Bosna na pokraji války: Sociální nepokoje se vymykají kontrole

Sarajevo - Vlna protestů proti stoupající nezaměstnanosti a chudobě, které začaly ve středu v Tuzle a hrozí přerůst v největší sociálně motivované nepokoje od skončení války z 90. let, se dnes podle médií rozšířila do třicítky měst po celé Bosně. Hlášeny jsou desítky zraněných. Ochromujícími granáty a gumovými projektily zasáhla podle agentury Reuters policie v Sarajevu, kde protestující vtrhli do sídla regionálních úřadů a podpálili ho.

Demonstrace začaly v Tuzle na severovýchodě Bosny ve středu a na šest tisíc lidí v nich pokračovalo i ve čtvrtek. Večer se ale situace přiostřila, když na policisty začalo létat kamení, vajíčka a světlice. Strážci pořádku reagovali slzným plynem, a když radikální část demonstrantů začala rozbíjet výlohy a zapalovat odpadkové koše, dav rozehnali. Na 130 lidí utrpělo zranění.

List Dnevni Avaz napsal, že v Tuzle se dnes sešlo kolem 13.000 lidí. Zástup se odpoledne vydal od vyhořelé budovy regionální vlády k sídlům dalších institucí, včetně soudu a prokuratury.

Ze solidarity s Tuzlany vyšly ve čtvrtek do ulic stovky obyvatel i v dalších městech především bosňácko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny (FBaH) - Sarajevu, Mostaru, Zenici a Bihači. Také v Sarajevu se ve čtvrtek demonstranti střetli s příslušníky bezpečnostních sil, z nichž čtyři byli podle sdělení policie se zraněními převezeni do nemocnice.

Dnes už se protesty rozlily podle některých médií až do 33 měst nejen ve federaci, ale i v Republice srbské.

Demonstrace odrážejí rostoucí nespokojenost s neustálým hašteřením politiků, které trvá od konce války z let 1992-1995 a blokuje řízení země a ekonomický rozvoj. 

Tragické následky války

Rozpad Jugoslávie provázela v letech 1992 až 1995 válka v Bosně a Hercegovině. Podle nejnovějších údajů bylo zabito 100 tis. osob, z toho 60 tis. vojáků a 40 tis. civilistů, 65 tis. Bosňáků, 25 tis. Srbů a 8 tis. Chorvatů nebo ostatních (počty a struktura obětí zůstávají v zemi kontroverzním tématem).

Ze svých domovů uprchlo do zahraničí nebo v rámci BaH asi 2,2 mil. osob (UNHCR). Do dnešního dne se vrátilo 1,027 mil. osob a v BaH žije 125 tis. osob uprchlíků nebo vysídlených osob. Většina z těch, kteří se vrátili, nebo byli umístěni do tzv. kolektivních center (7,5 tis.), stále žije v těžkých podmínkách, obzvláště pokud se vrátili na území, kde jejich národ tvoří početní menšinu.

Komplikované státoprávní uspořádání země, diametrálně odlišné názory jednotlivých politických představitelů a stran na fungování a budoucnost země, boj politických stran o zdroje financí a pozice ve státní správě a státních podnicích, jakož i s tím spojená vysoká míra korupce a nepotismu jsou permanentním zdrojem politických a vládních krizí. Vzájemná nedůvěra a stále ještě otevřené rány společnosti z dob války vedou k tomu, že ve volbách, které jinak v zásadě vždy splňují základní demokratické standardy, vítězí nacionalistické politické strany, jejichž politické programy se navzájem v zásadních otázkách naprosto vylučují.

Vzhledem ke konsociačnímu politickému uspořádání, které vyžaduje v těchto zásadních otázkách konsensus, je pak téměř nemožné, aby se političtí lídři shodli více než na absolutním minimu, které obvykle nestačí k reformám, jež vyžaduje měnící se společnost a plynoucí čas. Výsledkem je zaostalý socioekonomický systém, silná role zpolitizovaného státního sektoru a naopak nepříznivé podmínky pro rozvoj soukromého podnikání a individuální iniciativy.

Nízká ekonomická aktivita v roce 2012 měla za následek zvyšující se počet nezaměstnaných, který byl způsoben zvýšenou nezaměstnaností ve stavebnictví, v zemědělství, rybářství a obchodu včetně pohostinství. Reálná míra nezaměstnanosti stoupla na 44,1 % (28,5 % dle ILO). 

Související

Milorad Dodik

Přízrak nové války v Evropě. Může vypuknout "do hodiny" s podporou Putina

V případě, že Milorad Dodik oznámí odtržení, je politik z vládnoucí strany v srbské části Bosny a Hercegoviny přesvědčen, že válka vypukne během hodiny. Podle něho o tom není pochyb. Rusko podporuje úsilí místních úřadů o odtržení od zbytku země, což pro Západ znamená využití „balkánského kotle“ v konfliktu.

Více souvisejících

bosna a hercegovina Válka na Balkáně

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina opanují horory a komedie.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy