Konec Erdoğana? Politolog promluvil o budoucnosti Turecka

Jasné vítězství opozičního kandidáta Ekrema İmamoğlua v opakované volbě starosty Istanbulu v krátkodobém horizontu změní tureckou politiku velmi málo, naznačuje Sinan Ülgen v komentáři pro server The Guardian. Politolog a ekonom z think tanku Edam ovšem dodává, že výsledek může podnítit dalekosáhlé změny v horizontu dlouhodobém.

Hrozba pro Erdoğanovu hegemonii

Poté, co v březnu vyhrál volby těsným rozdílem 13 tisíc z 10 milionů hlasů, İmamoğluovi bylo vítězství právně spornými prostředky odepřeno a nejvyšší volební rada vypsala na 23. června volby nové, rekapituluje politolog. Konstatuje, že v neděli dali istanbulští voliči İmamoğluovi silný mandát, když zvítězil o 800 tisíc hlasů, obdržel 54 % a porazil kandidáta vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Binaliho Yıldırıma, který získal 45 %.

Tento působivý rozdíl přičítá expert především pocitu nespravedlnosti, který u voličů vyvolalo rozhodnutí volby zopakovat. Důvod, proč obyvatelé Istanbulu přešli od kandidáta AKP ke kandidátovi opoziční Republikánské lidové strany (CHP) podle průzkumů spočívá právě v dojmu, že İmamoğluovo první vítězství bylo nespravedlivě odebráno, připomíná Ülgen.

İmamoğlu také dokázal vystupovat smířlivě, čímž voliče oslovil, poukazuje odborník. Podotýká, že kandidát nabídl čerstvou alternativu těm obyvatelům turecké metropole, kteří jsou unavení roky zatrpklé a rozdělující politické rétoriky, a v neposlední řadě dokázal mimořádně efektivně sjednotit fragmentovanou tureckou opozici, která krom CHP zahrnuje také sekulárně nacionalistickou Stranu Dobra a prokurdskou Lidovou demokratickou stranu (HDP).

"Velký rozdíl vítězství opozice vylučuje scénář nového zpochybnění," pokračuje politolog. Deklaruje, že İmamoğlu se tentokrát stane starostou Istanbulu a jeho vítězství z dlouhodobého hlediska představuje jasnou hrozbu pro hegemonii tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana.

Nový seriózní soupeř

Vítězství předně povzbudí etablované opoziční strany, které nyní ovládají města produkující téměř 70 % tureckého HDP, očekává odborník. Vysvětluje, že 9 z 10 velkých městských oblastí bude v následujících pěti letech ovládat starosta napojený na opozici - výjimku představuje pouze průmyslová provincie Bursa -, a tak opozice získá příležitost rozložit a přeskupit klientelistické sítě, které pomáhají AKP úspěšně působit v turecké politice.

Také nové politické síly budou chápat tento výsledek jako příležitost, myslí si Ülgen. Odkazuje především na zvěsti, že na pozadí tohoto jasného signálu o rostoucí nespokojenosti s vládnoucí stranou zakládá bývalý ministr za AKP Ali Babacan nové politické hnutí.

"Co je důležitější nedělní výsledek zřejmě povede k přehodnocování ve vedení AKP," pokračuje politolog. Konstatuje, že strana zajisté utrpěla velký šok, který je zatím největším narušením Erdoğanovy vítězné volební série.

Budoucnost turecké politiky tak bude záležet na tom, jak tento výsledek vyhodnotí sám Erdoğan a jaké ponaučení si tento zkušený a schopný politik vezme z oslabení své politické štěstěny, domnívá se odborník. Nastiňuje, že v sázce může být budoucnost koalice AKP s Nacionálně činnou stranou (MHP), která může Erdoğanovi začít připadat jako příliš svazující.

Vedlejším produktem takového uspořádání je například vyhrocený nacionalismus ovlivňující tureckou zahraniční politiku, stejně jako tvrdý postoj v kurdské otázce doma i v Sýrii, připomíná Ülgen. Za ještě důležitější považuje to, že turecké politické vedení může začít zvažovat účelnost extrémní centralizace moci, k níž před vedl loňský přechod k prezidentskému systému, který se většině Turků nejeví jako tak funkční a přínosný, jak byl prezentován.    

Toto jsou pochopitelně obtížné otázky pro jakéhokoliv politika a budou i pro Erdoğana, deklaruje politolog. Podotýká, že prezidentovy odpovědi ovšem určí životnost jeho politického hnutí, a to v době kdy se İmamoğlu po svém mimořádném vítězství v Istanbulu jeví jako seriózní soupeř o vůdčí roli v turecké politice.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Více souvisejících

Turecko Recep Tayyip Erdogan Ekrem Imamoglu

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy