Letecká doprava je nejbezpečnější, uklidňuje po tragédii expert

Praha - Zraky celého světa směřují do Alp, kde se zřítilo letadlo nízkonákladové společnosti Germanwings. Tématu se samozřejmě ve velkém věnují i zpravodajské stanice po celém světě. Odborník na leteckou dopravu Michal Kratochvíl zjistil o tragédii letu z Barcelony do Düsseldorfu mnoho zajímavých a překvapivých informací.

Kratochvíl zrekapituloval, co se v airbusu stalo a uvedl, že je pochopitelné, že když lidé sedají do letadla a cestují například na dovolenou, tak je jen těžko napadne, že v kokpitu za pancéřovými dveřmi sedí někdo, kdo je chce zabít.

"Hlavním cílem vyšetřování teď nejspíš bude, co kopilota Andrease Lubitze k děsivému činu dohnalo. Mohlo se stát něco v rodině, mohl se rozejít s přítelkyní," uvažuje Michal Kratochvíl.

A připouští, že kopilot mohl počítat s tím, že jakmile letadlo vystoupá do výšky 11 kilometrů, bude si moct jeho kolega odskočit na toaletu a on zůstane v kokpitu sám. A může provést svůj hrůzný plán.

"Teď se hodně mluví o pancéřových dveří, které se do letadel začaly montovat po teroristických útocích z roku 2001. Tyto dveře kokpit chrání, teď ovšem stály mezi přežitím a smrtí lidí na palubě," rozebírá Kratochvíl.

A dodává, že řada leteckých společností má pravidlo, že když jeden z pilotů opustí kokpit, nahradí ho na přechodnou dobu člen palubního personálu. To se v tomto případě ovšem nestalo.

"Lidé by neměli mít strach létat, pořád jde o nejbezpečnější způsob přepravy. Například Airbusů 320 bylo vyrobeno kolem 6500 a havarovalo jich osmnáct, což mluví za všechno," uklidňuje Kratochvíl.

Související

Kopilot zříceného letu 4U9525 Germanwings Andreas Lubitz

Pravda o zkáze letadla Germanwings? Můj syn je nevinný, mám důkazy, tvrdí otec pilota Germanwings Lubitze. A pozůstalí zuří

Berlín – V lednu 2017 bylo zastaveno vyšetřování nehody letadla společnosti Germanwings. Podle oficiálních závěrů zavinil tragédii, při které v březnu 2015 zemřelo všech 115 lidí na palubě, druhý pilot Andreas Lubitz (27). Otec Lubizte však teď oznámil, že má důkaz, že jeho syn letadlo úmyslně k zemi nenavedl. Informuje o tom německý server Deutsche Welle.

Více souvisejících

zřícení letu 4U9525 Germanwings (24.3.2015) letadla, letectví

Aktuálně se děje

včera

včera

Miroslav Krobot ve filmu Konec světa režiséra Bohdana Slámy.

RECENZE: Slámův Konec světa osciluje mezi Svěrákem a nezvládnutým vyprávěním

Je to sotva něco málo přes půl roku od premiéry snímku Sucho a Bohdan Sláma do českých kin přichází s dalším filmem. Ačkoli opět rozplétá složité rodinné vztahy, tentokrát děj zasazuje na pozadí srpnových událostí roku 1968. Ve své podstatě jde o nejvíce atypický režisérův film, jehož podnětnost paradoxně nejvíce spočívá v rozpačitosti.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Na Nedvěda nenavázal. I nadále bude na lavičce hokejového národního týmu pokračovat Židlický

Před startem hokejové reprezentační sezóny je potřeba vyřešit, kdo bude český národní tým, jenž bude příští rok na jaře usilovat o obhajobu titulu mistrů světa, vést po boku hlavního trenéra Radima Rulíka. Ten se po úterku může těšit z toho, že i v té nadcházející se může spoléhat na spolupráci s Markem Židlickým. Ten tak tedy zůstává v realizačním týmu české hokejové reprezentace na rozdíl od Petra Nedvěda, jenž během léta rezignoval na post generálního manažera.

včera

Juraj Blanár

Další blamáž slovenské diplomacie. Blanár se sešel s Lavrovem a nebyl sám

Ministři zahraničí Slovenska Juraj Blanár a Maďarska Péter Szijjártó se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkali s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Diskutovali zejména o otázkách energetické bezpečnosti a jejich postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Tato schůzka vzbudila vlnu kritiky od představitelů slovenských opozičních stran, které jednání odsoudily. Blanár a Szijjártó patřili mezi jediné představitele zemí EU, kteří se na shromáždění s Lavrovem setkali. 

včera

včera

SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Izrael se připravuje na pozemní ofenzívu do Libanonu

Izrael se bude snažit co nejrychleji ukončit případnou pozemní ofenzívu proti proíránskému hnutí Hizballáh v Libanonu, uvedl v pátek nejmenovaný představitel izraelských bezpečnostních složek. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Začalo druhé kolo senátních voleb

Dnes odpoledne začalo v Česku druhé kolo senátních voleb. Volební místnosti se otevřely ve 14:00 a voliči budou moci hlasovat do 22:00. Další možnost odevzdat svůj hlas budou mít ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. K hlasování je nutné mít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komise mohla ověřit totožnost voliče.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj se v USA setkal s Harrisovou. Chce se s ním potkat i Trump

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová ve čtvrtek ve Washingtonu ujistila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o „neochvějné podpoře lidu Ukrajiny.“ Mezitím Donald Trump oznámil, že se v pátek v New Yorku setká s ukrajinským prezidentem Zelenským.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy