Česká armáda nás neubrání, je ve špatném stavu. Politik nemá dobré zprávy

Praha – Stínový ministr obrany za KSČM varuje, že česká armáda rozhodně není v dobré kondici. Kroky předchozích vlád ji výrazně oslabily, takže není schopna plnit své hlavní poslání, domnívá se Alexander Černý.

„V uplynulých letech si už zvykli na konstatování, že armáda není schopna splnit své hlavní poslání, čímž je bránit území a občany vlastního státu," píše na facebookovém profilu své strany komunista. Varování prý už dříve přicházelo nejen z jeho strany, ale i z úst bezpečnostních expertů.

Ani to podle něj prý ale nestačilo. „Dál převažoval zjednodušený pohled na armádu, který ji degradoval na pouhý doplněk či zálohu využívanou pro realizaci zájmů USA, a to kdekoli ve světě. Dlouhá léta naši političtí představitelé upřednostňovali závazky vůči zahraničním partnerům před zajištěním vlastní obranyschopnosti. Spolu s faktem, že resort obrany v uplynulých letech řídili spíše ministři financí než ministři či ministryně obrany, vedlo to k dnešnímu neuspokojivému stavu," ostře kritizuje předchozí kabinety Černý.

Armáda se tak podle něj zmenšovala. „Její budování, vystrojení, vyzbrojení i výcvik se podřizovaly snaze zajistit přežití našich vojáků v místech, která nám určili ve Washingtonu, případně v Bruselu. Postupně armáda ztratila některé schopnosti, například efektivně bránit svůj vzdušný prostor, a nepomůže zde jen předvádět Gripeny na leteckých a jiných dnech. Podstatně se snížila schopnost armády pracovat ve prospěch integrovaného záchranného systému. Jednotky a útvary nedosahují takové naplněnosti, aby mohly dlouhodobě plnit úkoly," píše stínový ministr obrany.

Armádě prý chybí nejméně 5 tisíc mužů a po 10 letech fungování profesionální armády je nutné budovat systém záloh. „V záměrně pěstované atmosféře strachu a přípravy na válku se výdaje na obranu začínají zvyšovat. Nepomohly by ale ani masivní finanční injekce. Daleko důležitější je rozpočtová stabilita," myslí si Černý. Výběr a nákup techniky, nábor lidí a jejich výcvik potrvají léta. Kvůli tomu prý není možné vše plánovat jen v rámci jednoho volebního období, ale naopak dlouhodobě.

Neexistuje podle něj mnoho bezpečnostních expertů, kteří by si troufnuli předvídat, jak se bude vyvíjet například migrační vlna za deset let. „Ještě složitější bude předvídat, co do té doby stihnou napáchat ve světě Spojené státy. Kolik dalších zhroucených a rozvrácených zemí si připíšou na účet. Neopustí-li co nejdříve politiku vývozu demokracie kamkoli je napadne, mohou i současné hrozby dostat dramaticky jiné rozměry. Nedávno provedený reprezentativní průzkum uvnitř armády a generálního štábu zařadil USA mezi tři nejčastěji zmiňované země ohrožující ČR," připomněl kontroverzní průzkum komunista.

„Není se co divit, že jeden ze závěrů konstatuje, že ani na GŘ neexistuje jednoznačná podpora bezpečnostní politice ČR. Přibývá těch, kteří se shodují v názoru, že v oblasti bezpečnosti platí, že lépe a bezpečněji už bylo. Jsem přesvědčen o tom, že sebevětší finanční prostředky vynaložené na armádu a bezpečnost nepomohou, pokud se alespoň částečně nepodaří obnovit důvěru a stabilitu a předvídatelnost mezi hlavními aktéry světové politiky," dodává Černý.

Související

Více souvisejících

Armáda České Republiky Alexander Černý

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 15 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy