Tunel ve výši stovek milionů! Velké plány náměstka obrany

Praha - Náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva (KDU-ČSL) domlouval ve spolupráci s lobbistou Josefem Jindrou provizi za stamilionovou zakázku na minomety. Chtěl k tomu využít spolupráci se Slováky a obejít tak zákon, píše ve středečním vydání deník MF DNES.

Pochybné aktivity Kopřivy s Jindrou sledovala MF DNES v uplynulých šesti měsících i prostřednictvím nahrávací techniky.Obří armádní zakázku měla podle Kopřivových a Jindrových plánů získat finská společnost Patria. Aby se vyhnula výběrovému řízení, chtěl náměstek Kopřiva vytvořit "společný projekt" se slovenskou vládou. Díky směrnicím Evropské unie totiž není v případě spolupráce dvou států výběrové řízení nutné. Odměnou za snadno získanou zakázku mělo být několik procent provize. Lobbista Jindra uvedl, že procenta "vyfakturují systémem zahraničí-zahraničí jako nějakou sportovní akci". To znamená, že úplatek by nedorazil na české účty a finská společnost by navíc mohla zanést "výdaj" oficiálně do svého účetnictví jako virtuální sportovní akci.

Přípravu stamilionového kšeftu začala MF DNES sledovat v polovině února. V té době se ještě řešila kauza nákupu obrněných transportérů Pandur. A MF DNES získala svědectví od člověka, který detailně znal pozadí celé kauzy. Podle jeho svědectví ministerstvo v tichosti chystalo nákup další verze obrněných vozů, tentokrát s minometnou věží. Hlavní roli při tom hrál právě náměstek pro vyzbrojování Jaroslav Kopřiva. MF DNES se rozhodla Kopřivovy schůzky s Patrií mapovat. Odehrálo se jich hned několik. Kopřiva a Jindra zástupcům firmy Patria mimo jiné popisovali, proč se výběrovému řízení vyhnout zrovna společným projektem se Slováky. Na slovenské straně měl v té době za projekt kopat tamější lobbista s výbornými vztahy s premiérem Robertem Ficem.

Při schůzkách s Patrií mluvil o "provizi" Josef Jindra, který na ně chodil společně s Kopřivou. Když se zástupce Patrie Stanislav Mareš ptal, kolik budou platit bokem, Jindra mu řekl: "Procento nevím přesně. Zřejmě to bude záležet na tom, o jaký objem peněz se bude jednat." V první fázi obchodu mělo jít o nákup tří až čtyř kusů minometů pro Čechy (o stejný počet měli ve společném projektu projevit zájem i Slováci) za celkem půl miliardy korun. Celý obchod měl podle plánu skončit po několika letech nákupem celkem 25 kusů minometů za zhruba tři miliardy korun.

MF DNES v minulých dnech se svými odhaleními konfrontovala všechny účastníky schůzek. Jindra jakékoliv jednání s Patrií popřel a na zaslané otázky sdělil, že odpovídat nebude. Stejně se zachoval Jaroslav Kopřiva. Stanislav Mareš potvrdil, že se jednání zúčastnil, ale o detailech mluvit nechtěl. Na otázku, proč jednal s lobbistou Jindrou, odpověděl, že jej přivedl náměstek Kopřiva. Dále sdělil, že o všem informoval minulý týden českou policii.

Poté, co MF DNES ukončila sledování schůzek a všechny jejich účastníky oslovila, dozvěděl se o celé věci i ministr obrany Alexandr Vondra. Kopřivu včera okamžitě odvolal a na středu svolal mimořádnou tiskovou konferenci. Kopřivovi s Jindrou hrozí trestní stíhání pro podezření z úplatkářství, pletich při výběrovém řízení, případně podvodu. Za to lze uložit až deset let za mřížemi.

Související

Více souvisejících

Armáda Korupce

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Co bude dál ukáží až příští dny

Robert Fico dnes podstoupil CT vyšetření a lékaři odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění. Na briefingu to oznámila Miriam Lapuníková, ředitelka nemocnice v Banské Bystrici, kde byl slovenský premiér po středečním atentátu hospitalizován. Dodala, že pacient je při vědomí a jeho stav je stabilizovaný, ale stále vážný.

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy