Políček církvi? Rozhodnutí o opočenském klášteře je precedent, jásá Sobotka

Praha - Rozhodnutí Nejvyššího soudu o klášteře v Opočně pokládá premiér Bohuslav Sobotka za precedent. Na základě dovolání Královéhradeckého kraje a státu zrušil soud verdikty nižších instancí a kauzu vrátil k rychnovskému okresnímu soudu.

"Je to rozhodnutí, které vychází ze zdravého rozumu a které vychází z toho, jak běžný člověk čte zákon o církevních restitucích. Ten zákon jasně říká, že obce ani kraje nejsou povinné osoby," řekl premiér. Žaloby, které církevní instituce podaly, šly podle něj proti liteře i duchu zákona.

"Myslím si, že (rozhodnutí) může vnést světlo do celé řady dalších sporů, které jsou vedeny proti krajům a obcím. Tam, kde obce a kraje majetek získaly na základě zákona, si myslím, že by neměly být trestány tím, že tu bude nějaký extenzivní výklad zákona o církevních restitucích," konstatoval.

Soudy dříve rozhodly, že klášter nepatří kraji, ale opět státu. Změna vlastnictví z kraje na stát měla umožnit řádu kapucínů žádat o vydání areálu v církevních restitucích. Kapucíni už dřív uzavřeli s Opočnem dohodu, že pokud klášter získají, tak jej bezúplatně převedou město.

Řád o klášter začal usilovat proto, aby se město dostalo k areálu bezplatně. Kraj totiž v minulosti bezúplatný převod městu Opočno odmítl a následně nabídl areál k prodeji, znalec odhadní cenu vyčíslil na 8,5 milionu korun.

Vláda se žalobami ohledně restitucí na obce a kraje bude zabývat na společném zasedání s hejtmany, které je naplánováno na 20. červenec. Před okresními soudy se vede či připravuje 367 sporů.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka církevní restituce klášter

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy