Návrat veřejné služby? Lidé v hmotné nouzi by si opět mohli přilepšit

Praha - Lidé v hmotné nouzi by už brzy zase mohli začít chodit na veřejnou službu. Díky ní by si mohli přilepšit o pár stokorun. Počítá s tím ministerstvo práce. S pomocí veřejné služby chce předcházet sociálním nepokojům v regionech. Jako další opatření navrhuje krátkodobé zaměstnání pro lidi bez práce a vyčlenění zvláštních dotací na sociální pracovníky pro obce. Návrh by měla v pondělí projednat vláda. Sociální nepokoje propukly v minulých letech například na Šluknovsku či v Jižních Čechách.

Veřejná služba v minulosti už fungovala. Lidé v tísni, kteří na ni nastoupili, si díky své aktivitě mohli zvýšit životní minimum. Z něj se vypočítávají dávky. Pravidla změnila reforma exministra Jaromíra Drábka (TOP 09) od roku 2012 mohly úřady práce na veřejnou službu posílat ty, kteří byli přes dva měsíce bez práce. Pokud to nezaměstnaní odmítli, mohli je úředníci vyřadit z evidence. Lidé tak mohli přijít o podporu. Ústavní soud to přirovnal k nucené práci a tento postup předloni zrušil.

Sněmovna by teď na mimořádné schůzi měla projednávat senátní novelu, která se vrací k podobě veřejné služby, jakou měla před reformou. "Dlouhodobě nezaměstnaní, kteří vykonávali nějaké práce, byli odměňováni. Bylo motivační nebýt doma, ale jít pracovat. Všichni starostové a starostky, které jsem potkala, po znovuzavedení veřejné služby opravdu touží," řekla ČTK ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD). Dodala, že na senátní verzi novely její úřad spolupracoval.

Podle předlohy by veřejnou službu dál zajišťovaly úřady práce. Lidé v hmotné nouzi by na ní mohli odpracovat měsíčně aspoň 20 či 30 hodin. Částka na živobytí by se jim tak zvyšovala o určité procento z rozdílu mezi životním a existenčním minimem, tedy z 1210 korun. Životní minimum nyní činí 3410 korun, existenční 2200 korun. Neaktivní lidé by měli jen existenční minimum. Úřad práce by firmám či radnicím, které by veřejnou službu nabízely, uhradil pojištění.

Ministerstvo práce chce proti sociálním nepokojům využít i takzvanou aktivizační pracovní příležitost. Dostávali by ji hlavně dlouhodobě nezaměstnaní v hmotné nouzi. Úřad práce by případným zaměstnavatelům dal příspěvek na zaměstnání lidí na maximálně tři měsíce a na nejvýš 40 hodin týdně. Podle plánů resortu by si osoby v tísni mohly přivydělat a obnovit své pracovní návyky, z evidence nezaměstnaných by ale nevypadly.

Hmotná nouze je v zásadě situace, kdy jednotlivec (nebo rodina, popř. skupina společně posuzovaných osob) nemá dostatečné příjmy na to, aby byl schopen zajistit základní výdaje na živobytí (jídlo, oblečení, hygienické potřeby) a na bydlení. Současně se jedná o situaci, kdy si osoba z objektivních důvodů nemůže, zajistit zvýšení svého příjmu (zdravotní stav, sociální situace apod.) nebo se o to snaží.

Psali jsme:
Bič na majitele ubytoven: Vláda kývla na omezení doplatku na bydlení  

Příspěvek na živobytí je hlavní dávka, která se v této situaci poskytuje. Jedná se o opakovanou dávku, která může být vyplácena pravidelně každý měsíc, dokud trvá stav hmotné nouze. Příspěvek na živobytí se poskytuje ve chvíli, kdy jsou příjmy osoby, po odečtení oprávněných nákladů na bydlení, nižší než částka na živobytí. V tom případě se vyplácí rozdíl, tak aby osobě zůstala alespoň částka na živobytí.

Za částku na živobytí se v základu považuje existenční minimum pro dospělé osoby (tj. 2200 Kč) nebo životní minimum pro nezaopatřené dítě (tj. 1740 Kč pro dítě do 6 roků, 2140 Kč pro dítě do 15 roků a 2450 Kč pro dítě do 26 roků). Částka na živobytí může být dále zvýšena, a to až na úroveň životního minima jednotlivce (3140 Kč), případě i více (pokud je nařízeno lékařem dietní stravování).

Doplatek na bydlení se poskytuje osobám ve hmotné nouzi v případech, kdy jim po zaplacení všech odůvodněných nákladů na bydlení nezůstane k dispozici pro další výdaje částka na živobytí. Přitom se má za to, že tato osoba již pobírá přídavky na bydlení a příspěvek na živobytí.

V případě, že jsou splněny všechny podmínky, může v takovém případě být poskytnut ještě doplatek na bydlení, který navýší příjmy žadatele tak, aby mu po zaplacení všech odůvodněných nákladů na bydlení zůstala k dispozici částka na živobytí (částka na živobytí se stanovuje stejně jako u příspěvku na živobytí).

Mimořádná okamžitá pomoc se od předchozích dvou dávek odlišuje. Zatímco u doplatku na bydlení nebo příspěvku na živobytí se posuzují především příjmy, mimořádná okamžitá pomoc může být poskytnuta i lidem, kteří by běžně měli dostatečně vysoké příjmy a na dávky by tak neměli nárok.

Související

Úřad práce

Nezaměstnaných v Česku je nejméně za posledních 20 let

Praha - K 31. 10. 2017 evidoval Úřad práce ČR celkem 271 173 uchazečů o zaměstnání. To je o 13 742 méně než v září, o 95 071 méně než před rokem a zároveň nejméně od prosince 1997, kdy jich bylo 268 902. Z celkového počtu lidí bez práce bylo v uplynulém měsíci 248 510 dosažitelných uchazečů. Podíl nezaměstnaných osob klesl na 3,6 % (září 2017 – 3,8 %, říjen 2016 - 5 %). Meziměsíčně i meziročně se zvýšil počet volných pracovních míst.
Ilustrační foto

Nezaměstnanost klesla na čtyři procenta, je nejnižší od roku 1998

Praha - K 31. 8. 2017 evidoval Úřad práce ČR celkem 296 826 uchazečů o zaměstnání. To je o 6 248 méně než v červenci, o 91 648 méně než před rokem a zároveň nejméně za posledních 19 let. Z celkového počtu lidí bez práce bylo v uplynulém měsíci 274 825 dosažitelných uchazečů. Podíl nezaměstnaných osob klesl na 4 % (červenec 2017 – 4,1 %, srpen 2016 – 5,3 %).

Více souvisejících

veřejná služba Ministerstvo práce a soc. věcí nezaměstnanost / nezaměstnaní

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy