Co s bývalými bojovníky IS? „Džihádista milující USA“ nabízí řešení

Priština- Jak IS stále více ztrácí území v Iráku a Sýrii, vzrůstá mezi evropskými státy znepokojení, co dělat se svými občany, kteří za něj odešli bojovat. Je možné zařadit tyto muže, co přijali nenávistivou ideologii požadující zničení bezbožného Západu zpět do společnosti? NBC News podává komplexní přehled toho, jak je tato otázka delikátní a obtížná.

Albert Beriša je jedním z 315 mužů, kteří z Kosova odešli do Sýrie. Beriša tvrdí, že skončil v jednotce IS „náhodou“ a že během svých devíti dní v Sýrii v roce 2013 nezranil nikoho. Přesto přiznává, že trávil čas s veliteli, kteří byli připraveni nést útoky v Evropě. Soud v Kosovu jej odsoudil na tři a půl roku.

Po svém návratu do země Beriša založil nevládní organizaci zvanou Institut pro bezpečnost, integraci a deradikalizaci (INSID), jenž se soustředí na deradikalizaci bojovníků IS. Beriša tvrdí, že by neměl být považován za zločince, ale za výhodné aktivum, protože na rozdíl od vládních úředníků on má přímou zkušenost s bojovníky IS a dokáže je přesvědčit, aby ustoupili ze svých radikálních názorů a neprováděli útoky v Evropě.

„Je těžké přesvědčit lidi, aby se vrátili, pokud mají dvě možnosti: zůstat a umřít uvnitř Sýrie nebo jinou špatnou volbou, která je skončit ve vězení. Náš stát, naše společnost, musí jim dát třetí volbu, což je neintegrace,“ řekl Beriša. Ačkoliv odsouzený, objevil se minulý rok na konferenci, na které vystupoval též ministr vnitra. „Jsem džihádista, který má rád USA,“ řekl tam Beriša a dodal, že džihád znamená „bojovat“ nikoliv zabíjet nevinné lidi.

Toto vystoupení spadá co celkového strategie INSID, který vyzývá bývalé bojovníky, aby veřejně odmítly projevy nenávisti a hovořili proti celé myšlence vstupu do teroristických organizací. Tím se INSID liší od jiných deradikalizačních programů, které se snaží spíše udržovat anonymitu svých „klientů.“ Beriša uvedl, že je nyní v kontaktu s 109 kosovskými džihádistmi, z nichž 75 se vrátilo domů a zbytek je stále na Blízkém východě.

Spolu se svým kolegou, lékařem Arberem Vokrrim, pracují jako dobrovolníci, dotovaní soukromým občanem, Beriša přiznává, že jeho trestní stíhání činí provoz organizace obtížnějším. Besa Ismaili, proděkan Fakulty islámských studií, nezávislého výukového a výzkumného centra, uvedl, Berišův případ je nejlepším příkladem toho, jak úřady nedokáží využít navrátilce k řešení radikalismu.

Problémy deradikalizačních programů  

INSID nicméně není jedinou skupinou v Kosovu, která se zaměřuje na zahraniční bojovníky. Vláda zavedla deradikalizační program založený na dánském Aarhuském modelu, jenž je považovaný za nejlepší v Evropě a možná i na celém světě. Tento model sestává ze sítě rodin, pracovníků s mládeží, školami a psychology, kteří spolupracují s policií, věznicemi a zpravodajskými agenturami na prevenci terorismu a integrace těch, kteří jeho vábení už podlehli.

Dánský výstupní program se zaměřuje na každého bojovníka, který se chce vrátit domů a projevuje ochotu se reformovat. Cílem programu je jim pomoci s nalezením zaměstnání, zdravotní péče, zaměstnání a terapií, aby znovu byli integrováni do společnosti. Preben Bertelsen, profesor psychologie na Dánské univerzitě v Aarhusu, tvrdí, že jsou přijata silná opatření, aby program nesloužil jako skrýš pro lidi, kteří mají v úmyslu spáchat teroristické činy.

Program, vzniklý v roce 2013, si připisuje určité zásluhy v úspěšnosti prevence, jenž se měla projevit na nižším počtu dánských občanů cestujících do Iráku a Sýrie v posledních letech. Podle některých odborníků je však příliš brzy na souzení jeho úspěšnosti a neúspěšnosti. Poukazují též na to, že menší počet odcházejících lidí může být spíše dán jak pokračujícími ztrátami IS, tak výzvou jeho velitelů, aby příznivci rozsévali raději teror v jejich domovinách.

Jiný program je nicméně považován už nyní za „kompletní fiasko.“ Francouzské Centrum pro prevenci, integraci a občanství bylo otevřeno údolí řeky Loiry v září 2016 a mělo se stán vzorem pro dalších 13 zařízení v celé zemi. Bylo navržena jako dobrovolný program, v jehož rámci se zranitelní, ale dosud nevinní mládenci podrobí 10měsíční drsné rutinní a staromódní výuce ve francouzské filozofii a historii. Žádný student ale program nedokončil.

Není to, jako byste jim jen dali červenou pilulku a oni začali zpívat Marseillaise, " komentoval neúspěch programu Wassim Nasr, expert na džihádské skupiny, odvolávaje se na francouzskou národní hymnu. Ačkoliv někteří odborníci považují dánský přístup za příliš „měkký“, většina se shoduje, že tvrdý deradikalizační přístup není dostačující. Tím správným přístupem je dle většiny z nich metoda cukru a biče.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/ Rozhovor

Muslimské bratrstvo bych v EU zakázal, říká Zdechovský. Financování radikálů a extremistů musí skončit

EXKLUZIVNĚ Z BRUSELU - Evropské peníze končí v některých případech u radikálů či extremistů, dokonce i u teroristů. Přímo v Evropském parlamentu na to poukázal český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který poskytl rozhovor pro EuroZprávy.cz u příležitosti konference nazvané Radikalizace a extremismus: Jak EU financuje svou vlastní hrozbu. Řeč přišla i na současnou migrační vlnu, která zatěžuje Česko.
Tomáš Zdechovský uspořádal v Evropském parlamentu konferenci o radikalizaci a extremismu. (25.10.2022)

Na stopě milionů eur z EU, které končí u teroristů a radikálů. Zdechovský si pozval experty, aby upozornil na závažný problém

EXKLUZIVNĚ Z BRUSELU - Terorismus momentálně není pro Evropskou unii tématem číslo jedna. Přišla totiž nejprve pandemie covidu-19, pak zase válka na Ukrajině. Stále jde ale o hrozbu, kterou se nevyplatí přehlížet. V úterý se proto v útrobách Evropského parlamentu uskutečnila z iniciativy českého europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) konference o radikalizaci a extremismu.

Více souvisejících

radikalizace Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy