Jedovatý fipronil? Čeští příjemci vajec z EU už nemusí dělat testy

Praha - Čeští příjemci vajec ze států EU je nebudou muset před prodejem kontrolovat na insekticid fipronil. Veterináři dnes odvolali mimořádné veterinární opatření, které platilo od 6. září loňského roku. ČTK o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Za porušení povinnosti hrozila distributorům až dvoumilionová pokuta.

Vyšetření již delší dobu podle veterinářů fipronil ve vejcích nezjistila. "Situace se evidentně stabilizovala a SVS proto již nevidí nutnost v pokračování opatření," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Podle něj nebyl v žádných českých vejcích ani v potravinách z nich vyrobených fipronil prokázaný. Sušená a tekutá vejce, kde ho vyšetření prokázala, byla z dovozu.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé čeští producenti vajec chápou, že dovozcům vznikaly větší finanční náklady na kontroly. Unie by si však přála, aby kontroly pokračovaly u trvanlivých produktů, kde by se ještě mohl insekticid v budoucnu objevit.

"Na základě doporučení Evropské komise vyvolaného právě skandálem s fipronilem ve vejcích byla v průběhu loňského podzimu mimořádnou kontrolní akcí prověřena také vejce z 15 tuzemských velkochovů. Laboratorní analýzy zahrnovaly 50 různých biocidů. Ani u jednoho vzorku nebyla žádná z těchto látek zjištěna," dodal Vorlíček.

Skandál vypukl loni v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily miliony vajec obsahujících jedovatý fipronil, obvykle používaný v přípravcích proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso jedí lidé. Světová zdravotnická organizace považuje preparát za mírně toxický. V souvislosti s kauzou provedly úřady razie v několika zemích.

Mohly kvůli němu být vybity miliony nosnic, přesná čísla nejsou známá. V několika evropských zemích zdražila po vybití kvůli nedostatku na evropském trhu vejce, včetně ČR. Čeští veterináři v srpnu nařídili kontroly vajec těchto zemí, v září pak příkaz rozšířili na vaječné produkty z celé unie.

Související

Vejce

Ceny českých producentů vajec jsou v rámci EU podprůměrné

Čeští producenti vajec měli o čtvrtinu nižší ceny než jejich polská konkurence, ukázala data Evropské komise. Oproti unijnímu průměru byly ceny nižší asi o pětinu. Podle drůbežářů je kolem 70 procent vajec dovážených do ČR ze sousedního Polska. 
Brambory, ilustrační fotografie.

Ve slevových akcích zlevnily brambory i vejce. Lidé si připlatí za mléčné výrobky či chléb

Brambory oproti červenci pořídíme zhruba o čtvrtinu levněji. Za 10 kusů vajec velikosti M zaplatíme v průměru 27 korun, což je o 6 korun méně než v létě a dokonce o 23 korun méně než na začátku roku. Připlatíme si naopak za mléčné výrobky, především bílý jogurt (49 %), máslo (24 %) nebo sýr eidam (11 %). Téměř o pětinu zdražil konzumní chléb nebo jablka. Průměrná sleva sledovaných položek v akčních letácích byla 31 %. Vyplývá to z listopadového srovnání cen 13 vybraných základních potravin v akčních letácích, který provedla Česká distribuční. 

Více souvisejících

Vejce fipronil státní veterinární správa potraviny jídlo

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy