Co je česká potravina? Jurečka to chce definovat zákonem

Praha - Ministr zemědělství Marian Jurečka se dnes opět sešel se zástupci největších obchodních řetězců působících v České republice. Jednali spolu o možnostech, jak snížit plýtvání potravinami, o marketingové podpoře tuzemských producentů a o zapojení maloobchodních řetězců do této podpory.

„Cílem mých jednání, ať už se zástupci potravinových bank, se kterými jsem hovořil minulý týden, tak dnešního setkání se zástupci obchodních řetězců, je najít způsob, jak omezit plýtvání potravinami. Potřebujeme nastavit efektivní proces distribuce potravin, zejména pokud jde o potraviny s blížícím se koncem data použitelnosti a data minimální trvanlivosti," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

V Evropské unii se ročně vyhodí 90 milionů tun potravin, což je 180 kilogramů na obyvatele za rok. K menšímu plýtvání potravinami by u nás mělo přispět především dořešení funkčnosti potravinových bank. Do nich by prodejci a výrobci posílali zboží těsně před vypršením doby spotřeby, které by se následně poskytovalo například nevládním organizacím pro sociálně potřebné. Systém je dnes nastaven tak, že kdyby chtěl obchodník takové potraviny bance darovat, bude muset zaplatit DPH.

„Domnívám se, že oprávněným nástrojem, jak pomoci našim zemědělcům a potravinářům, je podpora zdravého patriotismu, aby lidé kupovali produkty vyrobené v Čechách a na Moravě, které samozřejmě prokáží svoji kvalitu. V této souvislosti je také důležitá osvěta a pravidelné vzdělávání spotřebitelů. Ti opět nacházejí cestu k našim producentům, chtějí kvalitní české a často lokální výrobky," uvedl ministr Marian Jurečka.

Na podporu českých výrobců v současné době Ministerstvo zemědělství připravuje marketingový projekt, který by měl posílit aktivity resortu v této oblasti do konce roku 2014. Na kampaň je připraveno 50 – 60 milionů korun a potrvá od poloviny října do konce tohoto roku.

V principu půjde o spotřebitelskou soutěž, jejíž účastníci budou zasílat vystřižená loga kvalitativních značek z obalů potravin na adresu Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Konkrétně půjde nejen o loga národních značek kvality (Klasa, Regionální potravina), ale i loga komunitární (Bio logo, Zaručená tradiční specialita, Chráněné zeměpisné označení, Zeměpisné označení původu) a loga nevládních organizací (Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR).

Jurečka také chce legislativně jasně upravit, co je potravina českého původu. "Chceme, aby tady byla jasná definice, že potravina českého původu musí nějakým procentem být tvořena surovinami z České republiky, v případě, že je to potravina rostlinného původu, že byla vypěstována na území České republiky," řekl Jurečka. Pokud by prodejce označoval jako tuzemský produkt výrobek, jenž by definici nesplňoval, mohl by pak čelit sankci.

Definice by ministerstvu zároveň pomohla vyřešit problém, který vzniká v důsledku novely zákona o potravinách. Ta od ledna příštího roku mimo jiné ukládá prodejcům s ročními tržbami nad pět miliard korun povinnost zveřejňovat čitelně u vchodu pro zákazníky seznam pěti zemí, z nichž odebírá potraviny.

Související

Marian Jurečka

Platy nestoupnou všem státním zaměstnancům stejně, naznačil Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) má jasnou představu o navyšování platů státních zaměstnanců. Nechce jim přidat plošně, více chce odměnit ty, kteří aktuálně pobírají méně peněz. Řekl to v nedělním vydání pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) Ministerstvo zemědělství potraviny jídlo

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

Plzeň

Třetí koalice sestavena. Plzeňský kraj už ví, kdo jej povede

Plzeňský kraj bude v příštím období řízen koalicí ANO, STAN a Pro náš kraj. Vyjednavači těchto stran se dnes dohodli na spolupráci, ale termín podpisu koaliční smlouvy zatím neuvedli. V 55členném zastupitelstvu bude mít koalice dohromady 36 mandátů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 11 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy