Jak bohatý byl ve skutečnosti Brežněv? Tomuhle se nechce ani uvěřit

Sovětští vůdci se běžným občanům zdáli všemocní a žijící v luxusu. Nejpověstnější byl v tomto směru Leonid Brežněv. Nikdo ale nevěděl, kde končí fámy a kde začíná pravda, napsal ruský internetový list Gazeta.ru. O Brežněvově libůstce kolovaly anekdoty. "Jaké jsou příznaky přecpávání se kaviárem? Srostlé obočí a nesrozumitelná řeč," pravil jeden z populárních vtipů v éře, která trvala 18 let. Jízlivý vtip odrážel podráždění nad životem sovětské elity, tak odlišným od běžného života.

V současném chápání životní styl sovětského vůdce a jeho rodiny nelze považovat za nijak zvlášť přepychový. Neměli ani jachty, ani vlastní ostrovy, ani zámky v Evropě místo chaty. Nicméně zvláště ke konci života si první tajemník komunistické strany dopřával libůstky, které příliš neladily s obrazem nezištného budovatele komunismu.

"Nemoc a neomezená moc vedly k úpadku Brežněva jako politika a člověka. Přestal se hlídat, přišel o sebekritičnost, bral vážně pochlebování. Když onemocněl, projevily se nepříjemné charakterové vlastnosti jako podezíravost, ochota věřit drbům, přání být viděn v lepším světle, fantastická domýšlivost. Uspokojení čerpal z toho, co pro něj dříve nebylo důležité - z darů," napsal publicista Leonid Mlečin v knize Brežněv.

Je známo, že Brežněv miloval auta a měl jich rozsáhlou sbírku, podle různých údajů jeho osobní autopark čítal od 50 do 300 vzácných vozů. Například vůdce italských komunistů mu daroval Maserati Quattroporte, německý kancléř Mercedes 600, americký prezident Lincoln Continental. K sedmdesátinám dostal Brežněv v prosinci 1976 novou čajku GAZ-14, první z výrobního pásu. Byl i vášnivý lovec, a tak mu zahraniční vůdci darovali nejen auta, ale i velice drahé lovecké zbraně, až vznikla sbírka čítající několik desítek vzácných pušek.

"Bilo do očí, jak se dětinsky radoval z věcí. Měl zjevnou slabost pro hezké oblečení, miloval například svůj bobří kožich, a pyšně předváděl digitální hodinky, které se tehdy teprve dostávaly do módy," vzpomíná v pamětech sovětský politik Karen Brutenc.

Brežněvovo hlavní bohatství nepředstavovaly zbraně, auta či hodinky, ale všemožné řády, které zbožňoval. Ke konci života se stal držitelem takového množství medailí, že by jejich výčet vydal na zvláštní článek. Při každých narozeninách vycházel normovaný výnos o dalším vyznamenání. "Leonide Iljiči, jaký dárek by sis přál?" zeptal se jednou diplomat Leonid Zamjatin. "Dárek stranou, ale řád ať mi dají," odvětil vůdce.

Nejdražší mu byly čtyři řády Hrdiny Sovětského svazu a řád Vítězství. Šéf státu byl přesvědčen, že všechny si spravedlivě zasloužil. "Říkal jsem soudruhům, že řád Vítězství se dává jen za válečná vítězství. Přesvědčili mě, že vítězství v boji za mír je stejně cenné jako vítězství na frontě," vykládal jednou Brežněv. Takové argumenty ale zněly přesvědčivě jen Brežněvovi. V roce 1989 musela Brežněvova rodina drahocenný řád vrátit.

Mzda všech tajemníků ústředního výboru, včetně generálního, činila 800 rublů (v přepočtu na současné peníze asi 150.000 rublů, 51.000 Kč). V roce 1974 Brežněvovi přidali 500 rublů a o čtyři roky později dalších 200. Jako autor knih Malá země, Celina a Znovuzrození, pokaždé vydávaných v největším nákladu 15 milionů výtisků, dostával spisovatelský honorář 180.000 rublů.

Ale peníze jako takové v té době nikoho nezajímaly, protože se za ně nedalo nic koupit. Sovětské vedení vše dostávalo bezplatně, anebo za symbolické ceny, a to i bydlení.

Brežněv bydlel na Kutuzovově třídě, kde mu patřilo celé patro. V bytě bylo šest pokojů, dvě toalety a dvě koupelny. Kromě toho měl rozlehlou vilu poblíž Moskvy, tělesnou stráž, sloužící a další vymoženosti. Po Brežněvově smrti dostala vdova Viktorija zvláštní penzi 700 rublů s příplatkem 100 rublů. Rodině také bezplatně zůstala státní vila, byt, pět sloužících a limuzína s řidičem. Za perestrojky se museli rozloučit se vším.

Nepochybně se o takových statcích běžným smrtelníkům ani nesnilo, a proto privilegia dráždila lidi, kteří často postrádali i nejzákladnější potřeby. Brežněv se nemusel o nic starat - nestál fronty v obchodech, ani u lékaře - a to budilo závist.

Od dob, kdy sovětští vůdci odkráčeli do minulosti i s velikou zemí, kterou vedli, se mnohé změnilo. Za perestrojky se hodně hovořilo o potírání privilegií vládnoucí elity, ale realita byla jiná.

"Vše je relativní. Pokud to budeme srovnávat se současnými představami o přepychu a bohatství, pak sovětští vůdci byli asketičtí. Ale na pozadí nízké životní úrovně v Sovětském svazu jejich privilegia dráždila společnost. Vůbec se to však nedá srovnat s rozmachem korupce po perestrojce," míní ekonom Vladimir Bessonov.

Související

Leonid Iljič Brežněv byl sovětským politikem, nejvyšším představitelem Sovětského svazu v období let 1964–1982, mj. čtyřnásobným Hrdinou SSSR. Komentář

Brežněv zemřel před 40 lety. Češi si ho pojí se srpnem 1968, jeho éru si rozhodně nelze idealizovat

Před čtyřiceti lety, 10. listopadu 1982, se završil životní příběh Leonida Brežněva, sovětského komunistického politika, jehož jméno si drtivá většina české populace pojí především s rozhodnutím vojensky intervenovat proti reformnímu procesu v Československu v srpnu 1968. Brežněvova vláda byla ovšem o poznání mnohovrstevnatější a plná rozporů. To je ostatně jeden z důvodů, proč z průzkumu v Rusku provedeného v roce 2013 nezávislým Levadovým centrem vyšel Brežněv jako nejoblíbenější sovětský, potažmo ruský vládce minulého století.
Vladimír Putin

Nepřeceňujme Putinovy údajné úspěchy, apeluje profesor. Odkazuje na Brežněva

NÁZOR - I ti, kteří s Vladimirem Putinem obecně nesouhlasí, považují jeho zahraniční politiku za poměrně úspěšnou, upozorňuje politolog Mark N. Katz v komentáři pro server National Interest. Profesor z George Mason University ale Putinovo období komparuje s vládou sovětského vůdce Leonida Brežněva, která je naopak nazývána érou stagnace.

Více souvisejících

Leonid Brežněv (sovětský vůdce)

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády

Ukrajinský soud v pátek nařídil vazbu pro ministra zemědělství Mykolu Solského kvůli podezření z účasti na nelegálním získání státní půdy v hodnotě téměř sedmi milionů eur. Informaci poskytla agentura TASR s odvoláním na Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy