praxi přináší ve svém dokumentu Balkánská investigativní zpravodajská síť (BIRN).

Goran Trlajić se narodil v chorvatské obci Kula a neměl tušení, že by se měl považovat za Srba, než mu to řekl někdo jiný. "Nikdy jsme nemluvili o tom, kdo je Srb a kdo Chorvat. Nevěděl jsem to do odvodu do armády v roce 1990," uvedl.

"Když se mě zeptali, jaké jsem národnosti, odpověděl jsem, že jsem Jugoslávec (v bývalé jugoslávské federaci jedna z ústavou uznávaných národností). A oni řekli, že znají mého otce a že jsem Srb, a zapsali mě jako Srba," zavzpomínal Trlajić.

V roce 1992 jako mnoho dalších Srbů v Kule tehdy sedmnáctiletý mladík utekl z vesnice s celou rodinou. Nastěhovali se do uvolněného domu v Hrtkovcích v Srbsku. Na druhé straně Chorvaté, kteří v této obci žili, zamířili opačným směrem a zabydleli se v bývalých srbských domech v Kule.

Byla to součást širšího modelu nucené migrace během války v první polovině 90. let. V té době některé vesnice v Srbsku a Chorvatsku zcela změnily své etnické složení. Hrozby, nátlak a strach z násilí přinutily lidi k výměně domů, v nichž se narodili, za domy v zemích, kde je jejich národnost většinová. Úřady to v té době označovaly za "humánní přesídlení".

Ačkoli konflikt skončil už před více než 20 lety, někteří z těch, kteří utekli, se dodnes ani nepřijeli podívat na svá rodiště - vzpomínky jsou stále velmi bolestné.

Stjepan Roland žije v chorvatské Kule od roku 1992, kdy utekl ze srbských Hrtkovců. A přestože již uběhlo mnoho let, cítí, že by měl žít opět v Hrtkovcích. "Patřím tam, to je normální. Narodil jsem se tam, moje rodina tam byla více než 400 let," vysvětluje.

Vůdce nacionalistické Srbské radikální strany Vojislav Šešelj 6. května 1992 přišel do Hrtkovců a otevřeně tamním Chorvatům hrozil. "Přečetl seznam lidí, kteří se musejí vystěhovat, jinak jim něco hrozí. Lidi se vylekali, uvědomili si, že musejí pryč," vzpomíná Roland.

"Poznal jsem, že už mě tam nechtějí. Někteří z mých tehdejších přátel už nechtěli být viděni v mé společnosti," uvádí. Následovalo šikanování jeho syna, výhrůžné telefonáty. Policie jen krčila rameny, že nemůže k jejich ochraně nic udělat. "Chtěli vytvořit situaci, která by nás přiměla k odchodu. Už to nebylo o domu, bylo to o tom zůstat naživu."

"Myslel jsem, že je to dočasné, než se situace vyjasní. Ale situace se nikdy nevyjasnila," říká Roland.

Podobné násilí přimělo k útěku z Chorvatska Srby v Kule.

Trlajić si vzpomíná, jak na pravoslavné Velikonoce v dubnu 1991 přišli lidé ze sousedního Kutjeva a začalo se střílet. Jeden projektil zasáhl i jeho dům. Útočníci, kteří také házeli granáty na domy, auta a kamiony, byli zjištěni, ale vzhledem k politické situaci je zase pustili.

"Trauma, které jsem v těch posledních dnech zažil, na mě těžce dopadlo a Kulu jsme navždy opustili," říká Trlajić. Stejně jako Roland si tehdy myslel, že neodchází na dlouho. "Mysleli jsme si, že se vrátíme, hned jak to armáda urovná. Ale dopadlo to jinak."

Trlajičovo utrpení ale příchodem do Hrtkovců neskončilo. V roce 1995 Srbsko všechny dospělé Srby narozené mimo Srbsko povolali do armády a poslali na bojiště v Bosně a v kninské Krajině (v Chorvatsku). Byli mezi nimi jeho bratr a otec. Zatímco otec se vrátil, bratr byl zabit.

Trlajić by se rád do Kuly vrátil, ale do předválečné Kuly svého dětství. "V Kule se žilo dobře. Nikdy mě nenapadlo myslet si, že (katoličtí Chorvaté) jsou jiní než my, když slaví Vánoce o dva týdny dřív (než pravoslavní Srbové). Na Vánoce jsme se vzájemně navštěvovali. Nikdo se o národnost druhých nezajímal," říká.

Zdá se to neuvěřitelné. Před válkou tvořili 40 procent obyvatel Hrtkovců v Srbsku Chorvaté, dnes je to jen sedm procent. Na druhé straně vesničané v chorvatské Kule byli z 91 procent srbské národnosti, dnes tam tvoří Srbové jen dvě procenta populace.

Související

Slobodan Miloševič

ROZHOVOR: 20 let od soudu s Miloševićem. Hrál vabank, jeho kalkulace byly často chybné, říká historik Vojtěchovský

Před dvaceti lety začal v Haagu proces se Slobodanem Miloševićem obviněným z podílu na krutostech během válek při rozpadu Jugoslávie. Někdejší jugoslávský prezident se verdiktu nedočkal, zemřel před jeho vynesením, což bylo pro soudní tribunál velmi nepříjemné, uvádí v rozhovoru pro EuroZprávy.cz balkanista Ondřej Vojtěchovský. Ředitel Ústavu světových dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a historik z Ústavu pro studium totalitních režimů považuje Miloševićovu éru za katastrofu, dodává však, že v mnoha klíčových rozhodnutích se tento autoritářský politik musel ohlížet i na ostatní aktéry a okolnosti.

Více souvisejících

Válka v Jugoslávii Srbsko Chorvatsko historie

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Orangutan sumaterský, ilustrační fotografie.

ZOO odhalila jméno novorozeného orangutana. V indonéštině znamená naději

Orangutan sumaterský, který se narodil v ZOO Praha přesně před měsícem, dostal jméno Harapan, které v indonéštině znamená "naděje". Jméno vybrali chovatelé z téměř dvou tisícovek návrhů veřejnosti. V neděli ho slavnostně odhalili společně s ředitelem ZOO Miroslavem Bobkem ministr zahraničí Jan Lipavský či britský velvyslanec Matt Field. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy