Na Zlínsku řádí pseudomor, stavy drůbeže musí nahlásit chovatelé z 30 katastrů

Zlín - Chovatelé drůbeže musí kvůli výskytu pseudomoru nahlásit početní stavy svých chovů. Takzvaná Newcastleská nemoc je nebezpečná pro ptáky, u lidí může vyvolat zánět spojivek, který po několika dnech spontánně odezní.

Nařízení se týká chovatelů z 30 katastrálních území z okolí Šanova na Zlínsku, kde se nemoc objevila. Šest území spadá do ochranného pásma, zbytek do pásma dozoru. V obou pásmech musí chovatelé nahlásit stavy svých chovů obcím do pátku, obce je poté do 23. dubna musí nahlásit krajské veterinární správě.

Veterináři v pátek večer v Šanově zlikvidovali 71 slepic a jednu perličku, dalších 15 slepic již dříve uhynulo, řekl zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer. Nemoc se objevila u malochovatele, který nahlásil veterinářům úhyn 11 z 34 chovaných slepic. Po vyšetření se nepotvrdila ptačí chřipka, ale pseudomor.

Zlikvidovat se musel nejen jeho chov, ale i druhý, který byl v těsné blízkosti. Okolo ohniska nákazy bylo vytyčeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru, které zasahuje až na Slovensko.

Chovatelé nesmí přemisťovat drůbež z pásem. Po dobu platnosti mimořádných veterinárních opatření se tam nemohou konat výstavy, burzy, trhy a svody drůbeže a ostatních ptáků. Chovatelé v ochranném pásmu musí zajistit, aby se do chovů nedostalo volně žijící ptactvo, u vstupu do hospodářství musí mít dezinfekční prostředky. Za porušení nebo nesplnění opatření hrozí fyzické osobě pokuta do výše 100.000 korun, u právnické osoby až do dvou milionů korun.

Podle Majera se v dané oblasti nachází jen jeden komerční chov, a to v širším pásmu. Chová se v něm 21.000 brojlerů. "V posledním týdnu v dubnu by měli jít na jatka. Zkontroluje se tam ještě biologická bezpečnost. Pokud bude vše v pořádku, brojleři by mohli na jatka jít," uvedl Majer.

Související

Ptáci, zvířata, ilustrační foto

V Česku se po 20 letech objevil pseudomor drůbeže

Zlín - V Šanově na Zlínsku se objevil v chovu drůbeže pseudomor, takzvaná Newcastleská nemoc. Veterináři v okolí tříkilometrové a desetikilometrové ochranné pásmo, kde se zamezí přemisťování ptáků. Větší pásmo zasáhne i na Slovensko.

Více souvisejících

pseudomor drůbeže (Newcastleská nemoc) Zlínský kraj zemědělci

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy