Evropa zakazuje přelet Boeingu 737 MAX. Česko zatím čeká

Česká republika zatím provoz letadel typu Boeing 737 MAX 8 v tuzemském vzdušném prostoru nezakáže. Úřad pro civilní letectví se bude řídit pokyny Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA). ČTK to řekl mluvčí úřadu Vítězslav Hezký, podle něho úřad nemá k zákazu pravomoc. Provoz letadel, které v neděli havarovalo s více než 150 lidmi na palubě v Etiopii, zakázala už řada zemí včetně Německa, Velké Británie, Francie a Irska.

"Úřad pro civilní letectví monitoruje stanoviska a dokumenty vydávané jak FAA, tak EASA i držitelem typového osvědčení a je také v kontaktu s provozovatelem tohoto typu v ČR. V tuto chvíli úřad nemá informace o nutnosti omezení provozu nebo uzemnění daného typu," uvedl dnes Hezký.

Podle něj úřad provoz jednoho typu letadel sám zakázat nemůže, nedovoluje to národní legislativa. Pro úřad jsou v takových případech směrodatné tzv. příkazy k zachování letové způsobilosti. Vydává je v rámci evropského systému EASA nebo úřad, který vydal osvědčení pro daný typ letadla. Osvědčení pro letoun Boeing 737 MAX 8 vydal americký Federální úřad pro letectví FAA. "Provozovatel je pak povinen tyto příkazy a v nich stanovené podmínky plnit a dodržet, což je dozorováno právě národními leteckými úřady," vysvětlil mluvčí.

Na dotaz ČTK, jak mohly provoz letadel zakázat jiné státy, Hezký řekl, že to tamním úřadům patrně povoluje národní legislativa. Český úřad pro civilní letectví podle něj může sám vydat zákaz pouze pro národního provozovatele nebo v případě úplného zastavení leteckého provozu. "V případě určitého typu letadla jsme to nikdy neudělali," podotkl.

Letadla provozuje i tuzemský dopravce Smartwings, který jich má v současnosti sedm. Společnost je zatím z provozu nevyřadí. "S výrobcem letounu společností Boeing jsme v kontaktu. Nyní čekáme na vyjádření Evropské agentury pro bezpečnost letectví, vyčkáváme jejího doporučení a budeme se jím řídit," řekla mluvčí společnosti Vladimíra Dufková.

Smartwings letadla pořídil v rámci obnovy svého letového parku. Celkem si jich společnost objednala 39, postupně je přebírá. Část z nich by si měly pronajmout i České aerolinie, které jsou dceřinou společností Smartwings.

Po havárii letounu Boeing 737 MAX 8, který se v neděli krátce po startu z etiopské metropole Addis Abeby zřítil a nikdo z pasažérů nepřežil, se řada leteckých společností i jednotlivých zemí rozhodla z preventivních důvodů vyřadit letadla tohoto typu z provozu. Kromě etiopských aerolinek Ethiopian Airlines, kterým havarovaný letoun patřil, se k tomuto kroku odhodlali například v Číně, Austrálii či Ománu. Americký FAA naopak tyto stroje stále považuje za "vhodné k leteckému provozu", vyzval ale výrobce k urychlenému dokončení změn kontrolního systému.

Celkem nyní podle serveru Flightglobal nelétá přes 40 procent z celkového počtu 371 celosvětově provozovaných letounů Boeing 737 MAX 8.

Jedno letadlo Boeing 737 MAX 8 se zřítilo už loni v říjnu. Stroj nízkonákladové společnosti Lion Air se 181 pasažéry a osmi členy posádky na palubě havaroval krátce po startu z letiště v Jakartě. Nikdo neštěstí nepřežil. Už tato havárie vyvolala obavy o bezpečnost boeingu nové generace.

Související

Více souvisejících

Boeing 737 MAX Ethiopian Airlines zřícení letadla Ethiopian Airlines (10.3.2019)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy