Největší úspěchy resortu zemědělství? Pode Jurečky i podpora biopaliv

Praha - Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vidí jako své největší letošní úspěchy přechod na nový evropský dotační program rozvoje venkova (PRV), dotažení podpory biopaliv, ale i celoroční odstřel divočáků.

"Přijímali jsme žádosti od zemědělců v době, kdy Evropská komise ještě nenotifikovala PRV," připomněl ministr, podle kterého byla situace složitá i po IT stránce. Mnoho lidí ze Státní zemědělského intervenčního fondu, který žádosti o dotace zprostředkovává, pracovalo i přes vánoční svátky.

Ministerstvo na konci října navýšilo rozpočet letošních výzev v programu o více než dvě miliardy korun. Zemědělcům, potravinářům a lesníkům se tak v prvním kole přerozděluje až 7,5 miliardy korun. Nejvíce z nich zamíří do živočišné výroby. Z programu rozvoje venkova budou moci zemědělci do roku 2020 čerpat téměř 97 miliard korun. Podíl českého rozpočtu na programu je 35 procent, zbytek představují evropské zdroje.

Jak řekl ČTK předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, ministerstvo se v letošním roce snažilo podpořit živočišnou výrobu, producenti například trpěli suchem či snižujícími se cenami mléka a vepřového. "Problém je v tom, že peníze přijdou až příští rok," uvedl předseda, podle kterého není nastavení evropské zemědělské politiky dostatečně flexibilní.

Za další úspěch považuje ministr dotáhnutí podpory biopaliv, novelu zákona podepsal v polovině prosince prezident Miloš Zeman. Ministerstvo se snažilo o notifikaci pokračování podpory v Bruselu, zákon u některých vysokoprocentních biopaliv zavádí spotřební daň a zachovává jejich podporu. Současně s tím zpřísňuje podmínky pro přimíchávání biosložek do běžných pohonných hmot. Nově budou muset být v určité míře v každém litru. Předchozí podpora skončila k polovině letošního roku, ČR tak byla v režimu nepovolené podpory.

Související

Marian Jurečka

Platy nestoupnou všem státním zaměstnancům stejně, naznačil Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) má jasnou představu o navyšování platů státních zaměstnanců. Nechce jim přidat plošně, více chce odměnit ty, kteří aktuálně pobírají méně peněz. Řekl to v nedělním vydání pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News.

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) Ministerstvo zemědělství

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 7 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

Fiala: Pokud se výsledky potvrdí, ODS bude mít více vítězství než v minulých volbách

Pokud se výsledky krajských voleb potvrdí, ODS bude mít více vítězství než v minulých volbách, uvedl předseda strany a premiér Petr Fiala při svém příchodu do volebního štábu. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy