Šlendrián na ministerstvu průmyslu: V účetnictví jsou chyby za desítky miliard, zjistil NKÚ

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřil údaje závěrečného účtu kapitoly státního rozpočtu Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) za rok 2015, vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky. Zaměřil se také na údaje, které MPO předkládalo pro hodnocení plnění státního rozpočtu. Z nich se následně sestavuje finanční výkaz.

Závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu obsahuje právními předpisy stanovené informace o rozpočtovém hospodaření za uplynulý rozpočtový rok. V souladu se zákonem o rozpočtových pravidlech jej každoročně projednává Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky a následně je zveřejněn. Kontroloři zjistili, že některé části závěrečného účtu nebyly úplné.

"MPO například neuvedlo hodnocení hospodárnosti, efektivnosti a účelnosti výdajů na úrovni kapitoly tak, jak to stanovuje právní předpis. Některé informace v závěrečném účtu neodpovídaly údajům ve finančních výkazech nebo v účetní závěrce za rok 2015, jiné uvedlo ministerstvo nesprávně," informuje nku.cz.

Podle kontrolorů nevedlo MPO správné a úplné účetnictví. V účetní závěrce za rok 2015 zjistili kontroloři nesprávnosti za více než 25 miliard korun. Uživatelé účetní závěrky tak v řadě případů dostávají jinou informaci, než jakou by získali při zobrazení skutečnosti v souladu s účetními předpisy. Účetní závěrka přitom musí být podle zákona o účetnictví sestavena tak, aby na jejím základě mohl její uživatel dělat ekonomická rozhodnutí.

MPO podalo ve své účetní závěrce nesprávné informace zejména o oblasti transferů. Například u poskytnutých peněžních prostředků s povinností finančního vypořádání ministerstvo nárok státu na toto vypořádání nevykázalo. Naopak nároky za EU byly v účetní závěrce významně nadhodnoceny, protože je MPO vykázalo současně na podrozvahových účtech i v rozvaze. Kontroloři také zjistili, že příspěvky na provoz poskytnuté příspěvkovým organizacím vykázalo MPO jako náklady ze své vlastní činnosti, a ne jako poskytnuté transfery.

MPO chybovalo ve všech částech účetní závěrky, tedy v rozvaze, ve výkazu zisku a ztráty, v přehledu o peněžních tocích, v přehledu o změnách vlastního kapitálu a také v příloze. Nesprávnosti proto měly na účetní závěrku rozsáhlý dopad. Podle NKÚ účetní závěrka MPO za rok 2015 nepodává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví.

Při kontrole údajů předkládaných pro hodnocení plnění státního rozpočtu kontroloři zjistili nesprávnosti za 15,7 miliardy korun. Nejvýznamnější spočívala v chybném zatřídění dotací poskytnutých na obnovitelné zdroje energie. MPO je vykázalo jako výdaje na vlastní činnost ministerstva. Takto vykázaný číselný údaj tak podává jinou informaci, než jaká je zveřejněna v závěrečném účtu kapitoly. Nelze z něj zjistit, že jde o jeden z nástrojů řízení energetické politiky státu. Číselné údaje v této oblasti, která souvisí mimo jiné i s veřejnou podporou, jsou tak zatíženy uvedenou chybou.

Kontrola dále upozornila například na to, že s peněžními prostředky „Programu energetických úspor“ ve výši téměř stovky milionů korun hospodařilo MPO mimo rozpočet. O těchto peněžních prostředcích ministerstvo neúčtovalo, nepoužívalo je prostřednictvím rozpočtu a nakládalo s nimi bez zákonného zmocnění jen na základě smlouvy uzavřené s bankou. Kontrola nakládání s těmito prostředky tak ze strany MPO neprobíhala podle platných právních předpisů. Podle smlouvy ji totiž měl provádět tzv. dozorčí výbor, ve kterém byl jeden zástupce MPO a dva zástupci banky, z nichž jeden byl předsedou tohoto výboru.

Podle ministerstva zmíněná údajná pochybení vyplývají z rozporu mezi účetními postupy NKÚ a metodickým výkladem ministerstva financí, kterým se řídí MPO. "Výstupy této kontrolní akce nepovažujeme za relevantní. Trvám na tom, že MPO vedlo své účetnictví správně a úplně a ve své účetní závěrce podávalo správné informace," sdělil ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD).

Ze zmíněných pochybení za 25 miliard připadá podle MPO 15 miliard na rozdílný výklad účetní legislativy. "S ministerstvem financí jsme opakovaně konzultovali spornou problematiku před i v průběhu kontroly. Na výsledky těchto konzultací jsme NKÚ upozornili," uvedl Havlíček. Podle něj MPO podalo proti výsledkům prověrky ve čtyřech případech námitky, které ale NKÚ zamítl. "Kolegium NKÚ ve zdůvodnění zamítnutí námitky uvádí, že názor ministerstva financí nelze pokládat za právně závazný," doplnil. Vládní usnesení podle Havlíčka zavazují MPO, aby se řídilo výkladem ministerstva financí.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

nkú ministerstvo průmyslu Ekonomika státní rozpočet Jiří Havlíček (ČSSD)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy