Bankomat dostal záchvat štědrosti, banka je vzteky bez sebe

Varšava - Záchvat štědrosti popadl bankomat polské spořitelny PKO v Gdaňsku na severu země. Přístroj pojednou začal vydávat dvojnásobek požadované sumy, ale z účtů odečítal jen polovic. Banka se snaží klienty přimět, aby rozdíl vrátili, právníci ji však nedávají velké šance.

"Lidi volali známým a ti přijížděli uprostřed noci auty pro peníze. Čekalo se v dlouhé frontě," citoval list Gazeta Wyborcza jednu z klientek, která byla ve správný čas na správném místě. Čili v noci ze soboty na neděli u štědrého bankomatu, před kterým se sešlo až několik stovek lidí.

"Bankomat měl poruchu a vyplácel dvakrát více peněz, než kolik stálo na obrazovce. Přeplatky neodečítal z účtů," konstatoval deník. Podle expertů šlo nejspíš o vadu v naprogramování. Banka tak mohla přijít až o několik set tisíc zlotých, PKO však ztrátu neupřesnila.

Spořitelna se o všem dozvěděla až v okamžiku, kdy k přepážce dorazil jeden z klientů, ve kterém se hnulo svědomí a rozhodl se vrátit neoprávněně přivlastněné peníze. A banka se rozhodla vymáhat "přeplatky" i od klientů, jejichž svědomí zůstalo v klidu. "U bankomatu jsou kamery monitorující dění. Každá transakce se nahrávala," varují zástupci PKO.

Podle známého gdaňského advokáta Romana Nowosielského však šance banky na vrácení peněz jsou "spíše iluzorní". Kamery prý sotva byly s to zachytit inkasovanou sumu a banka by musela každému jednotlivému klientovi dokázat, že úmyslně vybíral dvojnásobek sumy, kterou do přístroje zadal.

PKO stále zjišťuje, proč bankomat vydával víc peněz, než měl. Pravděpodobně prý šlo o lidskou chybu. Kolik hotovosti v zařízení před osudným večerem bylo, banka neoznámila. Podle listu Gazeta Wyborcza to mohlo být několik set tisíc zlotých. Deník také zveřejnil výsledky ankety, podle které by takto získané peníze vrátilo jen 26 procent lidí, 58 by to udělat odmítlo a zbývajících 16 procent nevědělo, jak by se zachovali, dodávají Novinky.cz.

První bankomat byl vyvinut a postaven americkým vynálezcem Lutherem Georgem Simjianem. Byl instalován v roce 1939 v New Yorku. První bankomat vydávající hotovost byl umístěn v bance Barclays v anglickém Enfieldu 27. června 1967. Systém DACS (De La Rue Automatic Cash System) přijímal jednorázové poukázky, které si automat ponechal a vydával za ně obálky s deseti librami. Prvním zákazníkem bankomatu byl herec Reg Varney.

První on-line bankomat na území Česka (Československa) byl nainstalován pro Komerční banku a to 19. února 1992 v Praze na náměstí Republiky (Na Příkopě 28, dnes Česká národní banka).

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Kdo nepatří do moderního světa? Obchodník, který odmítá platby kartou

Jedno ‒ jak se rádo říká ‒ z nesmrtelných přísloví praví: Vše, co v životě potřebujeme, lze koupit za nepatrný peníz, jen zbytečnosti jsou drahé. A tohle platí víc než dost i v tom, proč se znovu a znovu objevuje pro některé „neskutečný“ problém, totiž, proč se nedá všude zaplatit kartou a zda by takové „technické“ problémy měla řešit ústava, nebo by se podobné záležitosti podrobily nějakému zákonu. A to si někdo neustále stěžuje, jaká je v téhle zemi často až šílená regulace.

Více souvisejících

bankomaty Polsko banky

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 23 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Suché počasí může působit potíže. Hrozí požáry, varuje ČHMÚ

Meteorologové varují před nebezpečím požárů v souvislosti s nárazy větru o rychlosti přes 50 kilometrů za hodinu a suchem, které aktuálně panuje v Česku. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se týká většiny území. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy