Zmatek na policii. Co bude dál s Lessym? Pecina chce schůzku

Praha - Ministr vnitra v demisi Martin Pecina se kvůli řešení možného dvojvládí u policie nesejde se současným šéfem sboru Martinem Červíčkem a jeho předchůdcem Petrem Lessym dříve, než dostane rozsudek Městského soudu v Praze. Připustil však, že pokud o to Lessy projeví zájem, je ochotný se s ním sejít. Pecina to dnes řekl ČTK. Soud údajně zbavil Lessyho obvinění z pomluvy a zneužití pravomoci, oficiálně však verdikt zatím nikdo nepotvrdil.

"S Červíčkem se vídám, to je můj podřízený. A s Lessym se potkám, jestli on bude chtít. Ale já teď nemám žádný důvod se s ním potkávat. Ve třech se potkáme, až to bude (doručeno písemné vyhotovení rozsudku stranám)," uvedl ministr. Do doby, než bude mít verdikt v ruce, se nechce scházet ani Lessy. "Ani by nebylo řešit co. Až to budeme mít černé na bílém, tak se o tom můžeme pobavit," sdělil exšéf policie.

Podle některých médií odvolací městský soud minulý týden zastavil v neveřejném zasedání Lessyho stíhání. Mluvčí soudu Markéta Puci pouze potvrdila, že soud rozhodl, verdikt však komentovat odmítla s tím, že ještě nebyl doručen stranám řízení. Přesný obsah rozhodnutí zatím nezná ani Lessy, ani jeho advokát. 

Státní zástupce bývalého policejního prezidenta vinil z pomluvy a zneužití pravomoci, údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi policejního krajského ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Lessy vinu od počátku odmítá. Bývalý ministr vnitra Jan Kubice ho po obvinění inspekcí loni v srpnu z funkce odvolal.

Lessy již dříve řekl, že po doručení verdiktu požádá ministra vnitra, aby v rámci takzvaného přezkumného řízení zrušil jeho propuštění. Tím by se dostal opět do čela sboru. Podle něho je také třeba zkoumat, zda se Červíček dostal do své funkce v souladu se zákonem. Lessy dnes deníku Právo řekl, že Kubice porušil při jmenování Červíčka zákon hned ve třech bodech.

Pokud se spekulace o zprošťujícím rozsudku potvrdí, počítá Pecina s tím, že se s muži dohodne tak, aby byla zachována stabilita policie. Ministerstvo bude muset zřejmě Lessymu i uhradit roční plat. Ten činil něco přes 70.000 korun hrubého měsíčně. 

Nesmyslná právní úprava Radka Johna

Současný vývoj ukazuje nesmyslnost právní úpravy ještě z pera někdejšího ministra vnitra Radka Johna, kdy právě trestní stíhání bylo jediným zákonným důvodem pro okamžité odvolání z funkce, aniž by se řešila varianta, co s policejním prezidentem, kterého nakonec soudy očistí, napsal Reflex.

A jaký byl Lessy jako policejní prezident? Na jakýkoli příkaz ze strany svého šéfa, ministra vnitra Jana Kubiceho reagoval tím, že jej chápe pouze jako doporučení. A tak přestože je ministr vnitra zodpovědný za vnitřní bezpečnost státu, jeho pravomoc končila před kanceláří nejdůležitějšího podřízeného. A podle toho to také vypadalo. Za jeho působení ve funkci odešlo od policie více jak dva tisíce příslušníků, a to především z přímého výkonu služby.

Ti měli být postupně nahrazováni kolegy z různých úřednických postů. Jenže nebyli. A tak dnes chybí policisté v ulicích, zatímco v teplých, dobře placených místech stále sedí různí poradci či metodici, o jejichž smysluplné náplni práce se lze jenom dohadovat. I to je Lessyho dědictví.

K Lessyho eskapádám patřilo i ničím nepodložené nařčení bývalého ministra financí Miroslava Kalouska na zasedání výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny, kde prohlásil, že na něj vyvíjel tlak kvůli policejní žádosti o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání ohledně letadel CASA. To už se Lessy vydal na cestu politikaření. Podle tehdejších koaličních poslanců byla na výboru vidět nápadná shoda mezi zástupci Věcí veřejných a ČSSD.

Související

Petr Lessy, bývalá policejní exprezident

Petr Lessy končí jako policejní přidělenec na Slovensku

Bratislava/Praha - Bývalý policejní prezident Petr Lessy končí ve funkci styčného důstojníka Policie ČR v Bratislavě, kam nastoupil v březnu 2014. Nyní mu tak končí mandát. ČTK to dnes řekl Lessy, o jeho odchodu z Bratislavy informoval Ekonomický deník.
Ilustrační foto

Zlínský policejní ředitel Koutný rezignoval, asi nebude sám. Co se stalo?

Zlín/Praha - Ředitel policie ve Zlínském kraji Bedřich Koutný rezignoval na funkci. Důvodem byl mediální tlak na něj i jeho nejbližší podřízené. Od policie na konci července zcela odejde. O odchodu je podle něj v podstatě rozhodnutý i jeho náměstek Jaroslav Vaněk, jenž však ještě nesdělil termín. Koutný to dnes řekl novinářům.

Více souvisejících

Petr Lessy Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno včera

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy