Dny NATO pokračují, přišlo přes 220 00 lidí

Mošnov (Novojičínsko) - Tisíce lidí opět zamířily na letiště do Mošnova u Ostravy, kde druhým dnem pokračují Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Celkem je navštívilo o víkendu více než 220.000 lidí.

Jde o nejnavštěvovanější dvoudenní akci v České republice a jednu z nejnavštěvovanějších v celém středoevropském regionu, řekl dnes novinářům Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, jež je hlavním organizátorem akce.

V sobotu do Mošnova dorazilo 155.000 lidí, což byl nový rekord prvního dne. Dnes bylo lidí výrazně méně, za což podle pořadatelů mohlo hlavně horší počasí. Za oba dny tak byla návštěvnost zhruba stejná jako loni. "Myslím si, že je to velice slušný výsledek," řekl Pavlačík.

Mezi největší lákadla akce patřily americký strategický bombardér B-52 Stratofortress nebo konvertoplán CV-22B Osprey. Mezi osmi hodinami dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi byly každý den například záchrana sestřeleného pilota vrtulníkem nebo boj o osadu s podporou leteckých sil a také záchrana rukojmích, kterou ve spolupráci s českým týmem poprvé mimo svou zemi předvedla speciální ženská jednotka z Jordánska.

Podle Pavlačíka řada strojů a ukázek ještě dosud nebyla k vidění v Česku ani nikde v Evropě. "Například Švédsko jako partnerská země vůbec poprvé mimo svoji zemi sem dopravila podstatnou část své historické letky, která se navíc ukázala na efektním průletu," řekl pořadatel.

První den, kdy do Mošnova mířilo více lidí, provázely akci v dopolední špičce tradiční komplikace. Na silnicích se tvořily několikakilometrové kolony, jedna začínala už na dálnici. Dnes byla dopravní situace klidná.

Související

Na Václavském náměstí se o víkendu protestovalo proti Fialově vládě. (16.9.2023) Glosa

Události Petra Nutila: Vyhasínající Rajchl a ústavní Orel v hnízdě

Moji milí, čím začít jiným, než úplně čerstvou zprávou! Další demonstrace uspořádaná Jindřichem Rajchlem proběhla. A tak to má být, žijeme ve svobodné zemi, kde si každý může protestovat proti čemu chce. Tentokrát se už pod vedením tohoto pána neprotestovalo proti bídě, ale vládě. Asi bída už v ČR není, nebo co. Každopádně to je asi tak jediný rozdíl mezi touto demonstrací a tou předchozí. 
Dny NATO v Mošnově, ilustrační fotografie.

Dny NATO vyvrcholily, letos je navštívilo 185 tisíc lidí

Druhým a závěrečným dnem v neděli pokračovaly Dny NATO v Mošnově. Na sobotní program se podle odhadů přijelo podívat 100 tisíc lidí, dnes přišlo dalších 85 tisíc návštěvníků. Akci včera navštívil také premiér Petr Fiala. 

Více souvisejících

Dny NATO Armáda

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy