Stav nouze je tady, sněmovna projedná úsporné novely

Praha - Sedmá schůze Poslanecké sněmovny pokračuje od úterních 14 hodin. Poslanci mají na programu například schválení vojenských misí do zahraničí na další dva roky, ve stavu legislativní nouze projednají úsporné zákony související s rozpočtem na příští rok.

Novela zákona o stavebním spoření, takzvaný sociální balíček ministerstva práce a sociálních věcí související s úsporným rozpočtem na rok 2011, návrh zavádějící postupné snížení státního příspěvku politickým stranám a hnutím či novela zákona o daních z příjmu. To jsou body, které by tento týden měla Poslanecká sněmovna projednat zrychleně ve stavu legislativní schůze. Ten na žádost vlády vyhlásila předsedkyně dolní parlamentní komory Miroslava Němcová (ODS) od 1. do 15. listopadu. Ačkoliv zmíněné body nejsou ještě pevně zařazeny na program schůze, vládní koalice je bude chtít projednat co nejdříve.

"Stav legislativní nouze k projednání těchto zákonů byl vyhlášen s přihlédnutím k odůvodnění předsedy vlády, že odklad navrhovaných změn stávajících právních úprav by hrozil značnými hospodářskými škodami," vysvětlil šéf tiskového oddělení sněmovny Roman Žamboch.

Největší problém má opozice zřejmě s novelou o stavebním spoření, která má zavést 50% zdanění příspěvku na stavební spoření poskytovaného státem. Například sociální demokraté již avizovali, že pokud bude tato norma přijata, podají stížnost k Ústavnímu soudu. "Stav legislativní nouze nemá odůvodnění, pravice jím obchází legislativní proces," okomentoval postup vlády úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Pravice se podle něj snaží obejít Senát a schválit reformní zákony dříve, než horní komora zasedne v novém složení, ve kterém po říjnových volbách převládne levice.

Na středu mají poslanci na pevno zařazený návrh vlády na působení českých vojáků v zahraničních misích na příští dva roky. Ten počítá mimo jiné s navýšením vojáků v Afghánistánu na 720. Již v minulém týdnu rozhodl o navýšení Senát, obě komory parlamentu totiž o této otázce rozhodují nezávisle na sobě. Sněmovní opozice s navyšováním české mise v Afghánistánu nesouhlasí.

Na čtvrtek mají zákonodárci naplánovány pevně zařazené body z bloku smluv, dostat by se však mohlo i na další body programu.

V prvním čtení má sněmovna projednat zákon o konání celostátních referend navržený ČSSD. Všelidová hlasování by se měla podle předkladatelů vyhlašovat ve výjimečných případech jako prvek přímé demokracie a měla by se konat při rozhodování o zásadních otázkách politiky státu.

Dalším socialistickým bodem je návrh na přímou volbu prezidenta a změnu jeho současných pravomocí. Podle předlohy by prezidenta mohla navrhovat skupina 40 poslanců, 17 senátorů, nebo občan ČR starší 18 let, jehož návrh podpoří petice s nejméně 50 000 podpisy. Nečasova vláda však s novelou nesouhlasí.

ČSSD chce ve sněmovně prosadit i zrušení listinných akcií na majitele. Ty jsou podle ní jedním z nejrizikovějších nástrojů umožňujících korupci. Návrh zákona počítá s tím, že by se současné listinné akcie na majitele převedly buď na zaknihované akcie na majitele, nebo na akcie na jméno.

Na své říjnové schůzi poslanci mají projednat také vládní novelu o loteriích, která by obcím umožnila regulovat hazard na svém území. Vedení obcí by navíc mohlo provozování her na svém území přímo zakázat. Sněmovna rozhodne i o vzniku centrálního Úřadu práce. Instituce má řídit 77 lokálních úřadů práce, které doposud fungovaly samostatně. "Umožní to efektivní restrukturalizaci personální, funkční i majetkovou," řekl Nečas. Premiér poukázal zároveň na to, že návrh, který by měl ušetřit 175 milionů korun ročně, podporují poslanci ODS, TOP 09 i Věcí veřejných.

Na programu má dolní komora parlamentu mimo jiné i návrh zákona o hlavním městě Praze, který řeší problematiku voleb do pražského zastupitelstva nebo vládní novelu zákona o DPH, která zavádí možnost opravy výše daně u pohledávek za dlužníky v insolvenci.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna legislativni nouze

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy