Šedivý: Na obraně panoval alibistický systém

Praha - Systém, který panoval na ministerstvu obrany, byl velice alibistický, řekl v úterý v Rádiu Česko náměstek ministra obrany Jiří Šedivý. Vyplývá to podle něj z výsledků auditu, který si ministerstvo obrany nechalo zpracovat.

„Z těch jednotlivých případů, které audit zkoumal, se nám vynořil systém, který je velice alibistický, kde se odpovědnost rozplývá a rozděluje a velmi těžce se stopuje. A to je problém. Velké zakázky se schvalují na vládě, chodí se s nimi do výborů. A na závěr se může říct, prošlo to řádnými procedurami, diskutovalo se o tom ve vládě a v parlamentu," řekl Šedivý v rozhovoru. 

V rádiu také zmínil, že do roku 2012 by mohl vzniknout Národní vyzbrojovací úřad, který by zakázky dělal napřímo. Zmizel by tak dosavadní problém systému, a to existence prostředníka.

Ministerstvo obrany podle Šedivého za posledních 15 let zažilo 'poměrně tristní historii obranných zakázek'. "Není to jen otázka finančních ztrát, které jsou za těch 15 let obrovské, ale je to i otázka samotné věrohodnosti rezortu. A pokud nebudeme věrohodní, nemůžeme s čistým svědomím požadovat určitou rozpočtovou jistotu," upřesnil.

Domnívá se také, že by Česká republika měla využívat k nákupům i příslušnou agenturu Severoatlantické aliance. "Doposud jsme nevyužívali možností, jako je třeba organizování nákupů přes příslušnou agenturu NATO, což je skutečně paradoxní. Oni to dělají v nadnárodním prostředí, je to naprosto spolehlivé a dosáhne se nejlepšího poměru ceny a kvality," vysvětlil v rádiu.

Kompletní audit chce ministerstvo do dvou týdnů předat policii.

 

Související

Pentagon Původní zpráva

Pentagon pro EZ: Žádné americké jednotky na Ukrajině nejsou. Ministerstva obrany exkluzivně promluvila

Server EuroZprávy.cz přináší exkluzivní vyjádření od resortů obrany USA, Německa, Francie, Kanady, Nizozemska a Litvy k tomu, jestli se na území Ukrajiny nacházejí jejich vojenské jednotky. Všichni to kategoricky odmítli a naopak uznávají, že ukrajinským vojákům pomáhají s výcvikem na území Severoatlantické aliance. Řádově jde o desítky tisíc vycvičených mužů. 

Více souvisejících

Armáda obrana

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy