Mediální teror v Rusku: Kdo je s ukrajinskou opozicí, fandí fašistům

Moskva - "Na čí straně jste byl za druhé světové války?" není zrovna obvyklá otázka v rozhlasových diskusích, ale volající Alexandr přesně takovou dostal v úterý přinejmenším třikrát, když vyjádřil podporu novým vedoucím činitelům Ukrajiny. Rozsudek byl rychlý. Dva ruští moderátoři rozhodli, že Alexandr musel být na straně fašistů, protože odmítl nové vedení Ukrajiny odsoudit, napsala agentura Reuters.

"Víte, kolik Rusů Bandera zavraždil?" zeptal se přímo moderátor ranního pořadu s telefonickými vstupy posluchačů Vladimir Solovjov s narážkou na Stepana Banderu, vůdce ukrajinského nacionalistického hnutí, které vzniklo na západě Ukrajiny a je Rusy obviňováno, že se přidalo k nacistům.

Tomu, že Kreml je otřesen svou prohrou boje se Západem o vliv v sousední zemi, nasvědčuje přechod ke slovníku "buď my, nebo oni" na pozadí sovětského vítězství nad Adolfem Hitlerem - zdroje národní hrdosti. Hlavní břímě těchto útoků nesou lidé ze západu Ukrajiny - kulturně i jazykově odlišní od rusky hovořícího východu země.

Právě jich se Alexandr snažil zastat. Solovjov ho uťal se slovy, že by mu volající posluchač měl dát svou adresu a telefonní číslo, aby ho policie mohla najít a zatknout za podporu fašismu.

Návratem ke slovníku ze sovětského scénáře, kdy válka byla využívána k získání široké podpory pokud ne pro věc komunismu, pak proti společnému nepříteli, se Kremlu podařilo odvrátit pozornost od ztráty vlastní tváře.

Psali jsme:
Kyjev zahájil hon na ruštinu, Kreml je zděšen
Janukovyč obviněn z hromadné vraždy. Rusko zuří  

Ministerstvo zahraničí v Moskvě odsoudilo "barbarskou rusofobii", která podle něj přiměla některé Ukrajince strhnout v západoukrajinském Lvově sochu ruského maršála Michaila Kutuzova, jenž bojoval v napoleonských válkách.

Vůdce parlamentní frakce prokremelské strany Spravedlivé Rusko Sergej Mironov se ve Státní dumě nechal slyšet, že by Ukrajinci, kteří chtějí ruské občanství, měli co nejrychleji dostat pasy.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv se dokonce uchýlil ke slovníku podobnému tomu, který použil jako prezident, když v roce 2008 poslal ruské jednotky proti jiné bývalé sovětské republice Gruzii na podporu separatistické Jižní Osetie. Řekl tehdy, že byly ohroženy "životy našich občanů".

Ale Rusko pravděpodobně zůstane, alespoň prozatím, u rétoriky a bude sledovat, zda se snaha Evropské unie a USA pomoci sjednotit rozbitou zemi obrátí proti nim.

Majdan čeká na novou vládu

Termín, kdy bude představena nová ukrajinská vláda, se v posledních hodinách a dnech několikrát měnil. Poslední dohoda zní, že kabinet, který by měl zemi vést do květnových prezidentských voleb, předstoupí před obyvatelstvo dnes večer. Ceremoniál by měl na náměstí Nezávislosti začít v 18:00 SEČ, informuje web CT24.

Zda se datum a čas podaří dodržet, ale není jasné. Jednání o vytvoření koalice pokračovala v kuloárech ukrajinského parlamentu dlouho do noci a podle pozorovatelů se sestavování vlády komplikuje. Strany Vlast, UDAR a Svoboda se snaží získat do svých řad nezařazené poslance. Těch je po rozpadu bývalé vládní Strany regionů ve sněmovně nezvykle mnoho – podle agentury ITAR-TASS až 225, tedy polovina celkového počtu.

Parlament údajně počítá s tím, že všichni členové nové vlády budou muset projít lustrací. Jak by mohly tyto prověrky vypadat, už demonstranti z Majdanu naznačili. Požadují například, aby se členem kabinetu nestal nikdo ze stovky nejbohatších Ukrajinců, nikdo z nejvýše postavených úředníků dosavadního režimu či spolupracovníků bývalého prezidenta Janukovyče. "To je maximální vyjádření nedůvěry vůči politické scéně, která zemi řídila," hodnotí podmínky redaktorka Lidových novin Petra Procházková.

Za důkaz této hluboké nedůvěry lze považovat i to, že demonstranti jsou připraveni tábořit na kyjevském centrálním náměstí až do léta. Oznámil to jejich zástupce Volodymyr Lanovoj. "Dokud nebude zvolen nový prezident, dokud nezasedne nový parlament a vláda, ti lidé tam budou stát," prohlásil. Mnozí z nich prý nedůvěřují ani nové politické garnituře, kterou zosobňují Vitalij Kličko a Julija Tymošenková.

Související

Saakašvili, Michail

Případ Saakašvili: Jak reagovala ukrajinská média na zatčení bývalého gruzínského prezidenta?

Kyjev - Bývalý gruzínský prezident a současný ukrajinský politik Michail Saakašvili byl zatčen na základě zprávy generálního prokurátora Ukrajiny Jurije Lucenka. Podle něj měl Saakašvili přijmout na svůj účet půl milionů dolarů od proruského oligarchy Serhije Kurčenka, který před časem utekl do Ruska. Generální prokuratura považuje přijetí peněz za vlastizradu. Jak na tuto zprávu reagovala média na Ukrajině?

Více souvisejících

Velká únorová revoluce na Ukrajině 2014 Rusko II. světová válka

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

včera

včera

včera

včera

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy