OLAF začal vyšetřovat možné zneužití peněz určených na řecké uprchlíky. Podezření padá na předsedu protiimigrační strany

Atény - Evropský úřad pro boj proti podvodů (OLAF) začal vyšetřovat potenciální zneužití finančních prostředků EU určených k poskytování potravin pro uprchlíky v Řecku. V úterý to oznámil mluvčí agentury. OLAF nesdělil bližší podrobnosti, možným podezřelým může být řecký ministr obrany a zakladatel pravicové, protiimigrační strany Nezávislí Řekové, Panos Kammenos, který již dříve byl obviněn z možné zpronevěry peněz určených na uprchlické programy.

Podezření na možnou manipulaci s penězi z EU zaznělo na stránkách řeckého deníku Fileleftheros. Podle údajů získaných novináři deníku jsou na Kammenose „velmi úzce“ napojené podniky, které měly prospěch z finančních prostředků uvedených z EU na zlepšení podmínek migrantů. Deník tvrdí, že firmy získávaly zakázky bez náležitého výběrového řízení a dostatečného dozoru jen díky svému napojení na ministra.

Kammenos obvinění odmítl s tím, že přibližně 90 miliónů eur z EU použilo jeho ministerstvo transparentně. Na deník podal žalobu za nactiutrhání. Policie na jeho základě zadržela trojici novinářů, včetně šéfredaktora Fileleftherose. Krok policie vzbudil kritiku ze strany EU, která dlouhodobě varuje před narůstajícími autoritářskými tendencemi v Řecku.

Aténám byly od roku 2015 poskytnuty finanční prostředky na uprchlíky ve výši 1,6 miliardy eur. Řecko jejich prostřednictvím mělo zlepšit podmínky uprchlíků. Řecké ministerstvo pro přistěhovalectví odhaduje, že v záchytných centrech na ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos je v současné době registrováno okolo 20 062 migrantů a uprchlíků. Tyto tábory mají přitom kapacitu pro asi 6 400 lidí.  

Humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) vyzvala Atény, aby z táborů na ostrovech v Egejském moři evakuovaly aspoň děti a nejvíce zranitelné dospělé. Podle organizace  přeplněnost táborů na ostrovech stojí mimo jiné za vysokým počtem pokusů o sebevraždu mezi nezletilými migranty.

"Národní hanba"

Nejhorší je situace v táboře Moria na ostrově Lesbos, který má kapacitu pro 3 100 lidí a je v něm umístěno 8 500 lidí. Na jednu sprchu připadá 84 lidí a na jeden záchod 72 lidí.

Řecká vláda oznámila, že na pevninu přesune okolo 2000 žadatelů o azyl. Mezi 10. a 20. zářím bylo z tábora odvezeno 900 osob, dalších tisíc má následovat tento týden. Uprchlíci budu přeloženi do uprchlických táborů na severu Řecka. „Pomůže to situaci, ale není to trvalé řešení, protože na ostrov přichází další uprchlíci," varuje Apostolos Staikos, korespondent Euronews, který získal přístup do tábora.

Kromě špatných životních podmínek je velkým problémem v Morii dlouhá čekací doba. Migranti čekají okolo deseti hodin denně na jídlo. Na lékaře mohou čekat celé dny a na první rozhovor o vyřízení azylového řízení klidně i měsíc. Azylové řízení se tak táhne roky.

Situace v Morii je velmi kritizována šéfredaktorem Fileleftherosu, Panagiotisem Lampsiasem, který naznačuje, že za jeho neutěšený stav může deníkem upozorňovaná korupce související s EU fondy na uprchlíky. „Peníze existovaly, aby se tábor změnily na centrum, které by se mohlo podobat Hiltonu; místo toho je Moria zdrojem národní ostudy,“ řekl britskému deníku The Guardian s dodatkem, že stojí za reportáží, za kterou je popotahovaný policií.

Podobně se o Morii vyjádřil hlavní opoziční lídr Kyriakos Mitsotakis. „To, co se děje v Morii, je hanbou pro naši zemi. Řecko získalo finanční prostředky ve výši 1,6 miliardy EUR a vláda vytvořila nejhorší uprchlický a migrační tábor na světě.“ Vláda by se dle něj měla za to omluvit, namísto toho však „pronásleduje každého, kdo kritizuje její činy", prohlásil s jasnou narážkou na zatčení novinářů z Fileleftherosu.

Související

Více souvisejících

Řecko OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům) uprchlíci

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 23 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy