Dny NATO startují už v pátek. Setkejte se s legendárními piloty

Ostrava - Armádní a bezpečnostní složky šestnácti zemí se zúčastní nadcházejících Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky, které se uskuteční už o víkendu 19. a 20. září na mošnovském letišti Leoše Janáčka. Již tradičně se také v ostravském Domě knihy Knihcentrum můžete setkat s piloty v rámci doprovodného programu XV. ročníku Dnů NATO v Ostravě. Besedy budou probíhat v pátek 18. září od 14.00.

Během besed bude možné podiskutovat s osádkami letadel a dalšími účastníky o jejich povolání či zážitcích V letošním roce můžeme návštěvníkům besed nabídnout opravdovou lahůdku.

Dorazí totiž Michael Durant, bývalý americký pilot, který jako jediný přežil sestřelení amerického vrtulníku Black Hawk. Znalcům kultovního filmu Černý jestřáb sestřelen nemusíme představovat. Také zájemci o autogram zúčastněných pilotů nebudou ochuzeni.

Účast dále přislíbila americká posádka bombardéru B52, americká posádka konvertoplánu Osprey a také zástupkyně jordánské elitní jednotky speciálních sil tvořené pouze ženami.

Tlumočení bude zajištěno a je možné si zarezervovat místo buď emailem na rezervace.ostrava@knihcentrum.cz nebo telefonicky na 607 082 029.

Program zpestří mistři Evropy

Program Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR zpestří také vystoupení sportovců resortního střediska vrcholového sportu Ministerstva obrany České republiky – Armádního sportovního centra Dukla. Natálie Dianová sobotní prezentací moderního pětiboje a Jiří Janošek s dráhovou cyklistikou v neděli.

Oba sportovci dosáhli ve svém odvětví již značných úspěchů. Natálie je trojnásobnou mistryní Evropy ze štafety, štafety dvojic a mix dvojic naposledy z letošního léta v Berlíně. Jiří dosáhl dvojnásobného titulu mistra Evropy v juniorech na 1 km p.s. z Anadie a Soulu.

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády České republiky opět ve znamení premiér

I letošní 15. ročník akce slibuje opět velmi atraktivní program čítající celkem 43 ukázek obohacený několika českými i mezinárodními premiérami. Každý den nabídne návštěvníkům 240 minut dění ve vzduchu a stejný počet na zemi.

Velkou událostí bude premiérová účast Jordánska, které do Ostravy vysílá elitní jednotku svých speciálních sil tvořenou pouze ze ženských příslušnic. Pro jednotku Female Company for Special Security Tasks (FCSST) to bude první představení se na akci tohoto druhu mimo Jordánsko. Její příslušnice, které představují špičku jordánských bezpečnostních sil, se představí v efektní dynamické ukázce společně s českými kolegy ze 102. průzkumného praporu z Prostějova.

Jordánsko je dnes jednou z frontových zemí, které přímo aktivně bojují se zločinnou organizací Islámský stát a dynamická ukázka – osvobození rukojmích – bude ukázkou jejich reálného výcviku. Účast FCSST se podařilo vyjednat díky podpoře českého velvyslanectví v Ammánu, které nyní plní roli Kontaktní ambasády NATO.

Švédsko, letos po Polsku historicky druhá partnerská země Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky, se bude prezentovat ve velmi širokém spektru. Na mošnovském letišti se představí jeho pozemní, letecká i historická vojenská technika. 

Švédsko se zapíše do historie akce jako vůbec první země, která použije svých strategických přepravních kapacit k dopravě pozemní techniky. Švédsko totiž využije svých možností v rámci mnohonárodního programu Strategic Airlift Capability (SAC), jehož je účastnickou zemí a použije k dopravě letoun C-17 z alianční základny v maďarském městě Pápa. Jeden z největších strategických dopravních letounů na světě, C-17 Globemaster III, navíc zůstane po celou dobu na statické ukázce a návštěvníci si jej tak budou moci prohlédnout po dlouhých osmi letech, kdy se v České republice na Dni NATO v Ostravě a CIAFu v Brně veřejnosti představil naposledy.

Již potřetí v řadě se zúčastní Švédská historická letka, tentokrát se třemi stroji pro leteckou ukázku – nadzvukovými Viggenem, Drakkenem a vůbec prvním švédským proudovým strojem Tunnan, který se v Česku objeví vůbec poprvé, plus doprovodným cvičným letounem Saab 105. Půjde tak o historicky největší účast této unikátní letky, která v uplynulých dvou ročnících prezentovala vždy pouze se dvěma stroji a u návštěvníků měla vždy velmi vysoký ohlas. 

Velkou událostí bude premiéra českého nástupce legendárního Aero L-39 Albatros – demonstrátoru L-39NG – který se představí české i světové veřejnosti vůbec poprvé na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR. Tento stroj z produkce AERO Vodochody AEROSPACE a.s. má vysoké předpoklady navázat na slavnou historii cvičných proudových letadel tradičního českého výrobce. L-39 NG je založený na úspěšném Aero L-39 Albatros, na nejslavnějším českém letounu, který od svých prvních dní do současnost zůstává nejpoužívanějším cvičným proudovým letadlem na světě. 

Ze zahraničních účastníků jistě stojí za zmínku účast protiponorkového letounu P-3 Orion norského královského letectva, který se veřejně v České republice představí poprvé a v neděli navíc i na letové ukázce a také návrat „hvězdy" loňského ročníku – amerického konvertoplánu CV-22B Osprey, který bude k vidění na statické ukázce po oba dva dny. Stroj se sklopnými rotory, jež se může chovat jako vrtulník i jako letadlo, před rokem ohromil návštěvníky, kteří si ho mohli prohlédnout i zevnitř. Kvůli svým operačním povinnostem musel bohužel odletět již v sobotu. Dalším magnetem bude bohatá premiérová prezentace zástupců všech tří složek německých ozbrojených sil, tedy jak pozemních (Heer), vzdušných (Luftwaffe), tak i námořnictva (Marine) s dynamickou ukázkou vrtulníku pozemních sil.

České vzdušné síly se samozřejmě představí v maximální možné míře. Taktické letectvo bude tradičně zastoupeno stíhacími letouny JAS-39 Gripen, které nedávno byly nasazeny i na alianční misi Air Policing na Islandu. „Poprvé od roku 2008 si diváci budou moci opět vychutnat také dynamickou ukázku 212. taktické letky zahrnující efektní simulovaný úder na pozemní cíl pomocí dvou podzvukových bitevních letounů L-159. Na statické ukázce si diváci budou moci prohlédnout jak klasický L-159, tak cvičný proudový letoun L-39ZA i dvoumístný L-159T1.

Související

Na Václavském náměstí se o víkendu protestovalo proti Fialově vládě. (16.9.2023) Glosa

Události Petra Nutila: Vyhasínající Rajchl a ústavní Orel v hnízdě

Moji milí, čím začít jiným, než úplně čerstvou zprávou! Další demonstrace uspořádaná Jindřichem Rajchlem proběhla. A tak to má být, žijeme ve svobodné zemi, kde si každý může protestovat proti čemu chce. Tentokrát se už pod vedením tohoto pána neprotestovalo proti bídě, ale vládě. Asi bída už v ČR není, nebo co. Každopádně to je asi tak jediný rozdíl mezi touto demonstrací a tou předchozí. 
Dny NATO v Mošnově, ilustrační fotografie.

Dny NATO vyvrcholily, letos je navštívilo 185 tisíc lidí

Druhým a závěrečným dnem v neděli pokračovaly Dny NATO v Mošnově. Na sobotní program se podle odhadů přijelo podívat 100 tisíc lidí, dnes přišlo dalších 85 tisíc návštěvníků. Akci včera navštívil také premiér Petr Fiala. 

Více souvisejících

Dny NATO Armáda

Aktuálně se děje

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Západní vlády by nás měly namísto obviňování ocenit, vyzval Írán

Írán v pondělí vyzval Západ, aby "ocenil" jeho zdrženlivost vůči Izraeli v posledních měsících. Tento krok ze strany Teheránu následoval po nedělním útoku na Izrael, který byl reakcí na údajný izraelský nálet na íránské velvyslanectví v syrském Damašku.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy