Poslanci dali zelenou konkurenci na železnici. Proběhnou změny?

Praha - Návrh ministerstva dopravy, který umožňuje částečný vstup na české železnice i přepravcům z Evropské unie, schválila v pátek Poslanecká sněmovna. Případné zvýšení konkurence však podle novely zůstane i nadále regulováno, týkat se má pouze mezinárodní přepravy.

Návrh je implementací několika evropských směrnic, z nichž zásadní je požadavek Bruselu na částečnou liberalizaci osobní železniční přepravy, aby na jednotlivé železniční sítě mohli částečně vstupovat i přepravci z jiných zemí EU.

Samotná směrnice však obsahuje omezení, že v oblasti osobní dopravy má být na rozdíl od dopravy nákladní (která je již zcela liberalizována) povoleno její provozování zahraničním přepravcům pouze v případě, že půjde o dopravu mezinárodní. Mezinárodní přepravou se pro účely tohoto zákona rozumí přeprava mezi dvěma státy Evropské unie.

Další omezení spočívá v tom, že mezinárodní přeprava nesmí mít větší vliv na přepravu vnitrostátní. Podle ministerstva dopravy to znamená, že tato doprava se musí prakticky výhradně orientovat na přepravu mezi členskými státy EU a jen minimálně zasahovat do vnitrostátních spojů.

Ministerstvo dopravy plánuje směrnici implementovat jen v nejmenším možném rozsahu, takže v českém právním řádu by se mělo v podstatě změnit jen ustanovení, které od každého dopravce požaduje registraci v obchodním rejstříku. Na dopravce, kteří poskytují mezinárodní přepravu, by se toto ustanovení dále vztahovat nemělo.

ODS přitom již před volbami prosazovala posílení konkurenčního prostředí na železnici, od čehož si slibovala vyšší kvalitu služeb. Ostrou kritiku si tehdy vysloužily kraje pod vedením hejtmanů z ČSSD, které uzavřely desetileté smlouvy bez možnosti otevření trhu s majoritním přepravcem České dráhy.

Exministr dopravy Petr Bendl (ODS) dokonce hrozil, že se politickým tlakem pokusí konkurenční prostředí na železnici vybudovat i navzdory těmto smlouvám. "Kraje přece nemohou chtít příspěvek na dopravu, aniž by prokázaly, že k ní používají nejvýhodnější dostupné řešení," řekl tehdy Bendl.

Novela implementuje i další směrnice, které například požadují harmonizovaný doklad opravňující k řízení drážních vozidel či zavádějí některé jednotné standardy bezpečnosti.

Schválen byl i pozměňovací návrh hospodářského výboru, který zpřesňuje statut osoby usazené na území České republiky.

Normu poslanci nakonec schválili většinou 142 hlasů, proti byl jediný zákonodárce.

Související

Více souvisejících

doprava

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Válka v Libanonu se vyostřuje. Íránu se podle Bacika zapojení nevyplatí

Izrael spustil pozemní invazi do Libanonu a podle svých slov likviduje pozice militantů z Hizballáhu. Expert na Blízký východ Gokhan Bacik exkluzivně pro EuroZprávy.cz popsal, co izraelské akce udělají se situací v regionu. Írán podle něj může zvažovat ozbrojenou podporu Hizballáhu, ale příliš se mu to nevyplatí.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ulice Tel Avivu

Libanon vypálil rakety na izraelský Tel Aviv

V izraelském Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény varující před leteckým útokem poté, co hranici s Izraelem proletěly střely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský podává demisi. U Pirátů končí

Ministr zahraničí Jan Lipavský se rozhodl ukončit své členství v Pirátské straně. Nesouhlasí s odchodem Pirátů z vlády a se stranou se prý rozchází v některých věcech. Napsal také, že dnes podává demisi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelská armáda zahájila pozemní útok na Libanon

Izrael informoval Spojené státy o tom, že provádí „omezené“ pozemní operace v Libanonu a že na severní hranici vyhlásil uzavřené vojenské zóny, uvedl server Times of Israel

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy