Z náruživého pivaře monarcha. Nizozemí vítá nového krále Willema Alexandra

Amsterodam - Nizozemská královna, 75letá Beatrix, dnes předala trůn svému synovi princi Willemu Alexandrovi, který se tak stal prvním králem v zemi od roku 1890 a ve svých 46 letech i nejmladším evropským monarchou, uvedla stanice BBC.

V Nizozemsku velmi oblíbená královna, lidově zvaná Bea, byla na trůnu 33 let. Svůj záměr abdikovat oznámila už v lednu s tím, že její syn je připravený vládnout a je čas na novou generaci na trůně.

Beatrix se oficiálně v úterý dopoledne vzdala trůnu během krátkého ceremoniálu v královském paláci a podepsala krátké prohlášení: "Nyní odstupuji jako královna Nizozemska a monarchie bude teď předána mému nejstaršímu synovi Willemu Alexanderovi."

Obřad sledovaly za velkého jásotu před palácem na velkých obrazovkách davy poddaných. Poté Beatrix s novým králem Willemem Alexanderem a jeho chotí Maximou vystoupila na balkón paláce a pozdravila tisíce lidí. 

Odpoledne byl nový král v chrámu Nieuwe Kerk slavnostně, ale bez koruny na hlavě, korunován a to za přítomnosti šlechty z celé Evropy, včetně syna britské královny Alžběty II. prince Charlese a vévodkyně z Cornwallu, španělského prince Felipa a princezny Letizie a dánského korunního prince Frederika a jeho manželky. Poslanci nizozemského parlamentu mu odpřísáhli věrnost. Za volání: Ať žije král! Hurá, hurá, hurá, se Willem Alexander stal králem Nizozemska.

Kromě nového panovníka a jeho matky dnes největší pozornost poutala manželka Willema-Alexandera Máxima. Novou královnou se stala jednačtyřicetiletá původně bankovní manažerka, jejíž otec byl ministrem ve vládě argentinského diktátora Jorgeho Videly. Na nizozemských komunitních sítích a webových serverech se v těchto dnech ale neřešila minulost její rodiny, nýbrž mnohem přízemnější otázka: co bude mít Máxima dnes na sobě?

Na dopolední královninu abdikaci nakonec zvolila dvoudílné béžové šaty z belgického módního domu Natan. Látku na ně jí podle nizozemské televize věnovala sama Beatrix, která ji prý koupila v Turecku. Na odpolední manželův slavnostní slib v kostele Nieuwe Kerk pak přišla v modrých šatech od amsterodamského návrháře Jana Taminiaua, za které se jí na internetových sítích dostalo od Nizozemců velké chvály.

Nový královský pár ale neoslavovali jen Nizozemci. Na "svou" nizozemskou královnu jsou hrdí také Argentinci. Několik stovek se jich v pondělí večer tamního času sešlo na jednom z náměstí v Buenos Aires. "Máxima nám přinesla argentinské slunce," složil hold pohledné blondýnce sedmašedesátiletý Nizozemec Henny Kempkes, který se vydal do Argentiny speciálně kvůli tomu, aby prožil střídání na nizozemském trůnu v rodném městě nové královny.

Nový nizozemský král je nejstarším ze tří synů Beatrix a jejího již zesnulého manžela prince Clause. Willem Alexander studoval historii a v mládí byl známý coby častý piják piva. Rodiče se ale snažili a syn bujarého života postupně zanechal a začal si budovat image usměvavého a vřelého následníka trůnu. Stal se pilotem a rychle postupoval ve vojenské hierarchii. Je členem Mezinárodního olympijského výboru.

V roce 2002 si vzal o pět let mladší argentinskou investiční bankéřku Maximou Zorreguietovou Cerrutiovou. I ta má ale modrou krev, její otec je potomkem portugalského krále Alfonsa III., který vládl ve 13. století. Přesto svatba Willema s Maximou vzbudila rozruch, protože její otec byl příslušníkem argentinské junty v 70. letech. Aby se nebouřil tisk a veřejnost, oba rodiče se královské svatby neúčastnili. Stejně tak dnešní korunovace. Nový královský pár má tři dcery, princezny Catherinu-Amalii, Alexii a Arianu.

Willem Alexander má ještě dva mladší bratry, a to Frisa a Constantijna. Prince Johana Frisa loni při lyžování v Alpách zavalila lavina. Záchranáři ho nemohli včas vyprostit a od té doby přežívá v komatu.

Související

Více souvisejících

královna Beatrix Nizozemí Princ Willem-Alexander

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy