Obama si jede pro Nobelovu cenu za mír. Zaslouží si ji?

Oslo - Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek 10. prosince převezme v norském Oslu Nobelovu cenu za mír za mimořádné úsilí k posílení mezinárodní diplomacie. Čeho ale skutečně dosáhl a zasloužil si udělení ceny?

Barack Obama po nástupu do funkce prezidenta Spojených států upustil od do té doby v podstatě jednostranného přístupu k diplomacii svého předchůdce George W. Bushe a snažil se vylepšit pověst USA na mezinárodní úrovni. Jeho snaha směřovala do muslimského světa, Evropy, na Blízký východ, do Ruska, Afghánistánu, Íránu i Severní Koreje. S jakými výsledky?

AFGHÁNISTÁN. Po Bushovi Obama zdědil osm let trvající válku. Neztrácel čas a už v březnu do Afghánistánu vyslal dalších 21 000 amerických vojáků. Nyní tam celkem 68 000 vojáků bojuje se zvyšujícím se odporem Talibanu. Poté následovalo Obamovo nekonečné, několik měsíců dlouhé rozhodování o nové strategii, která by Američanům dovolila se se ctí stáhnout.

Teprve minulý týden oznámil americký prezident své plány – do Afghánistánu pošle dalších 30 000 vojáků. Obama tak vyslyšel požadavek velení americké armády na další posily, byť o 10 tisíc vojáků méně než požadoval nejvyšší americký velitel, generál Stanley McChrystal. Obamova nová strategie také dovolí Spojeným státům začít stahovat své jednotky v červenci 2011.

MÍROVÝ PROCES NA BLÍZKÉM VÝCHODĚ. Obamovo zvolení americkým prezidentem vyvolalo očekávání, že jeho nástup do funkce by mohl znamenat zásadní zlom s dlouhodobě zaseknutých izraelsko-palestinských jednání o míru na Blízkém východě, a Obama z dosažení dlouhodobého řešení v této otázce udělal jeden z klíčových bodů své zahraniční politiky. Zpočátku zaujal tvrdý postoj vůči Izraeli, kdy požadoval zastavení osidlování okupovaných území. Po diplomatickém tlaku Izraelců Obama svůj názor změnil a připustil, že otázka osidlování by neměla být podmínkou pro obnovení mírových rozhovorů.

Prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, zklamaný takovým Obamovým názorovým obratem, proto oznámil, že v příštím roce již na svou funkci kandidovat nebude. A tak Obamovým jediným viditelným úspěchem bylo podání rukou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a prezidenta Abbáse na půdě OSN v New Yorku.

ÍRÁN. Íránští představitelé v čele s prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem se Obamovým nástupem nenechali zviklat a dál sveřepě odolávají diplomatickým snahám na omezení svého jaderného programu. Obamovi se sice podařilo vyvarovat Bushova přístupu směrem k další izolaci Íránu a uvalení tvrdších sankcí, jak se ale blíží lhůta, do které má Írán přijmout dohodu na omezení jaderného programu vyjednanou OSN, sankce se zdají být čím dál tím pravděpodobnějším řešením než další diplomatická jednání.

Na druhou stranu byl Obama úspěšnější než jeho předchůdce v přesvědčování stálých členů Rady bezpečnosti OSN, zejména Číny a Ruska, o nutnosti uložení dalších sankcí, pokud to bude nakonec nutné. Zatím ale zůstává nejasné, zda by sankce skutečně podporu Rady bezpečnosti získaly.

IRÁK. Obama se zavázal, že americká armáda se z Iráku stáhne do konce roku 2011. Irák není na prvních místech priorit Obamovy administrativy a postupné stahování amerických vojáků je s největší pravděpodobností nezvratitelné, a to i přes sérii úterních a středečních pumových atentátů v Bagdádu, při kterých zemřelo více než 130 lidí. Celkově ale počet násilných činů a atentátů v Iráku klesá a po několika měsících tahanic se irácké politické strany dohodly na uspořádání voleb příští rok v březnu.

SEVERNÍ KOREA. Podobně jako Írán i Korejská lidově demokratická republika odolává Obamovým snahám o návrat k šestistranným jednáním o jejím jaderném programu. Určitý obrat nastal tento týden, kdy do KLDR přiletěl zvláštní americký vyslanec pro Severní Koreu Stephen Bosworth, aby se ji snažil přesvědčit k návratu k šestistranným jednáním mezi KLDR a USA, Čínou, Japonskem, Ruskem a Jižní Koreou. Výsledek jednání je zatím nejasný. Navíc je pravděpodobné, že Bosworthova návštěva bude severokorejským médii prezentována jako vítězství Kima Čong-ila, jehož strategie přinutila Spojené státy vyslat svého zmocněnce, aby jeho zemi přemlouval k návratu k jednáním.

ZÁKAZ ŠÍŘENÍ JADERNÝCH ZBRANÍ. Na začátku tohoto roku Obama zveřejnil svou vizi světa bez jaderných zbraní. Rusko a Spojené státy zahájily jednání o nové dohodě, která by nahradila smlouvu START1 (Strategic Arms Reduction Talks) z roku 1991, jež vypršela v sobotu. Podle šéfa Národní bezpečnostní rady USA generála Jamese Jonese by Rusko a USA měly podepsat novou dohodu po 18. prosinci letošního roku.

Již v červenci Obama a ruský prezident Dmitrij Medveděv podepsali rámcovou dohodu, která předpokládá, že obě země sníží počet jaderných hlavic v bojovém postavení na 1 500 až 1 675 do sedmi let od podpisu nové smlouvy. Strategické nosiče (rakety, ponorky a těžké bombardéry) Amerika a Rusko omezí na 500 až 1 100 kusů. Podepsáni nové smlouvy by pro Obamu znamenalo skutečný úspěch na poli mezinárodní diplomacie.

Související

Americký prezident Joe Biden.

Američanům se děje přesně to, co si nepřáli. Jde o vliv v Asii

Spojeným státům se nedaří uplatnit svůj vliv v Asii. Po dlouhou dobu se Američané snažili přenést svou pozornost z Blízkého východu, administrativy jednotlivých prezidentů ale jednaly nekoherentně a Washington to stálo důležité mocenské postavení. Čína je teď na vzestupu a USA s tím nemohou moc dělat. 
Barack Obama, 44. prezident Spojených států amerických Rozhovor

Američané si před 15 lety vybrali Obamu. V úřadu se paradoxně musel chovat jako „bílý prezident“, uvádí Hornát

Před 15 lety, 4. listopadu 2008, proběhly ve Spojených státech prezidentské volby, jejichž vítězem se stal demokratický kandidát Barack Obama. V Bílém domě vůbec poprvé zasedl politik jiné než bílé barvy pleti, což u části Američanů posilovalo dojem, že jde o politika nového typu, který dokáže přinést změnu, konstatuje Jan Hornát v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Amerikanista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze upozorňuje, že každý si ovšem pod touto změnou představoval něco jiného. V americké společnosti dnes podle něj nicméně patrně převažuje dojem, že právě během Obamova prezidentství v zemi výrazně narostla politická a společenská polarizace, byť interpretace jejích příčin zůstávají pro mnohé především otázkou pohledu. 

Více souvisejících

Barack Obama nobelova cena

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Velká Británie

Americká média očekávají komplikace ve vztazích Británie a USA. Starmer a Trump si nemohou rozumět

Přední americká média se pustila do kritiky situace ve Velké Británii. Vztahy mezi Brity a Američany jsou pro transatlantické partnerství nesmírně důležité a současné okolnosti mohou vést k tomu, že se výrazně ochladí. Na premiérský post brzy pravděpodobně nastoupí někdejší vrchní státní zástupce Keir Starmer a pokud dojde ke zvolení Donalda Trumpa do Bílého domu, bude Brit muset udržovat diplomatické vztahy s osobou uznanou vinnou z několika zločinů. 

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Keir Starmer

Nového britského premiéra král jmenuje už v pátek, zřejmě půjde o Starmera

Lidé ve Spojeném království si volí do Dolní sněmovny 650 poslanců. Dolní komora britského parlamentu, anglicky známá po jménem House of Commons, zahrnuje politiky ze všech čtyř částí země. Jde o 543 zástupců z Anglie, 57 ze Skotska, 32 z Walesu a 18 ze Severního Irska. Aby tedy strana měla většinu, musí získat 326 křesel. 

včera

včera

včera

včera

včera

Britové jsou opravdu unavení, říká Brusenbauch Meislová pro EZ. Nejspíše si zvolí Labouristy

V Británii dnes odstartovaly parlamentní volby v nichž se patrně rozhodnou mezi dvěma tradičními stranami – Konzervativní a Labouristickou. „De facto všechny průzkumy předpovídají Labouristické straně drtivé vítězství. Její náskok konzistentně činí zhruba 20 %, což je opravdu masivní náskok,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz expertka na britský politický systém Monika Brusenbauch Meislová z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy