Češi platí za mobilní data nehorázné částky? Podívejte se na srovnání s Evropou

Agentura Point Topic publikovala analýzu klíčových trendů 4G LTE tarifů za 3. čtvrtletí minulého roku. V té byly sledovány země dosavadní EU-28 spolu s mimo unijním Švýcarskem a Norskem, ve kterých byly porovnávány průměrné měsíční sazby a rychlosti stahování, které nabízeli poskytovatelé mobilních služeb v Evropě.

Ve třetím čtvrtletí roku 2018 se průměrné měsíční ceny služeb 4G LTE pohybovaly v rozmezí $19.60-$56.40, přičemž nejvyšší ceny za poskytované služby byly zjištěny na Kypru. Sledované produkty poskytované kyperskými mobilního operátory jsou od počátku roku 2017 nejdražší v Evropě. Dražší datové služby byly dále vypozorovány v Řecku, Holandsku nebo Norsku, naopak nejlevnější služby na konci loňského roku byly poskytovány v Itálii a v Rumunsku. Česká republika byla v pozorovaném období 11. zemí s nejdražšími měsíčními datovými službami, průměrná měsíční cena ve sledovaném období činila téměř $40.

Mezi státy, které svým zákazníkům poskytovaly nejvýhodnější služby v poměru cena-hodnota/kvalita, patřily dle provedené analýzy Rakousko, Švýcarsko, Litva, Lotyšsko a Dánsko. Tyto země poskytovaly vysoké datové pokrytí za relativně nízké měsíční sazby. V tom samém žebříčku představovala Česká republika zemi s nejvyšší průměrnou cenou za GB dat, pohybující se kolem $6,5. Zároveň bylo Česko po Španělsku a Belgii třetí zemí s nejnižším datovým pokrytím.

Česku také patří první příčka v nelichotivém žebříčku nejvyšší průměrné ceny za 1 GB dat. 

Litva dále vyčnívala coby země nabízející nejlepší ceny vzhledem k průměrné rychlosti stahování sahající k 350 megabitům za sekundu (Mbps) a celkovému datovému pokrytí. Další země, jako například Norsko, Španělsko nebo Portugalsko, obecně investovaly do vyšší kvality, rychlosti stahování a rozvinutějších 4G sítí. Pro srovnání, průměrná rychlost stahování na 4G LTE službách v ČR představovala něco málo přes 200 Mbps.

Pro obecnější a spíše regionální porovnání byly porovnávány trhy západní Evropy a trhy Evropy východní. Západní Evropa skončila v tomto srovnání lépe – a to s průměrnou měsíční výší dat 134 GB, zatímco průměr ve východní Evropě činil 87 GB. V porovnání s předchozím kvartálem došlo v obou částech Evropy k růstu objemu měsíčně využívaných dat, a to z hodnot 110 GB v západní Evropě a 73 GB v její východní části. Zároveň platí, že ve východní Evropě zákazníci služby 4G LTE využívali za celkově nižší cenové sazby, které se v průměru pohybovaly okolo $32.54, než na západě, přesto byl rozdíl mezi nimi marginální.

Související

Ilustrační foto

Počasí: Cháron může do Evropy přinést nejteplejší léto v historii. Teploty porostou k 48 stupňům

Česká republika má ten zatím nejteplejší den roku za sebou. Teploty hravě vyrostly až k 38 stupňům a ačkoliv tropické třicítky budou pokračovat i tento týden, zatím se nezdá, že by rekordní sobotu překonaly. Jižní a východní Evropa se ale na rekordní teploty teprve připravuje. , protože přichází spalující vlna veder. Po Evropě se začala pohybovat tlaková výše nazvaná Cháron, která bude téměř jistě trhat rekordy. A Evropa díky ní může zažít nejteplejší léto v historii.

Více souvisejících

evropa Česká republika mobilní data internet Mobilní operátoři

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 40 minutami

před 40 minutami

před 42 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy