Rath by chtěl vážit kamiony, Dobeš připraví vyhlášku

Praha - Vyhlášku, která by umožnila vysokorychlostní vážení kamionů na českých silnicích, by mohlo ministerstvo dopravy vydat už do konce tohoto roku. Po páteční schůzce se středočeským hejtmanem Davidem Rathem (ČSSD) to řekl ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

"Já jsem žádal i předchozí ministry, aby tuto vyhlášku vydali, a jsem velice rád, že mi pan ministr oznámil, že by k tomu mohlo dojít už do konce roku," řekl Rath. Přetížené kamiony podle něj znamenají riziko pro silniční síť i řidiče. "Vážení je pro nás důležitou podmínkou pro zlepšení komunikací. Přetížené kamiony ničí zejména komunikace nižších tříd. Tato vyhláška už byla ze strany ministerstva předložena do mezirezortního řízení, do konce roku by veškeré podklady pro její vydání mohly být hotové," doplnil ministr Dobeš.

Na páteční schůzce obou politiků přišla řeč také silniční okruh kolem Prahy, zejména na dostavbu jeho východní části, která má podle plánů propojit pražské Běchovice s dálnicí D1. Přestože místní obyvatelé plán trasy kritizují, ministerstvo by o její změně slyšelo jen nerado.

"Pokud je nyní situace taková, jaká je, tedy zoufalá, musíme aktivně přistoupit k jejímu řešení. Přitom víme, že se to dá vyřešit do dvou let a jiná trasa by znamenala, že se řešení problému musí odložit o osm až deset let. Z toho plyne, kterou trasu ministerstvo podporuje," řekl ministr dopravy.

Přestože se tato část trasy nachází na území Prahy, středočeský hejtman ji s ministrem probíral, její výstavba by totiž měla ulevit dopravní situaci v Říčanech. "My chceme pomoci Říčanům, které jsou nyní trychtýřem, byli bychom rádi, aby se Říčanům ulevilo. Pokud se město má dočkat řešení, má ministerstvo dopravy pravdu," dodal Rath.

Rath s ministrem řešil také zavedení mýtného na silnicích nižších tříd. I v této otázce oba politici našli společnou řeč. Středočeský kraj totiž odmítá, aby byly například na silnicích nižších tříd vystavěné mýtné brány, které jsou například na dálnicích.

"My neříkáme, jaký systém by měl být využit. Máme zájem o zpoplatnění silnic nižších tříd, ale jednoznačně tady existuje velký odpor pro výstavbu mýtných bran. V průběhu roku 2012 máme zájem otevřít výběr řízení," doplnil Dobeš s tím, že právě z něj by mělo vzejít, jaká technologie bude u mýtného využitá.

Dobeš s Rathem v pátek hovořili také o výstavbě propojení Kladna s pražským Veleslavínem skrz Ruzyni. "Výstavba dopravního uzlu Veleslavín může pomoci dopravě a my jsme proto schopni komunikovat s Prahou 6," podpořil záměr ministr. Na úsek mezi Ruzyní a Kladnem by se měly získat prostředky z Evropských fondů.

Související

Více souvisejících

doprava Pavel Dobeš

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Aktualizováno před 16 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 32 minutami

Aktualizováno před 48 minutami

před 48 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy