Radikální změna stavebního zákona? Stát chce zatočit s "aktivisty za práva křečků"

Luhačovice - Změna stavebního zákona, kterou připravuje ministerstvo pro místní rozvoj, zjednoduší přípravu silničních staveb. Novinářům to dnes na dopravní konferenci v Luhačovicích na Zlínsku řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Jan Kroupa. Podle představ ministerstva by po změně zákona stačilo k zahájení stavby vyjádření jednoho úřadu a získání jednoho povolení.

"Nový stavební zákon by měl zjednodušit všechny procesy a vyjádření, protože v současné době máme desítky jednotlivých stanovisek a správních rozhodnutí k tomu, abychom vůbec mohli požádat o územní rozhodnutí nebo stavební povolení," řekl Kroupa. Chystaná změna zákona má podle něj velký potenciál, a to nejen pro liniové dopravní stavby, ale obecně pro celý sektor stavitelství.

Podle náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Marcely Pavlové bude případná změna stavebního zákona politickým rozhodnutím. "Je moc stavebních úřadů. Činnost vykonávají v přenesené působností, je tam problém se systémovou podjatostí. Musíme přehodnotit, zda by tuto činnost neměl vykonávat sám stát. Až bude jasno, máme hodně dotčených orgánů. To jsou ti hygienici, hasiči, památkáři, se kterými stavebník musí projednávat svou dokumentaci. Dnes jich máme zhruba 50, to je hrozně moc. Chceme to podstatným způsobem snížit," uvedla náměstkyně.

Změnu příslušných zákonů považují dopravní odborníci za nejlepší cestu, jak v rozumné době dostavět páteřní dopravní infrastrukturu v České republice. Jejich současná podoba podle nich způsobuje, že některé projekty nabírají zpoždění až deset let. Proto prý hrozí, že se ČR nepodaří čerpat na některé důležité investice evropské dotace a vše bude muset hradit z národních zdrojů.

"Musíme mít takové zákony, které primárně hájí zájmy naprosté většiny lidí. Aktivisté schovávající se za křečky nesmí mít takové možnosti. Současný stav, kdy skupinka jednotlivců může obstrukcemi mařit naprosto klíčové stavby, není normální," uvedl předseda Sdružení pro rozvoj dopravní infrastruktury na Moravě Libor Lukáš.

Podle Pavlové by měl být věcný záměr nového stavebního zákona připravený do konce roku. Paragrafové znění zákona a změnových zákonů by pak následně podle ní mohlo ministerstvo představit koncem roku 2020. Za reálné považuje jeho schvalování nejdříve v létě 2021. Změny by se mělo dočkat i asi 80 souvisejících zákonů. Od začátku letošního roku už v Česku platí novela stavebního zákona, která má za cíl povolovací řízení zjednodušit a zrychlit. Podle odborníků je však třeba stavební legislativu vyřešit komplexně.

Související

Zimní počasí v Česku, mráz trápí chodce i řidiče

Sníh a vítr opět komplikují dopravu, kamiony měly problémy i na D1

Sněžení a silný vítr dnes ráno dál komplikovaly silniční dopravu v Česku. Zejména v horských polohách a na Vysočině se tvořily sněhové jazyky. Silnice byly často sjízdné jen s nejvyšší opatrností, k dříve uzavřeným úsekům přibylo několik dalších. Po dvou dnech se ale otevře silnice první třídy z Tanvaldu na Harrachov. Problémy měly hlavně kamiony ve stoupáních, a to i na dálnici D1. Varování meteorologů před sněžením platí ve vyšších polohách zatím do dnešního večera, závěje čekají hlavně v Krkonoších, Jizerských a Krušných horách.
Zimní počasí v Česku, mráz trápí chodce i řidiče

Sníh a silný vítr i dnes komplikují dopravu, problémy mají hlavně kamiony

V Česku také dnes místy sněží a fouká silný vítr. Tvoří se sněhové jazyky. Silnice jsou ale většinou s opatrností sjízdné, v nižších polohách je na nich místy sníh rozbředlý po solení. V Libereckém kraji zůstává pro kamiony nad 3,5 tuny uzavřená silnice první třídy z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska a pro nákladní dopravu nad šest tun také silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo. V Beskydech platí pro kamiony nad 12 tun zákaz vjezdu na silnici první třídy z Ostravice na Slovensko. Nehody kamionů někde blokují dopravu.

Více souvisejících

dálnice silnice Ministerstvo pro místní rozvoj zákony Dálnice

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy