Politickým náměstkem na financích se stal Jiří Volf, Babiš ocenil jeho zkušenosti

Praha – Novým náměstkem člena vlády na ministerstvu financí se stal Jiří Volf. Andrej Babiš ho v úterý jmenoval do funkce. Volf se tak stal tzv. politickým náměstkem na základě zákona o státní službě. Podle Babiše patří nově jmenovaný náměstek k nejzkušenějším úředníkům.

„Ministr financí Andrej Babiš v úterý jmenoval Doc. Ing. Jiřího Volfa, CSc. (1941) na pozici náměstka člena vlády. V souladu se Zákonem o státní službě bude Jiří Volf zastupovat ministra a účastnit se například jednání výborů nebo komisí Poslanecké sněmovny," uvedl rezort financí v oficiální tiskové zprávě.

Volf, který nikdy nebyl členem žádné politické strany, působil na ministerstvu financí od roku 1993. Postupně byl ředitelem odboru financování kapitol státního rozpočtu, náměstkem ministra pro oblast financování kapitol státního rozpočtu a státním tajemníkem. V letech 2009 až 2014 působil jako externí poradce ministra pro vládní a parlamentní agendu a strategické společnosti. V roce 2014 z ministerstva odešel, nyní se tak na úřad vrací.

„Jiří Volf patří k nejzkušenějším úředníkům v České republice s podrobnou znalostí velmi specifické oblasti, a to problematiky sestavování státního rozpočtu. Bylo by chybou jeho cenných zkušeností nevyužít," uvedl ministr Babiš.

V souladu se služebním zákonem mohou být na každém ministerstvu maximálně dva političtí náměstci. Záleží na ministrovi, zda tuto pozici zřídí. Doba trvání funkce politického náměstka na rozdíl od odborných je úzce spjata s funkčním obdobím daného ministra. Navíc odborní náměstci mají jasně danou agendu. Ministerstvo financí má nyní sedm odborných náměstků a státního tajemníka.

Rezort dodal, že Volf patří k nejzkušenějším odborníkům v oblasti aplikované hospodářské politiky a veřejných financí v České republice, má mnohaleté zkušenosti z působení nejen v různých manažerských funkcích na Ministerstvu financí, ale i z korporátní sféry či akademického prostředí, kde je považován za respektovaného odborníka.

V současnosti působí jako předseda správní rady Vysoké školy ekonomické v Praze, místopředseda správní rady Univerzity Karlovy v Praze, člen správní rady Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, člen správní rady Akademie múzických umění v Praze či předseda správní rady národního vzdělávacího fondu.

Související

důchody

Bude na důchody? Nová zpráva ukázala, jak stát hospodaří s penězi důchodců

Loni skončil systém důchodového pojištění se schodkem ve výši 72,8 miliardy korun, což je dosud největší propad. Celkové výdaje na penze a správu dosáhly přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody bylo vyplaceno o 97,2 miliardy korun více než v roce 2022, čímž se penzijní výdaje zvýšily téměř o 17 procent. 

Více souvisejících

Ministerstvo financí Andrej Babiš Služební zákon

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 41 minutami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

Ruská armáda údajně postupuje. Tvrdí, že dobyla další ukrajinské vesnice

Rusko v pondělí oznámilo, že jeho jednotky dobyly další dvě ukrajinské vesnice na frontové linii. Podle ministerstva obrany převzali kontrolu nad vesnicí Kotľarivka v Charkovské oblasti a vesnicí Soloviově v Doněcké oblasti. Uvedla to ruská média.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy