Role se otočily, Rusko destabilizuje Evropu, varuje politik

Praha - Není tomu tak dávno, co se Turecko snažilo otevřít si dveře do Evropské unie a volalo po vstupu. Podle europoslance za KDU-ČSL Pavla Svobody se ale role nyní otočily a EU Turecko potřebuje více než kdy dřív.

Evropa žádá, aby Turecko udrželo uprchlíky ze Sýrie na svém území. Turecko za to ale požaduje finanční podporu, bezvízový styk s Evropskou unií a pomoc se svržením syrského prezidenta Bašára Asada. Svoboda ale upozorňuje, že pokud by měla země získat bezvízový styk, musí splnit určité podmínky.

Domnívá se také, že další vyjednávání budou stát Evropskou unii spoustu peněz. "V tuto chvíli je na území Turecka 2,5 milionů migrantů, do Evropy se jich zatím dostalo 710 tisíc," řekl Českému rozhlasu Svoboda.

Celou situaci prý navíc zkomplikoval vstup Ruska. "Je evidentní, že bez dohody s Moskovou nebude možné Tureckem žádánou bezletovou zónu nad severní Sýrií realizovat," podotkl. "Rusko sleduje v Sýrii jen své zájmy. Má dva cíle: posiluje svoje vlastní postavení na Blízkém východě a tím, že podporuje režim Asadův, vlastně odkládá příčinu imigrační krize v Evropě, čímž ji destabilizuje a to mu vyhovuje," dodal.

Profesor na New York University Tomáš Klvaňa ale Turecko považuje za významného spojence Evropské unie. "V zásadě neexistuje žádný opravdu podstatný důvod, proč nedat Turkům bezvízový styk," myslí si.

Podle něj už nyní dochází k politické destabilizaci Evropy," řekl profesor. "Evropa má zájem na rozumném řešení uprchlického problému a je jasné, že bez spolupráce turecké vlády se to prostě nestane," řekl Rozhlasu Klvaňa.

"Bez dohody s Ruskem to rozhodně nepůjde. Moskva sice deklaruje, že útočí v Sýrii především protože chce oslabit Islámský stát, což není ale hlavní důvod, kterým je podpora režimu Bašára Asada," dodal.

Související

Tomio Okamura

Okamura se má omluvit europoslancům za tvrzení o migrantech

Předseda hnutí SPD a místopředseda Sněmovny Tomio Okamura se má veřejně omluvit europoslanci za KDU-ČSL Tomáši Zdechovskému a jeho bývalému kolegovi Pavlu Svobodovi za nepravdivé tvrzení, že hlasovali pro uvalení sankcí na ČR za nepřijímání migrantů. Dnes o tom nepravomocně rozhodl soud.
Miloš Zeman

Mela u Hradu. 200 lidí protestovalo proti Zemanovi, dorazil i Hayato Okamura

Zhruba dvě stovky lidí se dnes sešly na pražském Hradčanském náměstí u sochy Tomáše Garrigua Masaryka, aby vyjádřily nesouhlas s jednáním prezidenta Miloše Zemana. Podle organizátorů protestu prezident několikrát porušil ústavu, naposledy otálením s odvoláním Antonína Staňka (ČSSD) z funkce ministra kultury. Demonstraci pořádali fotograf Tom Rimpel, aktivista Ray Baseley a překladatel a bývalý diplomat Fedor Bruoth. Mezi řečníky vstoupil například religionista Hayato Okamura nebo právník a bývalý poslanec Evropského parlamentu Pavel Svoboda.

Více souvisejících

Pavel Svoboda EU (Evropská unie) Rusko

Aktuálně se děje

před 24 minutami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy