Zeman se zajímá o dálnici na Vídeň. Starosty varoval, že blokují rozvoj jižní Moravy

Brno – Prezident Miloš Zeman i se svou ženou Ivanou přijeli na návštěvu Jihomoravského kraje. Hlava státu se mimo jiné zajímala i o výstavbu dálnice z Brna do Vídně. Starostové dotčených obcí by podle něj měli přemýšlet, jestli oddalování projektu nebrzdí rozvoj některých částí kraje.

Zeman na prpblém poukázal při jednání se zastupiteli a starosty obcí s rozšířenou působností na krajském úřadě, kde zahájil třídenní návštěvu jižní Moravy. O dálnici z Brna do Vídně se dlouhá léta mluví. Zatímco na rakouské straně výstavba směrem k hranicím pokračuje, na české straně stojí.

S dálnicí nelze pohnout do doby, než budou hotové Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje. Územně plánovací dokument kraje v roce 2012 zrušil Nejvyšší správní soud. Předseda Nejvyššího správního soudu, prý Zemana při jejich setkání informoval, že asi 20 obcí vyjádřilo s trasou této dálnice nesouhlas.

Právě na tyto starosty se zaměřil. „Pokud jsou v některých případech starostové těchto obcí přítomní, apeloval bych na ně, aby přemýšleli o tom, zda neustálým oddalováním výstavby této dálnice nebrzdí rozvoj některých částí Jihomoravského kraje. Mám tím na mysli Hodonínsko a Znojemsko, kde je značně vysoká nezaměstnanost," uvedl prezident.

Podle něj je dálniční spojení mezi Brnem a Vídní věčným tématem. Po roce od minulého setkání musel prezident konstatovat, že se nezměnilo téměř nic, pouze to, že rakouská dálnice je už jen 15 kilometrů od českých hranic. Zeman, který však ocenil, že se podařilo vyřešit část dálnice v úseku u Mikulova, kde vznikne obchvat.

Problémem podle něj nejsou peníze, ale projektová příprava, výkup pozemků, časté střídání ministrů dopravy a u některých speciálních staveb – jako je právě tato - odpor aktivistů. Stavbě dálnice dlouhodobě brání ekologové kvůli tomu, že má vést přes Novomlýnské nádrže a přes CHKO Pálava. 

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Michal Hašek Dálnice do Vídně

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy