Balkánské státy přijmou na rozdíl od Česka pakt o migraci. Co je k tomu vede?

Pro země na Balkáně je otázka migrace na každodenním pořádku. Vedly tudy totiž minimálně dvě hojně využívané migrační trasy a stále tu vznikají další. Většina zemí v regionu přesto přijala pakt OSN o migraci, zatímco USA a Česko zůstávají na straně těch, kteří jeho přijetí odmítají. Kabinetu Andreje Babiše (ANO) chybí v dokumentu hlavně jasné odsouzení nelegální migrace.

Největší zátěž aktuálně připadá na Bosnu a Hercegovinu, kde je nyní až šest tisíc běženců. Loni touhle dobou jich tu přitom byla pouhá tisícovka. Mezinárodní Červený kříž tak varuje před možnými následky blížící se zimy na komunitu uprchlíků.

Mnohé tak mohlo překvapit, že balkánské země pakt OSN o migraci přijaly. Albánie s Bosnou a Hercegovinou dokument podepsaly mezi prvními, následně se připojila i Makedonie, Srbsko a Slovinsko, kde kvůli paktu probíhal souboj mezi premiérem Marjanem Šarecem a jeho někdejším předchůdcem Janezem Janšou.

Komplikace s přijetím nastaly rovněž v Chorvatsku. Prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová nejprve slíbila generálnímu tajemníkovi OSN, že na konferenci OSN v Maroku přijede, po kritice ze strany pravice však nakonec místo ní jel zástupce vlády.

Svůj podpis pod dohodu naopak nepřidali zástupci Bulharska. Tamní premiér Bojko Borisov totiž ustoupil tlaku sociálnědemokratické opozice i svých národně orientovaných koaličních partnerů.

Co vedlo balkánské státy k přistoupení k paktu? Nemusí jít jen o již probíhající koordinaci pomoci s řešením uprchlické krize. Nečlenské země EU se chtěly představit jako konstruktivní státy schopné najít společné řešení, což by na představitele Bruselu mohlo zapůsobit při přístupových rozhovorech.

Chorvatsko sice členskou zemí už je, ale zatím není součástí Schengenského prostoru. Přijetí paktu by mohli Chorvaté časem použít jako argument v diskuzi o svém přičlenění do Schengenu.

Dost možná tím nejpádnějším důvodem pro přijetí paktu je však relativně nedávná válka v Jugoslávii. Proběhla v letech 1991-2001 a rozpadající se zemi během ní opustily až čtyři miliony lidí, mnozí z nich zakotvili i v České republice.

Česká vláda naopak přijetí paktu odmítá, společně s ní tak činí např. USA či naši sousedé ze Slovenska a Rakouska. Ministerstvo zahraničí však zatím odstoupení od paktu OSN oficiálně neoznámilo, za což premiér Andrej Babiš podrobil ministra Tomáše Petříčka kritice.

O paktu se v OSN bude hlasovat ve středu. Dokument označuje migraci za možný zdroj blahobytu, informací a udržitelného rozvoje a vyzývá k zajištění kapacit pro přesídlení 10 % celkového počtu uprchlíků ve světě ročně. Pakt je i v případě podpisu nezávazný.

Související

Více souvisejících

migrace OSN Válka na Balkáně uprchlíci

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy