Připomíná to Kubiceho, Tuhý může mít krabici od vína. Politici k obvinění policejního šéfa

ANKETA - Kauza policejní reorganizace dnes přinesla nečekaná zvrat. vedoucí ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiří Komárek tvrdí, že je policejní prezident Tomáš Tuhý podezřelý z "brutálního úniku informací". Sněmovnímu výboru chce říct o důkazech, které podle něj svědčí o tom, že policie se nereorganizuje kvůli zkvalitnění práce, ale aby byl odstaven šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Podle politiků jde však zatím jen o spekulace.

„Podezření se musí vyvrátit nebo potvrdit, ostatní jsou spekulace," reagoval v SMS zprávě pro naši redakci šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Psali jsme:
Tuhý je podezřelý z "brutálního" úniku informací, tvrdí šéf ostravské ÚOOZ Tuhý odmítl nařčení z úniku informací, jde prý o nátlak Šlachty
Podezření kolem Tuhého? Věc je v kompetenci GIBS, reagoval Chovanec
 

„Příliš to připomíná Kubiceho aktivity a jeho slavnou zprávu. Jde o závažné obvinění policejního prezidenta. Vinu však může určit jen soud. Oprávnění to má vyšetřit má ze zákona GIBS. Můj názor na reorganizaci to samozřejmě ovlivňuje," uvedl pro server EuroZprávy.cz poslanec ČSSD a někdejší policista Stanislav Huml. Ten nám už dříve řekl, že by se politici neměli míchat do práce policie a kompetencí policejního prezidenta.

„V tuto chvíli se jedná pouze o spekulace a můj pohled to nezměnilo," řekla nám poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová, která si stejně jako Huml myslí, že by se do reorganizace policie neměli politici plést.

„Pokud je to pravda, dopouští se 'brutálního' úniku informací pan Komárek. Pokud to pravda není, dopouští se křivého obvinění. V každém případě jsem zneklidněn tím, že se vysoký policejní důstojník chová jako hysterický aktivista, a ne jako profesionál," komentoval na sociálních sítích dění kolem Tomáše Tuhého stranický šéf Langšádlové Miroslav Kalousek.

„'Sprostý podezřelý' je v téhle kauze už takový mediální výstřel. Relevantní jsou až úkony v trestním řízení – jinak bychom mohli řešit spekulace, zda nemá doma pan prezident Tuhý nějakou krabici od vína či drahé kabelky. Veřejně vyjádřená nedůvěra v GIBS ovšem dokládá potřebu jisté reorganizace – věčná debata, jak doufám, proběhne aspoň v parlamentním výboru," uvedl pro náš server místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Můj názor na tuto kauzu to nemění, naopak mě v mém názoru jen utvrzuje. Rozehrává se zde hra vlivných (chcete-li mocných) a jen úzký okruh osob od počátku znal pozadí. Tahle přestřelka mezi ČSSD a ANO, mezi Chovancem a Babišem může mít ale nakonec pozitivní přínos. 'Velcí kluci' (zdaleka však nejde jen o ty dva - Babiše a Chovance) nakonec na sebe prásknou věci, které bychom se možná nedověděli, nebo by vyplavávaly jen stěží a pozvolna. Samozřejmě se nakonec nedozvíme vše (a možná to podstatné), ale k pročištění situace kolem policie to může přispět. Myslím, že už nejsme v době, kdy by se věci, které možná vyplavou, daly zase po česku (po staru)  zakopat pod koberec. Jen ať se hoši mezi sebou mydlí ještě víc, byť to, co se možná odkryje, nám vůbec nebude milé a budeme možná zděšeni... Za této situace by reorganizace policie měla být určitě odložena. Ministr Chovanec (alespoň pro mne) zatím vůbec nevysvětlil ten přímo ďábelský spěch," uvedl pro EuroZprávy.cz nezařazený poslanec a člen hnutí Řád národa Karel Fiedler.

„Tyto informace nejsou novinkou – pan policejní prezident už přece byl státními zástupci vyslýchaný, a každému je přece jasné, že reorganizace sleduje jediný cíl – získat přístup ke spisům pro mafiány napojené na policii. Tím, že Šlachta spisy odmítal sdílet a navíc stíhal politiky a jejich komplice, si nutně podepsal ortel," řekl nám předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Řešením je podle něj jednoduché - měly by být zavedeny změny vedoucí k přímé demokracii, přijetí zákona o referendu a zavést osobní, hmotnou a trestní odpovědnost nejen politiků, ale třeba i soudců.

Oslovili jsme také ministra vnitra Milana Chovance a ministra financí Andreje Babiše. Ani jeden nich se však k věci nevyjádřil. Chovanec pro ČTK uvedl, že pokud mají příslušníci policie podezření na trestnou činnost někoho ze svých kolegů, a to včetně policejního prezidenta, pak jejich povinností je obrátit se na Generální inspekci bezpečnostních sborů. „Předpokládám, že v této avizované záležitosti její aktéři tak již učinili," dodal.

Související

Tomáš Tuhý

Velvyslanec a bývalý policejní prezident Tuhý čelí podezření, že opisoval v disertační práci

Bývalý policejní prezident a nyní velvyslanec na Slovensku Tomáš Tuhý má v disertační práci velkou část nepřiznaných buď doslovně shodných, nebo mírně poupravených textů ze dvou diplomových a dvou bakalářských prací jiných autorů a z několika článků z internetu, napsal dnes server Seznam Zprávy. Odkazuje na analýzu experta na plagiátorství Jana Macha z Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze. 
Karel Gott

Karel Gott byl velikánem pro Čechy i Slováky, míní ministryně

Zpěvák Karel Gott byl velikánem pro slovenský i český národ a navždy takovým zůstane. Novinářům to dnes řekla slovenská ministryně kultury Ľubica Laššáková, která zápisem do kondolenční knihy na českém velvyslanectví v Bratislavě vyjádřila soustrast nad Gottovým úmrtím.

Více souvisejících

Tomáš Tuhý (Policie ČR) anketa ÚOOZ

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové, nepolevujte. Navalná bojuje proti Putinovi místo manžela

Vdova po zesnulém ruském opozičním politikovi Julija Navalná v úterý apelovala na příznivce, aby nepolevovali v boji proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který se dnes ujal dalšího šestiletého mandátu. Putina označila za lháře, zloděje a vraha. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy