Exnáměstek Šiska potřetí u soudu: Zakázka na výplatu dávek byla dle zákona, hájí se

Praha - Bývalý první náměstek ministerstva práce Vladimír Šiška dnes u soudu odmítl vinu i ve třetí kauze spojené s jeho působením na ministerstvu. V souvislosti se zadáním zakázky na výplatu sociálních dávek firmě Fujitsu Technology podle svého vyjádření postupoval podle zákona. Za zneužití pravomoci, sjednání výhody a porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí Šiškovi až 12 let vězení. Ministerstvo práce požaduje náhradu škody ve výši 529 milionů korun, dalších 1,1 milionu žádá vnitro.

Protikorupční policie v případu původně obvinila deset lidí včetně jednatelů několika IT firem z toho, že se nelegálně dohodli na rozdělení trhu s výplatou dávek. Před soudem však nakonec stanuli jen dva ze stíhaných: Šiška a Miroslav Duda, někdejší ředitel odboru rozvoje projektů ministerstva vnitra.

"Necítím se být vinen v žádném z bodů obžaloby. (...) Mým hlavním úkolem na ministerstvu bylo realizovat reformu sociálního systému, která byla v programu vlády - tedy zavést nové systémy výplaty dávek. Bylo nutné zcela změnit provozní systémy," popsal Šiška senátu pražského městského soudu, proč určil, že ministerstvo práce přejde od ledna 2012 na nový koncept řešení pro výplatu sociálních dávek, kterou do té doby zajišťovala firma OKsystem.

Státní zástupce Zdeněk Matula poukázal na to, že Šiška postupoval v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. "Namísto toho, aby dodavatele nového informačního systému (...) nechal vybrat v otevřené soutěži, v jejímž rámci by si ministerstvo vybralo nejvhodnější nabídku, rozhodl, že tato nadlimitní veřejná zakázka bude bez výběrového řízení zadána společnosti Fujitsu Technology Solutions s.r.o.," uvedl při čtení obžaloby.

Šiška se údajně rozhodl, že ministerstvo přistoupí k rámcové smlouvě na poskytování licencí produktů společnosti Microsoft, kterou s Fujitsu uzavřelo v roce 2008 ministerstvo vnitra, a že bude předstírat, že od Fujitsu odebírá licence k těmto produktům. Skutečným důvodem přistoupení ke smlouvě přitom byl nákup služeb souvisejících s novým konceptem výplaty dávek. "Na poradách padlo, proč nevyužijeme Microsoft, když ty produkty mají, a já jsem se toho nápadu chytil," popsal Šiška. Podle něj byl Microsoft architektem celého řešení, a není tedy pravda, co tvrdí obžaloba.

Prováděcí smlouvu k rámcové smlouvě Šiška podle obžaloby podepsal v červnu 2011 bez toho, že by návrh prošel standardním schvalovacím řízením. Muž to odmítá. "Co se týče procesu schvalování podpisů smluv, vždy jsem postupoval podle zákona a vnitřních předpisů ministerstva," řekl.

Kontrakt nabyl účinnosti, když pod něj připojil podpis Duda. "Prováděcí smlouvu jsem podepsal po řádném prostudování," uvedl dnes. Dokumentu se věnoval obzvlášť důkladně, protože Fujitsu mu jej poslala s předtištěným datem podpisu, což ho rozčílilo, řekl. Dodnes je přesvědčen, že smlouva i její dodatky byly podřaditelné pod rámcovou smlouvu. "Na svém jednání neshledávám žádné pochybení. Nebyl v něm žádný úmysl poškodit stát a zadat zakázku společnosti Fujitsu. Pro takové své jednání neshledávám motiv," podotkl. Poukázal i na to, že referenti mu ke všem šesti dodatkům předložili doporučující stanovisko.

Fujitsu následně dodávku služeb zajistila od firmy Vítkovice IT Solutions, a to o několik set milionů levněji, než byla cena dojednaná ve smlouvě. "Smlouvu se společností Vítkovice jsem viděl, až když se objevila ve spise," zdůraznil exnáměstek Šiška.

Obžaloba upozorňuje, že Šiška zneužil pravomoc obdobně jako v kauze, kde je obžalován ze snahy nezákonně zajistit miliardovou zakázku na kontrolu dávek firmě IBM. Ohledně IBM však pražský městský soud Šišku nepravomocně zprostil viny s tím, že náměstkovy skutky nebyly trestným činem. Šiška zatím nebyl pravomocně odsouzen ani v první ze svých kauz, která se týká údajného vydírání jednatele firmy OKsystem.

Související

soudy

Bývalý Drábkův náměstek Šiška podal dvě ústavní stížnosti

Bývalý první náměstek na ministerstvu práce Vladimír Šiška podal ústavní stížnosti ve dvou trestních kauzách. Kvůli kontroverzním IT zakázkám si vyslechl trest čtyři roky vězení. Justice jej uznala vinným také z vydírání firmy OKsystem, ale další trest neuložila.

Více souvisejících

Vladimír Šiška (Drábkův náměstek na MPSV) Ministerstvo práce a soc. věcí

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy