Nová cenzura začíná! Soud zastavil vydání knihy o Gorile

Bratislava - Okresní soud vyhověl žádosti finanční skupiny Penta a vydal předběžné opatření, které zastavuje vydání nebo jakékoli jiný způsob šíření knihy o spisu Gorila. Tento dokument Slovenské informační služby (SIS) popisuje propojení politických stran s Pentou, informuje v pátek deník Sme.

Autorem dlouho připravované knihy je kanadsko-slovenský novinář Tom Nicholson. Zákaz, o kterém soud v Bratislavě rozhodl ve čtvrtek, platí pro něj i pro vydavatelství Petit Press, které mělo knihu ještě tento měsíc vydat.Předběžné opatření se týká nejen vydání knihy nebo jiné publikace v písemné formě, ale i ve zvukové a obrazové podobě. Rozhodnutí zatím nebylo doručeno účastníkům jednání. Zdůvodnění známo není. Soudce by ho měl napsat v pondělí."Myslím, že to je absurdní," komentoval to Nicholson, který se o rozhodnutí soudu dozvěděl v pátek těsně po poledni. "Nevím, co by se mohlo ještě psát horšího než to, co už bylo v Gorile. Nevím, čemu to slouží. Kniha byla už téměř připravená, do tisku měla jít za dva nebo tři týdny," dodal.O dalším postupu se bude novinář radit s vydavatelem a právníkem.Soud svým rozhodnutím vyhověl návrhu spolumajitele Penty Jaroslava Haščáka a jeho právním zástupcům. Penta se ale odmítla k případu vyjádřit."Nebudeme se vyjadřovat k právním krokům, které jsme v této věci podnikli," řekl mluvčí Martin Danko. "Obecně ale v právním státě platí, že každý jednotlivec nebo firma mají nárok podniknout kroky na ochranu svých práv soudní cestou," dodal.Nicholson chtěl vydat svou knihu ještě před březnovými předčasnými volbami. "Chci do toho celého přinést kontext a vysvětlení vzniku Gorily, protože to, co je na internetu, není původní spis. První část, která se označuje jako vývoj, prvních pět stran, je něco, co někdo vymyslel. To není součást Gorily," řekl v lednu pro deník Pravda."V knize jsou jisté korekce a vysvětlení a chci také poukázat na to, že téměř všichni politici jsou součástí problému, který na Slovensku máme," dodal.Spis SIS s krycím názvem Gorila popisuje propojení politických stran s finanční skupinou Penta během druhé vlády premiéra Mikuláše Dzurindy (Slovenská demokratická a křesťanská unie - SDKÚ) v letech 2005 a 2006.Gorila se na veřejnost dostala loni v prosinci. Podle spisu měla Penta, která působí i v Česku, uplácet slovenské politiky a státní úředníky. SIS sledovala Haščáka kvůli podezření, že se v konspiračním bytě v Bratislavě setkával se zástupci stran a uzavírá s nimi dohody o privatizacích za mnohamilionové provize.

Související

Více souvisejících

Slovensko Penta soudy

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy