Čeká nás největší krize od dob druhé světové, varuje ministryně

Londýn - Rok 2018 by mohl být ve znamení jedné z nejhorších humanitárních krizí od dob Druhé světové války. To si alespoň myslí novopečená britská ministryně pro zahraniční rozvoj Penny Mordauntová. Podle ní byl už rok 2017 plný "hrozivých humanitárních krizí". Příštích 12 měsíců však má potenciál být "ještě víc bezútěšný". Informaci přinesl britský deník The Telegraph.

Varování přišlo v době, kdy ministryně Mordauntová oznámila nový balíček podpory pro fond OSN, který umožňuje organizacím na celém světě okamžitě reagovat v případě nějaké "mimořádné situace".

Jedním z důvodů schválení balíčku ve výši 21 milionů liber (zhruba 600 milionů korun) byly podle ministerstva hladomory a konflikty v Jemenu Jižním Súdánu a Barmě. Tyto hrozby pro rok 2018 přetrvávají.

Začátkem roku 2017 OSN uvedla, že svět čelí největší humanitární krizi od roku 1945, jelikož více než 20 milionů lidí ve čtyřech zemích čelí hladomoru. Ministryně Mordauntová se však domnívá, že příští rok bude "ještě horší".

"Když vidíme utrpení, instinktivně chceme pomoci. Britové jsou šlechetní, otevření a prozíraví - to jsou vlastnosti, které definují velký národ," uvedla pro The Telegraph.

"V letošním roce jsme díky Spojenému království a dalším veřejným darům pomohli zamezit hladomorům v Nigérii a Somálsku, poskytli pomoc v nouzi přeživším hurikánů v Karibiku a poskytli životně důležité záchranné lano lidem, kteří trpí konfliktem v Sýrii a Jemenu," dodala ministryně.

"Británie poskytuje nejen pomoc při zachování života, ale také naději milionům lidí po celém světě. Ve výzvách v roce 2018 se bude Británie i nadále angažovat v popředí globální humanitární pomoci," uzavřela Mordauntová.

Podle úředníků ministerstva podpora ve výši 21 milionů liber, poskytnutá Ústřednímu fondu OSN pro poskytování naléhavé humanitární pomoci, pomůže zařídit čistou vodu a hygienická zařízení 13 miliónům lidí a potraviny devíti milionům lidí.

Částka 21 milionů liber bude přidána k pravidelnému ročnímu příspěvku Velké Británie ve výši 55 milionů liber. Tyto peníze v uplynulém roce podle úředníků OSN zachránily životy v Sýrii a také podporovaly lidi trpící násilím Boko Haram, militantní džihádistické skupiny se sídlem v Nigérii.

Související

Jemen, Nemocnice Abs; autor: ©Rawan Shaif

Noční můra bez konce: Kvůli intenzivnímu násilí v Jemenu umírají další civilisté

„V našem traumatologickém centru v Mokce ošetříme každého, kdo potřebuje urgentní chirurgický zákrok: pacienty s válečnými zraněními, raněné v důsledku dopravních nehod, těhotné ženy, které musí podstoupit císařský řez,“ říká Raphael Veicht, vedoucí tamní mise Lékařů bez hranic. „Když ale najednou skoro všichni civilisté přicházejí s vážnými zraněními způsobenými zbraněmi, vyvolává to podstatné otázky. To, co tady v naší malé nemocnici vidíme, je zneklidňující a zcela nepřijatelné. Útočení na civilisty znamená vážné porušení mezinárodního humanitárního práva. Tady se ale zašlo ještě dál. Mezi našimi pacienty jsou děti, těhotné či kojící ženy a pracovníci továrny na zpracování mléka, kterou nedávno zasáhla bomba. Tohle nelze ničím omluvit.“

Více souvisejících

humanitární krize OSN Velká Británie Nigérie Boko Haram II. světová válka Jemen Jižní Súdán barma

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 32 minutami

před 32 minutami

před 33 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy