Bude se opakovat vánoční teror? Německo je plné hrozeb, odhalují údaje agentů

Před dvěma roky se v Berlíně odehrál teroristický útok kamionem na vánočních trzích, který šokoval Německo. Nedávný útok ve Štrasburku ukázal, že hrozba terorismu i po pádu Islámského státu na Blízkém východě není u konce a může se opětovně opakovat. Rozhlasová stanice Deutsche Welle upozorňuje na poměrně početnou německou salafistickou scénu, z které se rekrutují islamističtí teroristé. Podle protiteroristického koordinátora EU velký bezpečností problém představují věznice i druhá a třetí generace migrantů.

V porovnání s Francií je v Německu těžší být zařazen do seznamu osob, představujících vysoké bezpečnostní riziko pro stát. Takové osoby nemůžou být zavřeny do vězení, dokud nejsou usvědčeny ze spáchání trestného činu. Být potencionální hrozbou není trestným činem, být členem teroristické organizace či připravovat či pomáhat uskutečnit vážný zločin proti státu už je.

Podle zprávy německého Federálního kriminálního policejního úřadu policie a zpravodajské služby považují 774 radikálních islamistů za potenciální teroristy (v porovnání s rokem 2010 to bylo jen 127 osob). Z toho 450 je v Německu, zbytek opustil zemi.

Kromě islámského terorismu rozeznává německá policie i další hrozby. Federální kriminální policie uvedla, že měla v hledáčku 26 krajně pravicových a dvě krajně levicové osoby, považované za vážnou hrozbu německému státu.

Zpravodajské služby rozeznávají tři odlišné skupiny islámských teroristů. První jsou velmi těžce detekovaní „osamělí vlci“ a malé skupiny radikalizovaných útočníků. Útočník z Berlína byl právě takovýmto osamělým vlkem.

Druhými jsou osoby, které odešli do radikálními islamisty kontrolovaných území a kteří se buď vrátili nebo vrátí do Německa. Od roku 2013 odešlo z Německa do Islámským státem kontrolovaných území více než 960 radikalizovaných jedinců. Okolo 300 jich se už vrátilo do Německa. Zpravodajské služby jsou jimi zvláště znepokojen\, protože se jim v cizině dostalo vojenského výcviku a získali válečné zkušenosti, které mohou aplikovat v Německu.

Třetí skupinou jsou vysoce organizované týmy speciálně vycvičených zabijáckých komand, provádějících pečlivě naplánované vražedné akce. Série smrtících útoků v Paříži v roce 2015 byla uskutečněna právě takovýmto komandem, koordinované útoky prováděné teroristickou buňkou zasáhly o dva roky později i Španělsko. Tento typ terorismu se vyznačuje vysokou mírou počtu obětí, je však velmi těžké jej naplánovat tak, aby se o něm zpravodajské služby nedozvěděly.

Gilles de Kerchove, protiteroristický koordinátor EU, v rozhovoru pro EURACTIV.com upozorňuje ještě na jedno nebezpečí, s kterým se potýkají všechny evropské země stižené islámských terorismem, tj. i Německo. Jedná se problém radikalizovaných vězňů navracejících se do normálního života. Věznice jsou inkubátorem radikalizace, kdy např. ve francouzských věznicích 400 „obyčejných“ kriminálníků přijalo násilné myšlenky islamistů. Jejich každodenní monitorování je velmi obtížné, protože vyžaduje příliš mnoho času a zdrojů, uvádí Kerchove. Mnozí z pachatelů teroristických útoků, včetně útočníka z Štrasburku, byli usvědčení kriminálníci, sledovaní tajnými službami.   

Německým problémem je poměrně rozsáhlá islamistická scéna. Podle zprávy německých domácích zpravodajských služeb z roku 2017 je v Německu okolo 25 810 potencionálních islamistických osob. Z těch okolo 10 800 patřilo k salafistickým organizacím. Ty hrají klíčovou roli v získávání rekrutů bojujících v zahraničí. Takřka všichni, kdo odešli z Německa do zahraničí měli napojení na salafistickou scénu.

Co se týče migrantů přišlých do Německa, zpravodajské služby reportovaly, že se IS snaží mezi nimi do Evropy propašovat i možné útočníky. Zároveň se pokoušel radikalizovat ty migranty, kteří už v Německu jsou. Do dnešního dne  mohou uchazeči o azyl za čtyři útoky v Německu – v Berlíně, Hamburgu, Ansbachu a ve Würzburgu.

Migranti představují problém i v dlouhodobějším horizontu. Jako poukazuje Kerchove, jedněmi ze tří hlavních faktorů ovlivňujících radikalizaci jedince je jeho příslušnost k druhé či třetí generaci migrantů potýkající se s pocitem vyloučení a nenávisti ze strany většinové společnosti a neschopností získat slušnou práci. Islamistická ideologie je tím druhým faktorem. Třetí faktorem, respektive faktory, jsou to, co Kerchove nazývá „usnadňujícími faktory“, např. vězení či internet, jejichž prostřednictvím se jedinec radikalizuje.

Související

Více souvisejících

Terorismus Německo islám teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně (19.12.2016)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 28 minutami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

"Přátelé, kteří přežili stejné ukřižování." Papež dál chodí po tenkém ledě, hovořil o míru na Ukrajině a v Pásmu Gazy

Papež František ve středu během generální audience ve Vatikánu zopakoval svou výzvu k ukončení konfliktů na Ukrajině a v Pásmu Gazy a pomodlil se za "dar míru".

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy