Tvůrci seriálu Černobyl zuří. Vzpamatujte se, vyzvali fanoušky

Díky popularitě seriálu Černobyl prudce vzrostl zájem turistů o ukrajinské město Přípjať. Blogeři a youtubeři ze všech koutů světa se sjíždějí do černobylské zóny nejen proto, aby viděli místa ze seriálu na vlastní oči, ale aby se také vyfotili na Instagram. Mnohé jejich fotografie ale vyvolaly bouři nevole.

Černobylská zóna zažívá příval turistů díky seriálu z dílny HBO Černobyl, který vyšel v květnu letošního roku a byl vytvořen scenáristou Craigem Mazinem a režisérem Johanem Renckem.

Podle serveru rbk.ru ředitel cestovní kanceláře SoloEast Sergej Ivančuk tvrdí, že v květnu počet turistů v Pripjati vzrostl o 30 procent a počet rezervací na léto až o čtyřicet procent.

Majitel cestovní kanceláře Chernobyl tour Jaroslav Jemelianěnko podle webu také očekává růst poptávky až do čtyřiceti procent a plánuje ukazovat turistům místa ze seriálu včetně bunkru, ve kterém úředníci jednali o evakuaci obyvatel města.

Jednodenní výlet do Pripjati stojí bez nákladů na cestu a ubytování zhruba 2500 korun a už přilákal řadu blogerů z Evropy, USA i Latinské Ameriky. Na Instagramu rapidně roste množství fotografií pořízených v Pripjati a hashtagů #chernobylzone.

Ze strany turistů ale často dochází k případům nepřijatelného chování. Na fanoušky seriálu se proto museli obrátit sami autoři, aby je pobídli ke slušnějšímu chování.

„Jsem rád, že náš seriál způsobil růst zájmu turistů o tahle místa, ale viděl jsem fotografie turistů. Když tam jedete, pamatuje prosím na to, jaká tragédie se tam stala. Chovejte se s respektem k lidem, kteří tam zemřeli,“ napsal na Twitteru Mazin.

Cílem blogerů a influencerů je často větší popularita a pozornost. Někteří z nich kvůli fotografiím z Pripjati naopak na popularitě ztratili. Například Rakušanka Julia Baessler, známá na Instagramu jako „závislá na bikinách“ zveřejnila fotografii z Pripjati, na se jen sporadicky oblečená prochází po napůl zničené budově. Mezi fanoušky tím ale vyvolala vlnu nenávisti.

Apel Mazina se vztahuje nejen na kontroverzní jednání blogerů jako jsou fotografie s cigaretou v ruce nebo s minimem oblečení, ale i na selfie. „Místa, která byla svědky nacionální tragedie, se aktivně využívají jako prostředí pro ideální fotografii,“ píše britský deník The Guardian.

Související

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  
Sergej Naryškin, šéf ruské zahraniční zpravodajské služby

Šéf ruské špionáže věří, že Kyjev v Černobylu vyrábí špinavou jadernou bombu

V pondělním prohlášení ředitele ruské Služby vnější rozvědky (SVR) Sergeje Naryškina se uvádí, že Rusko doufá, že Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) a Evropská unie se zaměří na jadernou činnost Ukrajiny. Moskva tvrdí, že tato činnost naznačuje možnost, že Kyjev pracuje na vývoji takzvané špinavé nukleárlní bomby. Informaci zveřejnila agentura Reuters s odkazem na ruskou státní agenturu TASS.

Více souvisejících

Černobyl seriál Černobyl

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy