Mladí lidé nedokáží jmenovat jediný koncentrační tábor, experti jsou zděšeni

Dnešní vzpomínání na oběti holocaustu je ve znamená narůstajícího antisemitismu v Evropě. Roste počet lidí, kteří popírají, že by k holocaustu vůbec došlo. Podle expertů je to zvláště znepokojivé proto, že se jedná o mladé lidi.

Médii dnes proběhla šokující zpráva, že 1 z 20 dospělých Britů popírá holocaust. Asi polovina Britů neví, kolik bylo během něj zabito Židů. Odhadují, že to byly 2 milióny, Židů přitom zahynulo 6 miliónů.

Nejsou to jen Britové, kteří mají malé povědomí o holocaustu. 23% Kanaďanů a 31% Američanů si myslí, že bylo zavražděno 2 milióny a méně Židů během holocaustu. Ještě znepokojivější je skutečnost, že 45% Američanů nebylo schopno jmenovat alespoň jeden koncentrační tábor či židovské ghetto.

Zvláště je tristní znalost holocaustu mezi mladou generací. 52% kanadských mileniálů není schopno jmenovat jeden koncentrační tábor či ghetto. 66% amerických mileniálů nedokáže říci, co byla Osvětim.

Podle výzkumníků tento nezájem o holocaust vychází z velké části z toho, že zvláště mileniálové nemají vůči němu žádný personální vztah. Nenavštěvují památníky holocaustu a neznají žádnou osobu, která zažila holocaust.

Ztrácející se podvědomí o holocaustu zřejmě bude ještě stoupat, jak generace památníků pomalu umírá. Podle Claims Conference monitorující počet živých lidí, kteří přežili holocaust, jejich počet klesl na 400 000. Mnozí jsou v jejich 80. a 90 letech. Právě hlas živých pamětníků představuje hlavní oporu vědomí o holocaustu.

Vzestup popíračů holocaustu

Ještě znepokojující je skutečnost, že mezi mladými roste počet těch, co holocaust přímo odmítá a co zastávají antisemitistické názory. Britský deník The Independent uvádí, že na britských univerzitách se začínají množit antisemitická hesla a letáky popírající holocaust.

Podle Joea Mullhela z protirasistické organizace Hope Not Hate nyní popírači holocaustu bývají nyní mladší lidé. Britský deník The Guardian poukazuje, že starší generace tradičních popíračů napojených na neonacistická hnutí postupně ztrácí svůj význam a vliv.

Jejich hlasy ale nahrazují ve velké míře ty internetové. Vzniklá internetové kultura šíří cynické vtipy ohledně vraždění židů. Namísto tradiční krajní pravice je napojena na tzv. alternativní pravici (alt right), hladce se pohybující v online prostoru. V porovnání s tradiční krajní pravicí, alternativní pravice nevnímá holocaust jako překážku pro nastolení vlády fašismu, ale spíše jako věc minulosti, která nemá pro dnešní dobu žádný význam.

 Holocaust je popírán též v online i offline prostoru muslimského fundamentalismu. Migrační krize vedla jak k vzestupu antisemitické krajní pravice, tak k vzrůstu počtu muslimů nesnášejících Židy. Židovská komunita se tak nyní nachází mezi dvěma mlýnskými kameny.

Situace je zvláště alarmující ve Francii, kde se nachází největší židovská komunita v Evropě a třetí na světě. Podle francouzského premiéra Édourada Phillipeho antisemitické činy stouply o 69% v první polovině roku 2018. V roce 2015, během vrcholu migrační krize, do Izraele emigroval rekordní počet Židů.

Související

Petr Pavel navštívil pietu v Letech. (14.5.2023)

Pavel byl jako teprve druhý prezident na pietě v Letech. V soužití s Romy vidí rezervy

Odkup vepřína v Letech na Písecku, na jehož místě stál v době druhé světové války koncentrační tábor pro Romy, byl podle prezidenta Petra Pavla dlouhý a nedůstojný. Tuto část historie bychom měli popsat a přiznat na ní svůj díl viny, řekl novinářům po pietní akci, která připomněla výročí 80 let od transportu tamních vězňů do Osvětimi. 

Více souvisejících

holocaust židé Osvětim

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy