Tripartita bude opět jednat o chystané novele zákoníku práce

Praha – Vláda, zástupci zaměstnavatelů i odbory budou dále hledat shodu připravované novele zákoníku práce. Tripartita se sejde ve středu.

Změny v dovolené, při převádění na jinou práci či při práci z domova obsahuje chystaná novela zákoníku práce. O předloze, která původně měla zahrnovat i ochranu před stresem, násilím a obtěžováním na pracovišti či odměny za pracovní pohotovost, to vše bude tématem jednání tripartity. Zaměstnavatelé i odbory mají řadu výhrad. Část ustanovení proto z připravovaného textu už vypadla.

Nový zákoník práce platí od ledna 2007. Od té doby se pracovní kodex novelizoval už 39 krát. Čtyřicátou novelu teď připravilo ministerstvo práce. Podle něj má „prohloubit flexibilitu pracovněprávních vztahů a posílit ochranu zaměstnanců". Zaměstnavatelé si stěžují na to, že se v řadě věcí úpravy obracejí proti nim a jsou „vesměs jen ve prospěch zaměstnanců". Odboráři naopak na některých změnách trvají.

Novela třeba i kolektivní vyjednávání. Pokud se odborové organizace ve firmě mezi sebou nedohodnou, měl by zaměstnavatel uzavřít smlouvu podle prvního návrhu s tou nejpočetnější, podle druhého s tou, kterou určí víc než polovina pracovníků. Jednat musí ale i s ostatními organizacemi.

Přeložení pracovníka na jinou práci by mělo být možné jen s jeho souhlasem. Pokud se změní třeba zdraví zaměstnance, nabídne mu firma vhodné místo. Když ho člověk odmítne, je to překážka na jeho straně a nepřísluší mu mzda. Pokud při hromadném propouštění ve firmě nad 300 lidí má o práci přijít víc než 30 zaměstnanců, měl by v podniku vzniknout sociální plán.

Nárok dovolenou by se také nově nepočítal za odpracované dny, ale odvozoval by se od týdenní pracovní doby. Upravit by se mohly i podmínky převádění nevyčerpaného volna do dalšího roku.

Ministerstvo práce do novely původně zahrnulo také povinnost zaměstnavatelů chránit pracovníky před stresem, násilím a obtěžováním v práci. Z poslední verze ale pasáže vypadly. Novela neobsahuje nejspíš už ani odměny za pracovní pohotovost. Podle původního návrhu za ni měli lidé dostávat příplatek nejméně deset procent průměrného výdělku a v neděli a o svátcích pak aspoň 15 procent.

Pokud lidé pracují mimo pracoviště, měla by jim firma hradit náklady. Nesmí je zahrnout do mzdy či platu. Pracovník a podnik mohou sjednat paušál.

Související

Marian Jurečka

Jurečka odmítl senátní snahy upravit zákoník práce, obává se sankcí EU

Kvůli sankcím ze strany EU nemůže Česko nyní, jak uvedl ministr práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, přistoupit na rozvolnění podmínek pro práci na dohody, což je navrhováno v nové verzi zákoníku práce některými senátory. Dnes to ministr uvedl v Senátu, když hájil novelu ve verzi, která byla projednána se zaměstnavateli i odbory. Odmítl také návrh na odklad změn až na začátek příštího roku.
Poslanecká sněmovna

Pět týdnů dovolené? Návrh KSČM bude zřejmě zamítnut

Do závěrečného kola se ve Sněmovně dostal návrh KSČM na prodloužení zákonné dovolené pro zaměstnance o týden nejméně na pět týdnů. Předloze hrozí v souvislosti s dřívějšími postoji sociálního a hospodářského výboru zamítnutí. V dnešním druhém čtení poslanci žádné úpravy nenavrhli. Dolní komora by mohla hlasovat o novele zákoníku práce ještě na nynější schůzi.

Více souvisejících

zákoník práce tripartita práce

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 7 minutami

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

před 29 minutami

před 42 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 10 hodinami

Bohatý Kuvajt se topí v politické krizi. Podle expertů zažívá historické chvíle

Emír Kuvajtu Mišal Ahmad Džábir Sabáh v pátek rozpustil parlament a převzal jeho pravomoci necelých šest týdnů po parlamentních volbách. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy