Kosovo a Srbsko se přou o jezero. Vučić vidí dohodu bledě, opět se ozvala Merkelová

Priština - Srbský prezident Aleksandar Vučić hodlá pokračovat v jednáních s Prištinou. Zároveň ale upozornil, že může trvat ještě dlouho, než Kosovo a Srbsko uzavřou dohodu, která by oběma zemím pomohla získat členství v EU. Vučić to dnes prohlásil u severokosovského jezera Gazivode.

Víkendová cesta hlavy srbského státu do Kosova a případná diskuse o uzavření dohody o výměně území mezi Kosovem a Srbskem se v pátek ocitly v ohrožení po krachu Vučičovi schůzky s kosovským prezidentem Hashimem Thaçim v Bruselu. Vučić se s Thaçim odmítl přímo setkat s poukazem na podle Bělehradu neseriózní přístup a vyhrožování ze strany Prištiny.

"Udělám vše, co je v mých silách (s cílem uzavřít dohodu), ale je to dlouhá a trnitá cesta a před námi leží problémy," řekl dnes Vučić novinářům během návštěvy přehradního jezera a vodní elektrárny Gazivode. To je energeticky i vodohospodářsky významný objekt na řece Ibar, o který se Bělehrad a Priština přou.

Část uměle vytvořeného jezera, které zásobuje některé kosovské municipality a část Prištiny vodou, leží v Srbsku, kde se nachází i zdroj vody pro jezero. Agentura Reuters připomíná, že se přehradní jezero jinak nachází v části severního Kosova, kde převážnou část obyvatel tvoří srbská menšina.

"Nepovažuji Thaçiho za přítele, spojence ani dobrého vyjednavače a jsem si jist, že si totéž myslí on a mně. Musíme ale spolu mluvit a snažit se dospět k dohodě," řekl dnes Vučić.

Případná dohoda o výměně území by umožnila Srbsku udržet si kontrolu nad severními částmi Kosova, kde převážně žijí kosovští Srbové. Bělehrad by se na oplátku vzdal jižních municipalit, kde většinovou populaci tvoří kosovští Albánci.

Zatímco někteří představitelé EU a USA uvedli, že jsou takovému návrhu otevřeni, Německo a někteří analytici se proti podobnému řešení postavili s tím, že by mohlo na Balkáně vzkřísit spory.

"Nebude jednoduché dospět k finální dohodě," uvedl Vučić. "Nevidím žádnou možnost pro realizaci mých nápadů. Viděli jste, co řekla Angela Merkelová a kosovští Albánci," řekl srbský prezident.

Německá kancléřka Angela Merkelová dnes na návštěvě Makedonie zopakovala, že si nepřeje změny státních hranic na Balkáně. Proti zmíněné podobě dohody se staví také kosovská vládní koalice i opozice.

Nezávislost na Srbsku Kosovo vyhlásilo před deseti lety. Bělehrad ji ale nikdy neuznal a snaží si zachovat vliv zejména na severu země, kde žije srbská menšina. Kosovo jako nezávislý stát nicméně uznalo 100 zemí.

Válka v Kosovu si v letech 1998-1999 vyžádala asi 10.000 lidských životů, dalších zhruba 1700 lidí bylo prohlášeno za nezvěstné. Konflikt ukončila až intervence NATO, jejímž cílem bylo ukončit krvavé útoky Srbů proti etnickým Albáncům.

Normalizace vztahů mezi Kosovem a Srbskem je důležitým předpokladem pro členství obou států v EU.

Související

Milorad Dodik

Přízrak nové války v Evropě. Může vypuknout "do hodiny" s podporou Putina

V případě, že Milorad Dodik oznámí odtržení, je politik z vládnoucí strany v srbské části Bosny a Hercegoviny přesvědčen, že válka vypukne během hodiny. Podle něho o tom není pochyb. Rusko podporuje úsilí místních úřadů o odtržení od zbytku země, což pro Západ znamená využití „balkánského kotle“ v konfliktu.
Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Více souvisejících

Aleksandr Vučič (srbský prezident) kosovo Srbsko Hashim Thaçi Angela Merkelová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy