Úsvit vyzval Blok proti islámu k další spolupráci. Důvody výpovědi jsou prý lži

Praha - Opoziční Úsvit - Národní koalice vyzve iniciativu Blok proti islámu k jednání kvůli výpovědi smlouvy o spolupráci, oficiální zprávu o kroku bloku nemá. Část bloku chce ve spolupráci pokračovat, stejný zájem má i Úsvit, řekl ČTK a Českému rozhlasu místopředseda strany Jan Zilvar po dnešním jednání předsednictva. Důvody výpovědi označil předseda Úsvitu Miroslav Lidinský za lži.

Úsvit vyzve BPI k jednání kvůli výpovědi smlouvy o spolupráci, oficiální zprávu o rozhodnutí bloku nemá. Část bloku chce ve spolupráci pokračovat, stejný zájem má i Úsvit, uvedl místopředseda strany Jan Zilvar po dnešním jednání předsednictva.

„Dovolte nám vyjádřit kategorický nesouhlas s mediálním útokem Doc. Konvičky a Petra Hampla, kteří si jako rukojmí vzali půl roku spolupracující formaci stovek lidí a tisíců sympatizantů Úsvitu a BPI a zveřejnili naprosto lživé vyjádření bez projednání se členy BPI a zachovali se jako nezodpovědní zbabělci vůči Úsvitu, vůči ostatním členům BPI a vůči občanům," uvedl v oficiálním vyjádření Úsvit.

Konec spolupráce oznámili předseda a místopředseda bloku Martin Konvička a Petr Hampl. Úsvit bude podle Zilvara čekat na výsledky nedělního jednání akční rady bloku. Konvička a Hampl neprojednali postup ve vedení bloku, podotkl šéd úsvitu Miroslav Lidinský.

Zasedání předsednictva Úsvitu se účastnila taky místopředsedkyně bloku Jana Volfová. Na otázky novinářů k nynější situaci nechtěla odpovídat, podle zástupců Úsvitu ji Konvičkův a Hamplův krok rovněž překvapil. Nesouhlas s jejich postupem vyjádřili v dnešním prohlášení zástupci čtyř pražských místních organizací bloku a vedení jeho divize v metropoli.

„Úsvit vyzývá všechny členy BPI, kteří si váží spolupráce a mají zájem na prosazování společného programu, aby pokračovali ve spolupráci s Úsvitem NK a případně se stali jeho plnohodnotnými členy! Vydržíme a budeme pokračovat dál proti islamizaci, za ochranu hranic a proti kvótám," vyzvala takové nespokojence strana.

Blok proti islámu odpoledne informoval média o změně svého mluvčího, Davida Štěpána střídá Miroslav Adamec. Ten nechtěl prohlášení o výpovědi smlouvy dále komentovat, vše v něm prý zaznělo. Totéž platí o výhradách pražských členů ke krokům Konvičky a Hampla. "Tady tu výzvu, která zazněla dneska z Prahy, zatím také necháváme bez komentáře," řekl ČTK Adamec.

Konvička v pondělí uvedl, že Úsvit jednal neférově, neplnil své závazky a snažil se jen využít partnerství pro vlastní prospěch. Uzavření dohody označil za „zcela mylný politický krok". Zástupci Úsvitu naopak tvrdí, že dohodu plnili. Mluví o sedmi desítkách předvolebních debat s občany, pronájmech sálů, sedmi milionech výtiscích novin, organizaci demonstrací a o facebookové reklamě.

Černoch nařkl Hampla z toho, že žádal šest milionů korun na placené pracovníky. „Každá koruna, kterou na příspěvcích od státu dostaneme, musí skončit v plakátech, letácích, facebooku, v legislativě a ne v placených krajských sekretariátech," uvedl místopředseda Úsvitu.

„Jsem toho názoru (a opakoval jsem to při různých příležitostech), že je zapotřebí, aby pro Blok pracovalo řádově 15 lidí na plný úvazek a že tito lidé by měli dostávat plat na úrovni poslaneckého asistenta. Byl bych mezi tyto lidi zařadil i sebe. Žádné další finanční požadavky jsem nikdy neměl. Žádné platy ani kompenzace jsme ale v bloku nedostávali. Hradil jsem ze svého i benzín, vlakové jízdenky atd. Až v posledních týdnech jsem využíval i prostředky, které mi posíláte na transparentní účet," uvedl k tomu Hampl na sociálních sítích.

Blok nechce nyní věc komentovat, vše již prý uvedl v prohlášení k výpovědi smlouvy. Odpoledne pouze informoval média o změně svého mluvčího, Davida Štěpána střídá Miroslav Adamec. Ten nechtěl prohlášení o výpovědi smlouvy dále komentovat, vše v něm prý zaznělo. Totéž platí o výhradách pražských členů ke krokům Konvičky a Hampla. "Tady tu výzvu, která zazněla dneska z Prahy, zatím také necháváme bez komentáře," řekl ČTK Adamec.

Smlouva z loňského léta obsahuje podle vyjádření zástupců Úsvitu i ustanovení o tom, že strana, která ji vypoví, musí uhradit vynaložené peněžité náklady. Zilvar uvedl, že Úsvit je „na začátku shromažďování škod, které hrozí".

Související

39. sjezd ČSSD

Volby ovlivní stranické rozpočty. ČSSD zřejmě přijde o miliony

Praha - Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny rozhodnou také o tom, zda a kolik peněz strany budou dostávat od státu. Tyto příspěvky totiž mohou tvořit značnou část stranických rozpočtů. Za loňský rok strany ze státního rozpočtu dostaly podle ministerstva financí za poslanecké mandáty celkem 171 milionů korun, příští rok to bude kvůli navýšení příspěvku na mandát 180 milionů korun.

Více souvisejících

Úsvit - Národní koalice Blok proti islámu Martin Konvička

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy