Armádní poradce varuje před Československými vojáky v záloze

Praha - Proruský spolek Českoslovenští vojáci v záloze, který stojí na straně prezidenta Miloše Zemana, může údajně představovat hrozbu. Uvedl to dnes poradce náčelníka generálního štábu Ludvík Cimburek. Na Facebooku má skupina téměř 6000 příznivců.

Českoslovenští vojáci v záloze ve svých prohlášeních například uvádějí, že chtějí zabránit válce, kterou se snaží NATO rozpoutat, českou ústavu označují za "záměrně nedokonalou" nebo uvádí, že "zastupitelská pseudo-demokracie" ohrožuje svobodu a nezávislost.

"Odmítáme agresivní a proválečnou politiku, kterou dlouhodobě reprezentují české a slovenské politické špičky pod taktovkou USA a EU. Jakkoliv tito hazardéři využívají masivní mediální propagandy, jakkoliv propagují zločineckou alianci NATO a brojí proti Ruské federaci, jakkoliv na Ruskou federaci svalují vinu za vraždění na Ukrajině a jakkoliv fašistickou ukrajinskou chuntu podporují, my vnímáme jako svou povinnost zabránit válce," píše se na webu skupiny.

Vystupují také proti migraci a Zemana označují za jediného politika, který se chová jako "občan ČR" a vlastenec. Na jeho podporu jeden ze členů, bývalý vojenský lékař Marek Obrtel svolává vojáky, kteří by byli ochotni v souvislosti s migrační vlnou "plnit úkoly dle zadání prezidenta republiky".

"Je trapné, že podplukovník české armády, přestože v záloze, nezná zákony země, ve které žije. Ostraha hranic je úkolem policie," poznamenal Cimburek.

Podle něj jsou lidé, kteří se na Facebooku ke spolku přihlásí, "potenciálními adepty na spolupráci pro nepřátelské tajné služby", které na českém území působí. "Osobně nepochybuji o tom, že tomuto spolku věnuje pozornost také BIS (Bezpečnostní informační služba) a VZ (Vojenské zpravodajství)," řekl Cimburek.

Taková pozornost českých tajných služeb může mít podle něj nepříjemné následky především pro mladé lidi, kteří tíhnou k armádě. "Pokud po nějaké době zjistí, že spolek okolo podplukovníka Obrtela není nic pro ně a budou chtít vstoupit do české armády, může se jim stát, že budou mít problémy s bezpečnostní prověrkou," podotkl.

Zájemci o práci vojáka i o vstup do aktivních záloh podle něj musí podepsat čestné prohlášení, že nepodporují hnutí, které hlásá zášť proti jiné skupině obyvatel. "A čeští politici určitě jsou 'skupinou obyvatel'," poznamenal Cimburek s odkazem na úvodní webovou stránku spolku, na které se uvádí, že "nepřátelé nejsou ruští vojáci, ale naši politici". Například jeden ze členů spolku, bývalý voják Martin Holkup a "velitel" jedné z části spolku v České televizi řekl, že pokud je vláda donutí válčit pod vlajkou NATO, bude se nejprve "střílet ve Strakově akademii a v Parlamentu".

Zástupci Československých vojáků v záloze se například účastnili úterní demonstrace na podporu Zemana. Z akce odcházeli vojenským krokem seřazeni do dvojstupu za českou vlajkou. Jejich kritici v této souvislosti poukázali na podobnost s fašistickými a nacistickými polovojenskými jednotkami z Itálie nebo Německa 20. a 30. let minulého století.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček na otázku, jak Hrad vnímá podporu Zemanovi od této skupiny řekl, že prezident nechce nikomu upírat právo účastnit se demonstrací, i pokud s jeho názorem nesouhlasí.

Související

Ilustrační foto

Paradox českých dějin? Československou armádu za války štěpili komunisté

Počátky československé armády byly krušné. Vojáci, kteří bojovali beze zbraní v britských uniformách, se poprvé zformovali během druhé světové války v Buzuluku. Z československého samostatného praporu, který vznikl v polovině července 1942 byl postupně vybudován československý armádní sbor, který se podílel na osvobozování Ukrajiny i československého území. Přesto mezi vojáky vráželi klín komunisté, kteří se je snažili separovat od západních vojsk.

Více souvisejících

Českoslovenští vojáci v záloze Miloš Zeman Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy