Ve čtvrtek zasedne sněmovní výbor pro bezpečnost, dorazí také Šlachta

Praha – Místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Bronislav Schwarz (ANO) svolal jednání výboru, jeho členové se ve čtvrtek budou zabývat situací v policii sejde. Šéf výboru Roman Váňa (ČSSD) se o všem však dozvěděl až následně a to se mu příliš nelíbí.

Schwarz řekl ČTK, že výbor svolal na žádost poslanců a informoval o tom Váňu, který je nyní v zahraničí. Váňa telefonicky ČTK řekl, že se o svolání schůze dozvěděl až následně. „Je to zcela nestandardní postup," uvedl. Z jeho pohledu to snižuje důvěryhodnost motivu svolání. „Jistě by to mohlo počkat do pátku odpoledne, kdy už budu v Praze, nebo na příští týden, kdy jsem měl v plánu výbor svolat," dodal.

Jednání výboru by se měl podle Schwarze zúčastnit i odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta, šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek i státní zástupce Ivo Ištvan.

Ke svolání výboru Schwarze prý vyzvali poslanci ANO, KSČM, KDU-ČSL i Úsvitu, nebere to tedy jako politiku, ale pracovní povinnost. Situaci je podle něj navíc nutno řešit velice rychle. „Výbor bude probírat jen informace od pozvaných hostů, nic jiného nemá na programu," řekl Schwarz novinářům. Jednání výboru zahájí jako otevřené, dodal. Veřejnost by měla podle něj mít právo jednání vidět, když už se téma dlouho probírá v médiích.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) Schwarzovi za svolání výboru poděkoval. Hrozilo prý, že by několik dnů nebo týdnů viselo ve vzduchu „závažné a nekonkretizované obvinění", což by podle něj „nepomohlo nikomu a ničemu a mohlo vyvolat různé spekulace". Plnou odpovědnost za aktuální situaci podle něj nesou policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Schwarz také řekl, že při svolávání výboru postupoval přesně podle zákona. Bezpečnostní výbor může svolat jeho předseda, případně i místopředsedové. Schůzi může iniciovat podle jednacího řádu dolní komory i skupina nejméně šesti členů výboru.

I lidovci podle dnešního vyjádření svého předsedy Pavla Bělobrádka považují za nezbytné, aby se k situaci v policii výbor sešel. O svolání výboru žádá odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Chce výbor informovat o možném propojení policie na lidi z kriminálního prostředí.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Robert Šlachta ÚOOZ

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy